用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 亞仔唔返學
go

亞仔唔返學 [複製鏈接]

我的仔仔今年讀四年級,但經常都不返學,由一年級開始己有這情況,今年開學後更加嚴重,上星期差不多都沒有返學,就算回到學校都是不上課室,我用了很多方法都沒有用,他都有看精神心理科,都有藥物給他吃,但只是治標不治本,情況時好時壞.
上星期看到一篇文章"小孩上學恐懼症"與小兒的情況十分相似,說可以用"認知行為"治療,不知是否可以?在那兒有這方面資料?
   0    0    0    0

你仔仔唔番學,有無講乜原因?
(SORRY我比唔到治療資料你,只係想關心下)

學校社工知道嗎?有什麼建議給你?

小朋友不肯返學有很多理由,看看他的困難是什麼,找找可否解決。很多時他們說不出,我試試問他可以甚樣做會使他舒服些返學。

我個女讀小學時也試過,她講不出原因,後來除了不肯返學外,有時肚痛、有時頭痛,但醫生找不到原因,
她說若我和她吃午飯,希望會好些;有一日,她告訴我:學校真的很嘈,要出來呼吸一下。

原帖由 MOONWONG726 於 10-9-27 10:12 發表
我的仔仔今年讀四年級,但經常都不返學,由一年級開始己有這情況,今年開學後更加嚴重,上星期差不多都沒有返學,就算回到學校都是不上課室,我用了很多方法都沒有用,他都有看精神心理科,都有藥物給他吃,但只是治標不治本, ...

唔記得講很多學校社工都是用"認知行為訓練"的。

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-9-27 14:17 發表
學校社工知道嗎?有什麼建議給你?

小朋友不肯返學有很多理由,看看他的困難是什麼,找找可否解決。很多時他們說不出,我試試問他可以甚樣做會使他舒服些返學。

我個女讀小學時也試過,她講不出原因,後來除了不肯返學外,有時肚痛 ...

原帖由 MOONWONG726 於 10-9-27 10:12 發表
我的仔仔今年讀四年級,但經常都不返學,由一年級開始己有這情況,今年開學後更加嚴重,上星期差不多都沒有返學,就算回到學校都是不上課室,我用了很多方法都沒有用,他都有看精神心理科,都有藥物給他吃,但只是治標不治本, ...

你囝囝有冇同你講,因為咩原因唔返學.他除了不進課室之外,仲有冇其它表現.比如:你話做乜,佢偏唔做.要你調轉啲意思講出黎,反而有時佢肯.
你凈係俾精神科藥物佢食.食完佢專心啲.但係唔入課室同專唔專心,不太關連.有可能環境佢唔中意.或者老師的授課方法.或者同學等等.....真係要你同仔仔關係搞得好好.佢先會講原因你知.
我囝囝試過冇返學一個月.我地陪佢上網選學校,再去學校實地睇.最尾轉咗學.係新學校度,佢習慣咗兩日.轉學時佢3年班下學期初.依家佢同你仔仔一樣大.
依家佢自己選擇0既學校.佢意願上已經中意.行為問題可以係佢開心0既時候埋手解決.
快樂的甜芋快樂的甜芋
‹ 上一主題|下一主題