用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園同學之園, 大家會點揀?
go

根德園同學之園, 大家會點揀? [複製鏈接]

如題

3    0    0    0

醒目開學勳章

我住新界,無車出LH,所以會揀KV

其實你咁問,無人識同你揀

回覆:根德園同學之園, 大家會點揀?

都係果句:收咗先揀

學之園粉絲又會出嚟話佢地點好點好,你就會知佢有幾好架啦

回覆 sissysze 的帖子

真係心靈相通,我一睇標題,就想到呢樣...

引用:回覆+sissysze+的帖子 真係心靈相通,我一

原帖由 Jane1983 於 14-10-20 發表
回覆 sissysze 的帖子

真係心靈相通,我一睇標題,就想到呢樣...

Jane1983    發表於 14-10-21 09:25

兩間都係好學校,重雙語LH比較適合

引用:都係果句:收咗先揀 +

原帖由 jason1978 於 14-10-20 發表
都係果句:收咗先揀

兩間都係好學校

Yes heard that the first one is good, coz it is a but new to me, coz this is only my first child, so i am quite inexperienced.

IF both offer a place to my child, I must choose Kentville as it is more traditional and which is a great kinder.

I had experience in studying in Kentville though, it is a good and spacious school for the children~

by the way, need to very much depend on your location and your expectations~

回覆:黃布丁 的帖子

學之園小朋友可以活躍少少,英文好啲,根德園要坐定定,家長較緊張,視乎小朋友和家長係咩類型。

引用:學之園小朋友可以活躍少少,英文好啲,根德

原帖由 Potato001 於 14-10-21 發表
學之園小朋友可以活躍少少,英文好啲,根德園要坐定定,家長較緊張,視乎小朋友和家長係咩類型。

...
唔係呀,kv 家長緊張得過LH .... 我真係見識少....

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-10-21+發表

原帖由 sissysze 於 14-10-21 發表
唔係呀,kv 家長緊張得過LH .... 我真係見識少....
LH家長唔可能唔緊張,因為學校持續提供考小一的「支援」(茶聚,安排參觀學校,舉行同舊生家長分享會,啟迪班 etc)令到一眾家長神經緊張,進入作戰狀態。

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-10-21+發表

原帖由 sissysze 於 14-10-21 發表

引用:學之園小朋友可以活躍少少,英文好啲,根德

原帖由 Potato001 於 14-10-21 發表

...
絕對同意,因為當年我囝囝喺LH讀緊PN,考KV都收,但我囝囝屬於坐唔定型,而LH喺比較活動教學,而且語景又好,所以我最終留番喺LH

如果樓主係因為interview 撞期要二選一,我會㨂KV, 因為KV 冇pn, 而LH 有pn 升上k1, LH 入讀機會細啲

回覆 黃布丁 的帖子

要英普,家校合作,㨂LH。要中數強,家長鐘意學校搞掂哂,揀KV。
兩間都好好,但定位不同,好易揀。

不過KV學費真是抵,咁高質素只收$3200,真是平通九龍塘。但我諗住唔會再出去補phonics 及普通話,我會㨂 LH 英普。

MrBeast    發表於 14-10-23 17:06
cpc608  ;)  發表於 14-10-23 17:00
‹ 上一主題|下一主題