用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔 (HK2) 大抽獎 Band 1 男仔人數近年多左好多? ...
go

灣仔 (HK2) 大抽獎 Band 1 男仔人數近年多左好多? [複製鏈接]

想請教大家灣仔大抽獎問題,係唔係近年灣仔 Band 1 男仔多到連聖公會鄧肇堅都已經裝唔曬,安全網變左鄧鏡波或是其他灣仔 Band 2 學校?
謝謝

3    0    0    0

brookzl 發表於 23-11-21 20:01
想請教大家灣仔大抽獎問題,係唔係近年灣仔 Band 1 男仔多到連聖公會鄧肇堅都已經裝唔曬,安全網變左鄧鏡波 ...

唔會下化。灣仔各小學升中各有自己既去向,從來都係咁,直小和坑真都鎖住大比例既自己學生,要係街搶英中位既,較强既只有兩軒和聖雅各,兩軒既B1率都可能只係稍稍高於標準B1率,而聖雅各可能略低於標準B1率,不可能係呢年大幅增加B1男生吧~

heidya    發表於 23-11-22 09:14

mcl233 發表於 23-11-22 00:09
唔會下化。灣仔各小學升中各有自己既去向,從來都係咁,直小和坑真都鎖住大比例既自己學生,要係街搶英中 ...
多謝前輩!
我呢排積極睇相關的資訊,見到有家長分享,聖鄧排第二都入唔到,所以搞到我好憂慮同擔心!

有d區,band1男仔大抽獎,一係天堂,一係地獄,而我又真係見到身邊有人抽唔中天堂,小朋友溫書咁辛苦,最尾搞成咁,家長同小朋友都好唔開心,真心希望灣仔唔會變成咁既區。

樓主意思是否指那些手持私校,國際或直資外來生,轉灣仔區抽皇仁及港華?唔得回叩直資都机會大,因直資收唔夠人只可向下收,小朋友早前如入選,需食回頭草但冇難度。

brookzl 發表於 23-11-21 20:01
想請教大家灣仔大抽獎問題,係唔係近年灣仔 Band 1 男仔多到連聖公會鄧肇堅都已經裝唔曬,安全網變左鄧鏡波 ...

我係今年剛升中嘅家長。我唔覺得喎。

你話「呢排積極睇相關的資訊,見到有家長分享,聖鄧排第二都入唔到」,哦……即係暗示第一就要放聖鄧?

呢啲資訊,你要小心過濾。

2jkidsfather    發表於 23-11-22 10:14

lot888 發表於 23-11-22 07:03
樓主意思是否指那些手持私校,國際或直資外來生,轉灣仔區抽皇仁及港華?唔得回叩直資都机會大,因直資收唔 ...
唔係,只係因爲有家長話Band 1 男仔大抽獎竟然入唔到聖鄧。
你講既現象都會令HK2 人數增加,係唔係近幾年多左?而令到聖鄧不再是安全網?

lot888 發表於 23-11-22 07:03
樓主意思是否指那些手持私校,國際或直資外來生,轉灣仔區抽皇仁及港華?唔得回叩直資都机會大,因直資收唔 ...

轉屋企地址(例如轉去灣仔區)抽學校,如果我無記錯,好似最遲十二月要交齊住址證明俾教育局審核?
咁學生要在十二月前就得到直資或私校offer?

19801980 發表於 23-11-22 07:12

多謝分享!
我當時見到個  post 既感覺係:哇!竟然灣仔都淪落到咁樣!

如果要排聖鄧第一好似有d怪.....當然戴校長係好好!(唔知退左休未)

轉地址有第二round,可留意。我都覺得載校長為人光明,所以有個口号。亦相信現校長人品,應該唔會係手段。感覺奇怪。

lot888 發表於 23-11-22 07:35
轉地址有第二round,可留意。我都覺得載校長為人光明,所以有個口号。亦相信現校長人品,應該唔會係手段。 ...
唔好誤會啊!我的意思係戴校長好好,學校都好好!不過唔太多人會排佢第一選擇

brookzl 發表於 23-11-22 07:24
多謝分享!
我當時見到個  post 既感覺係:哇!竟然灣仔都淪落到咁樣!

9樓糾正了我,轉地址有第二round。咁,我覺得更加唔多呢類家長。取得勁直資、勁私校offer嘅家長,唔會專登在第二round轉屋企地址去灣仔,只為咗抽皇仁和疪利羅氏?
所以,網上傳言,真要小心。

19801980 發表於 23-11-22 07:55

9樓糾正了我,轉地址有第二round。咁,我覺得更加唔多呢 ...

點解有勁直資offer 仲可以抽奬?

bj1315 發表於 23-11-22 08:02
直資肯定唔比,私校唔敢肯定(冇經歷過)。

如果未有名直offer,但你對小朋友有信心,成绩堅1A,1B,區內未有心水。再問你,轉唔轉?轉咗就有兩個机會,直資加名官律(女仔更着數),兩邊叫㗅。如果真係轉,你會點填,多咗人填,而呢班又係勁過江龍,對於本區b1尾-2頭學生會造成什麼影響?本來1C变2A,必入聖鄧变落選?(只是討論,本人绝無實質案例支待)。

bj1315 發表於 23-11-22 08:02

你講得啱。我打完都覺得怪怪地。不過,我係回應樓上某會員的疑問。

lot888 發表於 23-11-22 08:20
如果未有名直offer,但你對小朋友有信心,成绩堅1A,1B,區內未有心水。再問你,轉唔轉?轉咗就有兩個机會 ...
絕對同意! 無論任何原因,男仔轉得去HK2, 比較大機會都應該係1A, 對區内1C 會有影響。

不過我覺得,呢個現象應該幾十年前已經係咁,唔係近幾年興起的,唔會導致聖鄧近幾年比B1學生賽爆。

19801980 發表於 23-11-22 07:12

同意你的意見,真係要小心過濾。所以我先開呢個post, 大家家長可以搞清楚究竟聖鄧仲係唔係B1 男仔大抽獎的保險綫。

brookzl 發表於 23-11-22 06:24
多謝前輩!
我呢排積極睇相關的資訊,見到有家長分享,聖鄧排第二都入唔到,所以搞到我好憂慮同擔心!

所以我咪一直強調真B1生囉,區內幾間非直聯小B1率係不理想的~

brookzl 發表於 23-11-22 09:18
絕對同意! 無論任何原因,男仔轉得去HK2, 比較大機會都應該係1A, 對區内1C 會有影響。

不過我覺得,呢個 ...

又未必,灣仔普遍B1水平係高於其他區,甚至東區,都有唔低%既差距~

brookzl 發表於 23-11-22 07:15
唔係,只係因爲有家長話Band 1 男仔大抽獎竟然入唔到聖鄧。
你講既現象都會令HK2 人數增加,係唔係近幾年多 ...

有人係誤會自己係真B1,亦有唔認自己唔係B1,別人的,聽完就算~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊