用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問普通話的"橙"
go

想請問普通話的"橙" [複製鏈接]

是有沒有的?有人說"橙子"是不正中的,普通話沒有這字。但我有位教普通話的導師說,是有這字的。 今天碰到一位北京的朋友,她也說是有這字的。
那我應否繼續跟這位導師學呢?這位導師都不錯,但我又不想小孩學了不正中的普通話。
   0    0    0    0
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

橘子

原文章由 Sukiooo 於 07-12-17 15:34 發表
是有沒有的?有人說"橙子"是不正中的,普通話沒有這字。但我有位教普通話的導師說,是有這字的。 今天碰到一位北京的朋友,她也說是有這字的。
那我應否繼續跟這位導師學呢?這位導師都不錯,但我又不想小孩學了不正中的普通 ...

原文章由 Sukiooo 於 07-12-17 15:34 發表
那我應否繼續跟這位導師學呢?這位導師都不錯,但我又不想小孩學了不正中的普通 ...

有"橙"字....好像紅, 橙, 黃, ....色

橘子 is not equal to 橙. 橘子 is another thing, which is sour.

原文章由 風琴 於 07-12-17 15:59 發表

有"橙"字....好像紅, 橙, 黃, ....色

橘子好像是柑, 是有橙這個普通話讀法的.

原文章由 wyl 於 07-12-17 16:58 發表
橘子好像是柑, 是有橙這個普通話讀法的.

但係我睇台灣d綜藝節目, 佢哋都係叫橙做"橘子"

有橙子的。

See here:
Dictionary China
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 健朗媽咪 於 07-12-17 17:47 發表

No no no ....

橘子就是"橘子" = tangerine  / mandarin orange (mandarin tangerine)

橙 Orange 在台灣叫 "柳橙".
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 馬媽媽 於 07-12-17 16:53 發表
橘子 is not equal to 橙. 橘子 is another thing .

yes, the teacher said like that.
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

係之前睇過D普通話教材係咁講, 橙汁仲叫橋子汁添, 我未聽過有講普通話既人講橙架喎

橘子 is not equal to 橙. 橘子 is another thing, which is sour.

[ 本文章最後由 littlesister 於 07-12-17 21:12 編輯 ]

咁究竟你小朋友既普通話老師點教你呢 如果你覺得佢啱既, 點解你唔跟佢呢

原文章由 Sukiooo 於 07-12-17 19:10 發表

yes, the teacher said like that.

在台灣, 橘子是柑, 柳丁才是橙。

原文章由 健朗媽咪 於 07-12-17 17:47 發表

原文章由 littlesister 於 07-12-17 21:11 發表
咁究竟你小朋友既普通話老師點教你呢 如果你覺得佢啱既, 點解你唔跟佢呢

啊!我就是不知道佢啱唔啱,所以想請教大家

Thank you for all answer!!!

有"橙"這個叫法的!在北京,你叫一杯"橙汁",係會得到一杯orange 榨的汁

That is what my mandarin teacher teaches me.

應該話無"橙子"呢個叫法,應該叫"橙",無須加個"子"!

原文章由 701003 於 07-12-18 10:17 發表
應該話無"橙子"呢個叫法,應該叫"橙",無須加個"子"!

點解咁講呢?  我 從中國網絡search 到如下:
  • After the abstraction of the juice from the orange, only a tasteless pulp was left.
    橙子里的汁去掉后,只剩下不可口的肉了。
  • She juiced a few oranges for her breakfast.
    她拿几只橙子榨汁当早餐饮料。
  • juicy oranges
    多汁的橙子
  • He gave the orange another squeeze.
    他又把橙子榨了一下。

我知有些字詞有分北方和南方的講法﹐但不知如何分辨。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-18 10:53 編輯 ]

普通話既'橙'應係'橘子', 音近'主'.
之前成日返國內, 橙色都係我常用詞.

[ 本文章最後由 Bambi 於 07-12-18 11:20 編輯 ]

橙係南方既水果, 以前係北方少見, 所以很少人用橙這個字
現在橙在北方都很常見, 所以就比以前用得多了
但如果好似廣東話咁只叫橙, 在普通話來講會不好聽, 所以一般會叫"橙子"的, 加"子" 會好聽些, 不加的話會好怪!

而'橙'和'橘子'係兩樣東西來架, 唔好搞錯呀!

[ 本文章最後由 melodyyy 於 07-12-18 12:48 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題