用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 急:關於播道資料!
go

急:關於播道資料! [複製鏈接]

hoo.c播道家長
hi,你們好!
1) 請問書薄費幾錢一年?
2) 小朋友一入到學校就以普通話學中文,吾知應付得來嗎?我好擔心啊!因為我小朋友不是太喜歡普通話!
3) 學校有d咩既課外活動呢?要吾要另外收費呢?
4) 讀緊播道既小朋友英文及普通話流利嗎?
5) 需吾需要捐款幫助學校呢?
6) 請問是不是每一班都係雙班主任,定只係一年級學生先係呢雙班主任?
7) 請問有冇校外參觀,一年會有幾多次機會呢?
8) 多吾多project要做呢?
9) 學校有冇小食,定係帶小食給小朋友回校?
吾好意思啊!咁多問題tim!
吾該曬!:)

[ 本文章最後由 kongsou 於 08-6-25 18:01 編輯 ]
   0    0    0    0

1) 請問書薄費幾錢一年? last year around 1,400
2) 小朋友一入到學校就以普通話學中文,吾知應付得來嗎?
我好擔心啊!因為我小朋友不是太喜歡普通話!小一只是適度用普通話姐,完全視乎全班整体程度來調節,不用大担心
3) 學校有d咩既課外活動呢?要吾要另外收費呢?之前有提過,實在太多,有d免費,有d收$
4) 讀緊播道既小朋友英文及普通話流利嗎?普遍都有相當水準
5) 需吾需要捐款幫助學校呢?冇, for me, not even a penny,但就有其他d charity donation
6) 請問是不是每一班都係雙班主任,定只係一年級學生先係呢雙班主任? I think for all grades, both primiary & secondary
7) 請問有冇校外參觀,一年會有幾多次機會呢? 好似有一、兩次卦
8) 多吾多project要做呢?全年兩個
9) 學校有冇小食,定係帶小食給小朋友回校?have tuck shop

freddielau多謝你詳細既回覆!:)解答我咁多問題

原文章由 freddielau 於 08-6-25 19:34 發表
1) 請問書薄費幾錢一年? last year around 1,400
2) 小朋友一入到學校就以普通話學中文,吾知應付得來嗎? 我好擔心啊!因為我小朋友不是太喜歡普通話!小一只是適度用普通話姐,完全視乎全班整体程度來調節,不用大担心
3)  ...

原文章由 freddielau 於 08-6-25 19:34 發表
6) 請問是不是每一班都係雙班主任,定只係一年級學生先係呢雙班主任? I think for all grades, both primiary & secondary

不好意思, 想插句咀.

想請教一下, 雙班主任制有何好處呢? 班主任的角式又是什麼呢?
其實雙班主任是否只是說把一班學生分開一半, 每一老師帶一半的學生?

2) 小朋友一入到學校就以普通話學中文,吾知應付得來嗎? 我好擔心啊!因為我小朋友不是太喜歡普通話!小一只是適度用普通話姐,完全視乎全班整体程度來調節,不用大担心
3)  ...

Hello

If my girl's English is better than Chinese.  would this school be suitable ?  When you say 2 masters , one for chinese one for english ?
Ewong

係吖!我小朋友又係鐘意英文多好多架,普通話就麻麻地!佢仲同我講佢吾鐘意中文鐘意英文!叫我幫佢choice小學要英文多d!

原文章由 Ewongmum 於 08-6-26 10:28 發表

Hello

If my girl's English is better than Chinese.  would this school be suitable ?  When you say 2 masters , one for chinese one for english ?

原文章由 kongsou 於 08-6-26 12:05 PM 發表
係吖!我小朋友又係鐘意英文多好多架,普通話就麻麻地!佢仲同我講佢吾鐘意中文鐘意英文!叫我幫佢choice小學要英文多d!

It is normal for kids to like English more than Chinese, especially writing....

My boy is the same.....He write better English than Chinese.  

freddielau ,
可能中文真係太多筆畫 !咁我想請問你小朋友現在係播道讀緊小一定小二?

原文章由 kongsou 於 08-6-26 05:40 PM 發表
freddielau ,
可能中文真係太多筆畫 !咁我想請問你小朋友現在係播道讀緊小一定小二?

P1

freddielau,
今年咪P2,你小朋友返學開心嗎?在課堂上是否能完全聽得懂老師說普通話及英語?你小朋友讀左一年你覺得學校係你心目中有值幾多分呢?盧校長在家長講座會講既野有幾多成係做到的?例如:校長講過會加強英文!

原文章由 kongsou 於 08-6-27 11:48 AM 發表
freddielau,
今年咪P2,你小朋友返學開心嗎?在課堂上是否能完全聽得懂老師說普通話及英語?你小朋友讀左一年你覺得學校係你心目中有值幾多分呢?盧校長在家長講座會講既野有幾多成係做到的?例如:校長講過會加強英文! ...

I give EC 90....10 points deducted due to the a bit messy admin office....others are satisfied, especially English.

原文章由 freddielau 於 08-6-27 15:02 發表

I give EC 90....10 points deducted due to the a bit messy admin office....others are satisfied, especially English.

原文章由 freddielau 於 08-6-27 15:02 發表

But as for me, I would like her teaching method of Chinese as much as English for they use the "高校識字法" and "創意默書" that was really help the kids to learn the difficual Chinese effectively. It was showed in the comment after the visiter from Taiwan which is a tread that was post in here some where.

Deleted

[ 本文章最後由 Dennisk 於 08-7-1 11:15 編輯 ]

我同老公終於最後決定左choice播道,最大原因係英文小學,又近我home!我聽完個盧校長既入學講座會我同老公就更加鐘意里間學校 我已交左學費,同埋訂左校服!吾知有冇08小一播道家長交流會呢? 吾該曬咁多位媽咪既資料啊!:)

冇錯, 盧校長既教學理念, 真係舉腳贊成, 我希望播道成為我們孩子培養良好品德又能愉快學習既搖籃

請問播道有什麼課外活動 ?
有沒有管樂團

原文章由 jazzmama 於 08-7-4 04:26 PM 發表
請問播道有什麼課外活動 ?
有沒有管樂團

yes,  I talked with this before....pls check the previous topics

學費每月多少?

可否告知?

原文章由 kongsou 於 08-6-30 17:21 發表
我同老公終於最後決定左choice播道,最大原因係英文小學,又近我home!我聽完個盧校長既入學講座會我同老公就更加鐘意里間學校 我已交左學費,同埋訂左校服!吾知有冇08小一播道家長交流會呢? 吾該曬 ...
‹ 上一主題|下一主題