用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對培正有啲失望
go

對培正有啲失望 [複製鏈接]

我小朋友今年入k1, 考了培正但通知為後備生, 將於今年七月通知收唔收.

點知昨天午2:30培正打電話來話有一下午班學位, 問我要唔要, 我諗點都要同屋企人商量下, 同嗰個職員講可否俾一日時間我再答覆. 點知佢好無禮貌地講唔得, 仲要我2:45前好覆佢, 如果唔覆就當我放棄. 即係只得15分鐘俾人考慮.

個職員當時的語氣都好差, 我聽完個電話都有啲唔開心, 我知呢間學校大把人爭, 唔憂收唔到學生, 個學位我唔要大把人要, 但都唔洗咁不近人情.

好彩我個小朋友己搵到第二間學校, 本來諗住培正收的話要好好考慮選邊間, 而家連家庭會議都唔洗開了.

其實我最唔順氣就是培正的態度, 或者係我小氣啦, 大家聽完就算啦. 雖然係咁, 我仍然唔會否認培正係一間好好的學校的!!
   0    0    0    0

我個小朋友今年先會考K1,如果我Interview時我會特別留意老師&員工嘅表現!(我自己覺得interview我個小朋友嘅同時,亦係我interview間學校是否適合我小朋友)
我會睇下佢哋有無禮貌,有無愛心.....,因為我覺得幼稚園係小朋友學習嘅第一步,如果連老師都唔注重品德,又點會教得好小朋友,就算名校都係咁先!

回覆 #1 van_517 的文章

totally agree

I had recieved a call, I was not at office.
That guy left a fail message to my colleague,
so poor, that was my private matter.
原文章由 kala 於 08-6-26 12:02 發表
我小朋友今年入k1, 考了培正但通知為後備生, 將於今年七月通知收唔收.

點知昨天午2:30培正打電話來話有一下午班學位, 問我要唔要, 我諗點都要同屋企人商量下, 同嗰個職員講可否俾一日時間我再答覆. 點知佢好無禮貌 ...

其實我個仔都考過培正兩次,
一次K1,一次K2插班,
感覺間學校真係高不可攀,
既然亞仔同間學校無緣,
我都唔會勉強,小一亦都唔考慮再考!

可否告知現在你的小朋友選讀那一間學校

原文章由 kala 於 08-6-26 12:02 發表

點知昨天午2:30培正打電話來話有一下午班學位, 問我要唔要, 我諗點都要同屋企人商量下, 同嗰個職員講可否俾一日時間我再答覆. 點知佢好無禮貌 ...

原文章由 babyhowie 於 08-6-26 14:03 發表
既然亞仔同間學校無緣,

我絕對同意,
我都打過去問後備生收生問題,
態度都非常之不好!
都知你是名校,
但都要注意一下態度問題,
想入讀貴校除了求學術外,
還想你把我的小朋友德育教好,
這樣的態度點教好我小朋友哩!
令小朋友讀書好不太難,
難在要品行都要好是很難,
現今社會太多事物令小朋友學壞.

原文章由 babyhowie 於 08-6-26 14:03 發表
既然亞仔同間學校無緣,

高不可攀...
I know a family who have 3 children studying there. They are all very naughty and do not look smart at all.

唔好意思,我想知培正幼稚園雖然係一條龍,但中學只是中文中學,其實為什麼是名校?????有什麼好?

d人話佢地既學生好乖,同埋入左佢幼稚園,就唔洗煩,因為可以直升小學同中學,佢地收左我個囝讀am,但我冇比佢讀,因為我都勁唔鍾意佢地係中文中學!

原文章由 yu_baby 於 08-6-26 15:32 發表
d人話佢地既學生好乖,同埋入左佢幼稚園,就唔洗煩,因為可以直升小學同中學,佢地收左我個囝讀am,但我冇比佢讀,因為我都勁唔鍾意佢地係中文中學!

妳地講開呢間學校我都想分享下我以下的事

係2007年11月13 日 交 application form 那天<< 我點 會咁記得那天, 因為那天我要去醫院開刀生我細女  

佢地封信到列明是帶出生證明文件正本

於是我帶了我大女的 id card 去, 都係出生證明文件, 是嗎 ??
(因為拎住張出花世紙不太方便)

收文件的人員說要帶出世紙喎

有以下對話

我 : 我地無帶出世紙, 祇帶了 id card , 不過我地都有帶 出世紙 copy .

培 : 要帶出世紙正本啊

我 : id card 都係出生文件喎 ( 好友善 )  

培 : 信件上寫到明係要帶出世紙 ( 串串地)

我:妳地信件上係寫上須帶出生證明交件, 無講要帶出世紙 (進行交涉)

我老公:妳地要對 d 咩野呀 ?? id card, 同出世紙都對到啦 ( 友善)  

培 :我地要對父母名稱 ( 因 id card 是無的, 我地明白)

我老公: 因為我太太今日要去生 bb,  一係我地後補比妳啦

培 : 找個高級d 0既 人來同我地講, 咁 ok啦 

其實,我同老公就呢件事好不滿意他們安排囉.
一來佢地又無明顯講話要出世紙, 我地都係以事論事姐 , 佢地不識採取適當0既 應對囉

最後, 我女女 就連 waiting list 都無 .
我地都唔 care, 因為 佢地 d老師做法真係令我反感囉

早期, 聽到一個朋友 講,其實佢地果刻可能 巳經 bad list 了我們

係到, 我唔係想 話培正不是, just share 我0既經驗   
希望大家唔好誤會

原文章由 QI 於 08-6-26 15:05 發表
唔好意思,我想知培正幼稚園雖然係一條龍,但中學只是中文中學,其實為什麼是名校?????有什麼好?

據聞佢地係唯一一間band1中文中學。
(如資料有誤,請見諒並更正。)

本來我都想同囡囡報培正,但聽完你們的經驗,我想我要重新考慮了,因為我絕對認同學校除了教小朋友智識外,培養小朋友的德育更為重要,如果學校喲教師及教職員會因為覺得自己係名校,而唔尊重我們家長,就算比我囡囡在此讀書,之後家校都唔會有好的溝通啦:;pppp:

醒目開學勳章

我舊年小朋友去面試k1,我已經對呢所學校好失望喇.

為什麼呢?可否分享下?

原文章由 QQLAU 於 08-6-26 20:07 發表
我舊年小朋友去面試k1,我已經對呢所學校好失望喇.

Wai 406:

我個女好彩己經俾spk收咗, 都係一條龍, 而且之前連留位費, 書簿費同校服都買埋. 培正本來話七月先會通知收唔收, 咁遲先通知, 梗係做好第二個打算啦, 唔係都唔知點算.

我昨天本來到2:45都唔想覆電話俾培正, 但我老公叫我點都要覆返人, 仲要話俾佢聽而家係我哋唔要你個學位, 等佢哋唔好成日好似好巴閉咁. 我之後覆佢電話時有少少覺得自己咁講好衰, 但講完個心又好舒服添!!

Good selection.
Of course choose SPK rather than PC, caused PC is
a chinese secondary school but SPC is an English one.

嘩!!!!!!!!!好巴弊啊..
一條龍既choose雖然吾係話好多,但係佢吾係唯一一間羅.

原文章由 Mui_Chu 於 08-6-27 00:44 發表
Good selection.
Of course choose SPK rather than PC, caused PC is
a chinese secondary school but SPC is an English one.

唔好意思! 請問SPK的那間學校? THANKS.
我已打定輸數我的小朋友入不到培正(是後備生),
所以想來年再考多幾間做插班生.

Hi! I also agreed that the attitude of  pui ching teacher  are very poor
‹ 上一主題|下一主題