用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM)
go

大坑真光(PM) vs 跑馬地寶血(PM) [複製鏈接]

大坑真光(PM) : 出名D,有小學BACKUP, 但係好似較傳統
跑馬地寶血(PM):感覺學校上上下下都好好, 小朋友勁開心.

你地會點選.
   1    0    0    0

TH TL is more famous than HV Precious Blood.
TH TL has private primary back up and their primary school's banding is also good.

I love PB very much, too and my girl got a placement there for next year, but I would choose TH TL.

My girl was 0812, who not reachs the age to apply TH TL this year, but will try TH TL next year.  We also got a placement for next year in Caine Road TL but we gave up and even did not make the registration.

However, it is total different story if your target is not TL's Primary.  According to the track records, PB has almost 40% gone to their Primary and other 60% also got good admission to band 1 or 2 Primary schools such as St. Paul Convent, Marymount etc.  You could have the details from their website.

醒目開學勳章

原帖由 orsiuping 於 11-1-22 04:52 發表
...and other 60% also got good admission to band 1 or 2 Primary schools such as St. Paul Convent, Marymount etc.  You could have the details from their website.

It should be St. Paul's Primary Catholic school 聖保祿天主教小學 (a gov't aided school in Happy Valley), not St. Paul's Convent School (a private school in Causeway Bay).

我朋友佢對孖女寶血讀K1, 升K2時轉左去大坑真光, 兩間學校都好好, 佢地轉校原因係因為真光可以一條龍直升唔駛煩

hehe,你話緊我呀.hi

講真,兩間學校都真係好好,我阿女到依家都記得寶血老師,有時校車經過,都大叫花花校車呀.我轉校真係因為直升,(兩個好驚架,派得唔好要叩門,鬼啋我,我唔想係無線新聞見到自己呼天搶地

不過可以俾小小我自己的睇法,大家分享.
pb-程度深過tl,教學方法新d,最欣賞係學校個網頁,好得.
tl-程度淺d,特別eng,教學傳統d,唔駛買書.校規嚴d.校舍大d,小學直升,又可以大抽獎,升小無壓力,我都係填左兩間學校

多謝beautycandy既分享.
校規嚴d --> 可否舉例參考.
咁你對孖女向TL讀得開心D或是PB開心D?

k1-k3都唔駛用書嗎?
唔駛用書,教生字詞語多唔多?
咁你對孖女有無出去補英文同普通話呀?
另請問,你對孖女几月出世?係咪插班都只收大B呢?
佢地係咪插下午班呀?
THANKS!

原帖由 beautycandy 於 11-1-24 16:19 發表
講真,兩間學校都真係好好,我阿女到依家都記得寶血老師,有時校車經過,都大叫花花校車呀.我轉校真係因為直升,(兩個好驚架,派得唔好要叩門,鬼啋我,我唔想係無線新聞見到自己呼天搶地

不過可以俾小小我自己的睇 ...

作死你咁醒, 乜你仲有上黎O既咩

原帖由 beautycandy 於 11-1-24 16:09 發表
hehe,你話緊我呀.hi

仲以為TL 英文會游D?
我同樓主情況差不多,TL pm, PB am,都未決定倒,其實可否希個女去學校望下,睇佢自己揀?

我都煩緊,TL收pm,GH收am,唔知讀邊間好呀!

校規嚴(個人意見及比較上)--
1)頭髮一定要剪短,唔係呢老師會不斷提(我個人認同,因為真係方便打理,只是唔靚囉)
2)唔建議返學時候請假去玩,寶血係ok
3)學校所有活動係要著運動服
不過平心而論,真光係幼稚園時候已經train家長去適應學校規則係好,由其係我這種無皇管家長,hehe

呀,有一點要讚,tl係一間好平實既幼稚園,佢唔建議d學生生日會家長攞生日蛋糕,學生亦唔會著便服,都好,唔駛比較.

書本唔駛買係因為好多都係影印習作紙,好似phonic係一張張紙,做完就有filekeep起.
中文呢就上堂老師教,之後就做功課,
要知佢地學左咩,每月有好詳細既課程大綱,你可以預習.
係宗教有本書,但好似唔駛特別買
書包都係包埋.非常好

之前讀寶升就有學中文,英文,但轉左校就cut哂,依家全學興趣班.
中心生字都ok多,英文好淺,依家先bus van boat...

佢地唔大唔細b,六月
所有插班都係下午班

原帖由 littlecook 於 11-1-24 22:10 發表
k1-k3都唔駛用書嗎?
唔駛用書,教生字詞語多唔多?
咁你對孖女有無出去補英文同普通話呀?
另請問,你對孖女几月出世?係咪插班都只收大B呢?
佢地係咪插下午班呀?
THANKS!

...

GH係未即係德望.兩間好唔同教學既團體,真係要睇下邊間同你既期望近D,返而TL同PB相近D

原帖由 Cissytsui 於 11-1-25 08:25 發表
我都煩緊,TL收pm,GH收am,唔知讀邊間好呀!

但其實佢實則學左D咩中文字,我地家長係唔知,因為冇書既關係,想同佢溫下都唔得....

原帖由 beautycandy 於 2011-1-25 13:25 發表
1)頭髮一定要剪短,唔係呢老師會不斷提(我個人認同,因為真係方便打理,只是唔靚囉)
不過平心而論,真光係幼稚園時候已經tra ...

回復 4# beautycandy 的帖子

係咪茶點都唔駛另外比?
即係交學費,買校服書包就返得學?
請問校服書包夏/冬季大約几錢一套?

課程咁淺,尤其是英文,唔知升真小適唔適應到呢?真小係咪都係英文淺?

校規嚴補充

1)唔可以帶髮夾回校
2)冬天帶頸巾只能淨色冇花紋
3)冬天10度以下才可穿羽絨,顏色為深藍沒圖案(我試過12度俾佢穿,因我囡好怕凍,老師同佢講今日10幾度唔洗穿,著校褸就得)
4)聖誕節派聖誕卡俾同學,老師只準派3張
5)除學校要帶的東西,其他野唔準帶回校(我囡試過帶貼紙,拿出來俾老師看見,老師叫佢以後不要帶)

不過校規嚴D都岩,等佢從小學守規

原帖由 beautycandy 於 2011-1-25 13:25 發表
不過平心而論,真光係幼稚園時候已經tra ...

全年學費23850,分10期交,當中包括茶點雜費(包括書包)
校服自己買(最貴係校褸,好似兩三百,其他幾十至百幾不等,我都唔係好記得實則價錢....)
運動衫全套在校買,好似係幾十蚊一件
我記得當時冬天校服好似一共500左右,運動就百幾
夏天平D,因為得一條裙,100左右,冷氣外套可以著自己屋企有的,只要係全白色針織便可,夏季運動衫都係買左百幾

英文就唔知,我朋友個囡就話中文係深,英文佢冇話深.....(佢唔係真幼,而家讀緊真小)
我相信真幼升真小唔難適應

原帖由 littlecook 於 2011-1-25 15:09 發表
係咪茶點都唔駛另外比?
即係交學費,買校服書包就返得學?
請問校服書包夏/冬季大約几錢一套?

課程咁淺,尤其是英文,唔知升真小適唔適應到呢?真小係咪都係英文淺? ...

我亞女現讀k1, 有字卡派,
真係好抵讀, 學費差不多全包

原帖由 rdong 於 11-1-25 13:56 發表
但其實佢實則學左D咩中文字,我地家長係唔知,因為冇書既關係,想同佢溫下都唔得....
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

K1 係有字卡帶回,K2 係冇書冇字卡,教既字係以佢當期時主題教既,例如而家就黎新年,會教下揮春上的字,會大概知邊D字,但實則係邊幾個,又唔係好清楚,好似我個囡咁,佢見到"大吉大利""出入平安"佢會識讀,但深少少"學業進步""財源廣進"佢又唔識....
我買左一套字卡,佢所識讀既,都係K1時,學校字卡學過既,到而家K2 返左半個學期,識既字仍然冇點多到.....識既K1時一早已識,唔識既都唔係好識......

原帖由 octopus481 於 2011-1-25 17:28 發表
我亞女現讀k1, 有字卡派,
真係好抵讀, 學費差不多全包
‹ 上一主題|下一主題