用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 洩氣...........
go

洩氣........... [複製鏈接]

仔仔不怕羞, 善解人意, 會主動幫忙家務, 做功課自動自覺, 人人都說有禮貌又愛錫妹妹, 但難道真的因為我們奉行愉快童年生活, 無吹谷, 無補習, 無比賽, 無奬狀, 自由學習, 週六日戶外家庭日........令到這四次的直資小學小一面試都全軍覆沒.........連2nd In 都無?

我地揀直資都不是為名牌, 只是推崇愉快學習, 不用為考試而學習, 不用狂做功課, 可以留多點時間睇圖書和做自己喜歡的事........點解呢......好想喊......

piano513  Dont give up!  And no need to....  發表於 12-10-16 14:58
   0    0    1    0

我朋友有對孖仔, 讀救世軍, 一樣百無, 佢地考4間有3間收, 另外有個朋友個仔讀宣幼, 又係百無, 考到宣小, 有時面試都好難講...

醒目開學勳章 王國長老

回覆:洩氣...........

我記得以以當年考直資waitlist, 我由10月寫信叩門到7月。每次我寫既信講我個女,每粒字都係問心無愧嘔出黎,自己個小朋友有咩長處,做父母既最清楚。我相信佢係一個討喜既孩子,希望樓主亦對自己小朋友有信心,學位,要一個姐,總會有更好既在前面,加油!

別洩氣,但敢問一句,所報的那幾間中到底那間是真的愉快學習?

回覆:洩氣...........

唔知你報的4間是否同類, 而學術要求都偏高的, 如再有學校可報 , 試分散在不同類的學校, 可能會改寫.

醒目開學勳章

Hi there, we are the same type of parents and have similar believe.  Would you consider SMC?  This school fits our criteria perfectly.  And they don't emphasis on cert/competition as my 2 girls have none of these, but they got accepted.

lily1113 發表於 12-10-16 14:06
仔仔不怕羞, 善解人意, 會主動幫忙家務, 做功課自動自覺, 人人都說有禮貌又愛錫妹妹, 但難道真的因為我們奉 ...

現實 d 講,如果小朋友唔係由心出發鍾意閱讀 + 資質偏高,而家長 free hand 地奉行愉快童年生活,考現時主流的直資小學面試全軍覆沒,係完全可以預期。

“不用為考試而學習, 不用狂做功課, 可以留多點時間睇圖書和做自己喜歡的事”,建議樓主試下為小朋友報讀國際學校可能仲有機會。

魚兒小寶貝  我都覺得如果完全冇幫助孩子做學術的提升, 家長都應該要抱著某些"覺悟"!  發表於 12-10-18 02:06
bee918  國際學校不是人人負擔得起  發表於 12-10-17 13:43
little_yolky  除了國際學校, 很多私校都係咁的。但直資就無聽聞愉快學習了。  發表於 12-10-17 11:13

醒目開學勳章

請問哪間直資是愉快學習?

回復 lily1113 的帖子

每個家長有自己的做法.  好難說對與不對.

其實可唔可以反問自己一個問題.
自己的小朋友是否優勝過其他小朋友呢?

如果你是小學負責缺定收生標准的人. 你會如何選擇小朋友.

引用:請問哪間直資是愉快學習?

原帖由 QQLAU 於 12-10-17 發表
請問哪間直資是愉快學習?
有冇人可幫忙?

回復 Danny3101 的帖子

You asked a basic and fundamental question!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

momama 發表於 12-10-17 11:34
有冇人可幫忙?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2150704&extra=page%3D1

回復 momama 的帖子

宏信. 聖瑪加利

回復 lily1113 的帖子

謝謝各位的留言支持,直資我是報了培僑, WKF, YW, SMC, 私校則報了CKY, 由於家住元朗, 所以還報了激活及宏信, 但其實較prefer九龍區學校,雙語環境則更佳,現可要改變策略

回復 Peace! 的帖子

St margaret入學要求已高了不少,近年開始谷,只是相比傳統學校較寬鬆

加油,唔好咁易放棄!

醒目開學勳章

可能係d學校未必啱你個小朋友同埋競爭太激烈

Lily1113, 我同你差不多, 都希望小孩能愉快學習, 希望佢地唔好讀死書, 死讀書. 阿嫂叫我幫囝囝儲多d獎狀, 但...我冇咁既打算.

我相信"家庭教育"及"活動教學", 同佢玩多, 睇多d, 講解多d, 接觸多d不同既事物好過返補習班. 畫畫, 溜冰, 跳舞都係囝囝自己要求, 順其自然,  我唔會做獎狀既奴隸. 佢喜歡閱讀, 同佢去圖書館, 借多d書返黎, 日日都一齊睇書講故事, 我都冇乜用錢買書. 遇到問題, 我地就一齊上網查証. 溫習課本就一定要, 因為呢個係作為學生應該做既事.

到最後, 囝囝可能一個獎都冇, 學校成績都唔見得好好, 亦冇(所謂既)專長, 但我覺得佢識好多野, 其實只要做左你認為對既事便問心無愧.

直資小學我一定報, 津貼學校都要睇, 面試既成敗取決於好多唔同因素, 失敗了, 唔開心好正常, 咪比少少時間自己唔開心一陣囉, 最緊要唔好比個小朋友知道.

其實有時學校改朝換面了, 變化可能好大, 入左都未必愉快, 而入左津貼學校都未必唔愉快, 你教佢愉快咪得囉!
(以上呢番說話, 其實我好似係鼓勵緊自己多d囉! 嘻! )

最後, 你不妨寫封推薦信搏一搏. 有一本書叫<我是怎麼教孩子的>, 作者幫女兒寫左一篇推薦信, 佢話"有誰比我更了解自己女兒"好"在哪裡?"

醒目開學勳章

MariaTsui 發表於 12-10-17 21:24
回復 Peace! 的帖子

St margaret入學要求已高了不少,近年開始谷,只是相比傳統學校較寬鬆 ...
Is it?  But I don't feel it.  Which grade your child is in?  But the Vice Principal really spend time to have 2-nd interview of shortlisted child individually and try to understand each of them beyond the portfolio.  That's why I think while children need to reach certain minimum standard in English/Chinese etc, they don't put heavy empahsis on certs and competition, but the children themshelves matter.
‹ 上一主題|下一主題