用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 希望所有PN課室安裝CAM
go

希望所有PN課室安裝CAM [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:pelegia 的帖子

其實沒用的。Root cause 係老師要迎合各家長expectation, 訓練到小朋友可以上死版的小學。敢問有幾多家長唔鬧可以令那麼小的小朋友聽話?happy school 呢度D家長又話hea.  咁可以點? 敢裝CCTV有幾多間?維記, 多多,還有?但你地vs唒所有學校,你揀唔揀呢D happy school? 咪又係去D谷死嗰D。

回覆:希望所有PN課室安裝CAM

我都覺得又要提升競爭力又要自由發展是比較難。既然要谷就預咗有啲罰,所以本身家長也不是小朋友為本就唔好話學校冇愛心啦!

回覆:kittyland06 的帖子

雖然好衰,我突然間好慶幸自己揀維紀。

回復 pelegia 的帖子

Is it very common for 3歲未能說話?  But when my child attended interview for PN, he was asked to answer questions and expressed himself by speaking.

LEUNG2858  男仔都有機會既.....女仔快開口講野....我個囡2歲2個月已講句子.....  發表於 13-5-8 13:33

1.5歲時見健康院姑娘已問識講咩字. 我覺得三歲未能說話唔算common.

裝CAM不是問題, 小兒的學校也有, 用作一年一次視像觀課. 但若是要CAM長開給家長看, 會令老師壓力加大; 而且這種學校會收我們多少學費呢?

我覺得樓上咁樣講好似唔多好,我地作為媽媽都係想比最好小朋友,如果我比得他讀這種學校,我係覺得老師應該要用他們專業操手去教導小朋友,而不是用這些低三下流的手法去處理!

sorry 我不是説家長唔啱,但既然已選擇了一所較 academic 較要求學生守跌序的傳統學校就唯有相信學校的教學方法吧!

LEUNG2858  要求學生守跌序唔係一定要用這方法  發表於 13-5-8 15:26

回復 chansiub 的帖子

唔係happy school的學校都唔係要咁樣去罰一個小朋友呀..
罰企我覺得ok!但要人跪同用膠紙痴身, 呢d係米應該呢??

體罰當然不能接受,但係我亦比身邊嘅人 question 了好幾次小心小朋友維記出嚟會剩係得英文好,考直資困難,上到小一更中文完全追唔上。所以家長就要取捨了。

回覆:secretrose 的帖子

我並不是贊成體罰。兼唔覺罰企對那麼小的小朋友好。我自己讀的是九龍塘出名多功課幼稚園。係人都話小朋友識自己做功課。知道怎教出來?罰出來的。開心嗎?不!自己係呀媽,知道谷同罰係分唔開。但選擇谷時,過份罰風險便高。我係親身試過。

wonderland07 發表於 13-5-8 12:33
雖然好衰,我突然間好慶幸自己揀維紀。
我也明白維記或許會 spoil kids, 始終佢地行 IB, 比小朋友自由發展, 唔好話體罰, 連罰下學生企老師都擔心比人投訴, 但係總不能魚與熊掌, 我都係希望小孩可以愉快學習,話晒2歲就要自己返學, 身心都需要適應。
但不能相信 RHS 話自己行蒙特梭利!佢地嘅 marketing 真係做得幾好!

回覆:kittyland06 的帖子

開心學校不只有維記。我不相信三四年的快樂會破壞了一生。

引用:開心學校不只有維記。我不相信三四年的快樂

原帖由 chansiub 於 13-05-08 發表
開心學校不只有維記。我不相信三四年的快樂會破壞了一生。
支持!幼童快樂最緊要!

我都有想过装CAM,但举得这是一个无奈的方法,如果遇上这些非常老师,他们也可以把小孩带到没有CAM的地方。根本他们真是变态(i can't think of other words to describe)。至于“催谷”跟“体罚”应该是没有关系的。我想不会有父母为了准备入名校而认同学校这种手法.

Matttang 發表於 13-5-8 13:30
我覺得樓上咁樣講好似唔多好,我地作為媽媽都係想比最好小朋友,如果我比得他讀這種學校,我係覺得老師應該 ...

同意!如果個位小朋友是自己的,就唔會甘講

pelegia 發表於 13-5-8 11:09
睇完某PN懷疑虐兒事件,真的希望所有PN課室安裝CAM,起碼係幼兒3歲未能說話前,可加強學校的透明度。亦減低 ...
可能很多學校都有,可能未爆出來而已!!
現在的辦學團體就如做生意一樣,要2,3歲人仔做咁多野而是用上課短短時間內,點可能唔動武先得既!!說到底可憐了小孩!!以前我個年代真的除了玩,還是玩.現在的小孩真的2歲開始就除了上課,還是上課.

引用:開心學校不只有維記。我不相信三四年的快樂

‹ 上一主題|下一主題