用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 邊間KG不要求小朋友上堂完全坐定定?
go

邊間KG不要求小朋友上堂完全坐定定? [複製鏈接]

囝囝聰慧&求知慾強,上堂會行前睇真d老師手上教具。

請教:九龍區邊間好kg可容許小朋友保留好奇心?

只能入IB的暫不考慮,因希望囝學好中文。

求有經驗JM share一下. 萬謝!

0    0    0    0

回覆:邊間KG不要求小朋友上堂完全坐定定?

靈糧堂?

引用:囝囝聰慧&求知慾強,上堂會行前睇真d老師

小朋友自然會因應環境和規則而自我調節....
相信再free再活動式教學的幼稚園也有要求小朋友坐定一同學習的時間....

可試浸大附幼 ^^
據知教學形式較接近活動教學~

我女果間上課都比較活動,唱遊和做手工多,又有得做下實驗,玩下樂器,去playground放下電,我女又係會上堂行來行去的,老師會將佢觀察到的現象話我聽。老師唔罵人的,係觀察型,多net,怕俾人罵的啱讀。

引用:我女果間上課都比較活動,唱遊和做手工多,

原帖由 teambuilder 於 13-09-26 發表
我女果間上課都比較活動,唱遊和做手工多,又有得做下實驗,玩下樂器,去playground放下電,我女又係會上堂 ...
請問是邊間

引用:Quote:原帖由+annayu+於+13-09-25+發表囝囝

原帖由 terry_andriy 於 13-09-25 發表
其實每個小朋友都有求知慾,相信冇一間幼稚園會主張小朋友週圍走,返學當中可學習禮貌同規舉,樓主最好不要 ...
這位家長講得非常好呀!我也有同一想法。

回覆:teambuilder 的帖子

請問小朋友讀嘅係邊間幼稚園?

回覆:kittyland06 的帖子

謝謝,我睇下過左application date未.

回復 terry_andriy 的帖子

激讚!

引用:Quote:原帖由+annayu+於+13-09-25+發表囝囝

原帖由 terry_andriy 於 13-09-25 發表
其實每個小朋友都有求知慾,相信冇一間幼稚園會主張小朋友週圍走,返學當中可學習禮貌同規舉,樓主最好不要 ...
明白你意思,也謝分享。

引用:可試浸大附幼+^^據知教學形式較接近活動

原帖由 gracedolly 於 13-09-26 發表
可試浸大附幼 ^^
據知教學形式較接近活動教學~
謝!

引用:我女果間上課都比較活動,唱遊和做手工多,

原帖由 teambuilder 於 13-09-26 發表
我女果間上課都比較活動,唱遊和做手工多,又有得做下實驗,玩下樂器,去playground放下電,我女又係會上堂 ...
可否pm我幼稚園名稱if吾方便在此公開。
謝謝!

回覆:annayu 的帖子

其實主张活動教學的kg都唔會長時間坐定定,e.g. Vic, st cat etc...當然都會有坐定的時間,eg. Story time, reading time, writing time..etc. 另外IB只不過係一種教学模式,同中文好唔好無关架喎,IB学校一樣教中文。

維記la  .   I can only tell you about this one.

我最中意係老師們不會只懂投诉和挑剔小孩的短處而是真诚的和家長分享小孩在學校的問題,update家長知道老師在校內怎樣guide and help佢。又會提家長在家怎樣配合。

有要求坐定定(story time),不過唔會坐足全日。

教學理念係IB,越好奇的细路,越學得多,因老師鼓勵探索和發問。

有心在家配合的中文不會太差因近年中文加深了。对!冇功課,但其實老師有教認字的。

开學至今十三個中文字。  我在家拿着書(學校教材)問佢,識讀4個了。我都末同佢温!算係咁。

問佢老師点教佢又讲唔出,我又冇教過,所以我更高興了。证明是冇壓力下學的。

Sorry  離题了。总之可consider 维记。

引用:維記la++.+++I+can+only+tell+you+about+th

原帖由 picture 於 13-09-26 發表
維記la  .   I can only tell you about this one.
謝謝!
睇完你介紹我已將維記納入報名名單。

蒙特梭利既幼稚園可能適合

四隻貓  同意.可考慮蒙特梭利教學法的幼稚園.  發表於 13-9-27 14:49

冇一間!
個個都離位,叫老師點應付!?
"活動教學"和課堂規矩,是兩回事喎!

引用:冇一間! 個個都離位,叫老師點應付!? "

原帖由 ha.haa 於 13-09-27 發表
冇一間!
個個都離位,叫老師點應付!?
"活動教學"和課堂規矩,是兩回事喎!
我估你miss左"完全"二字。
Thanks anyway.

‹ 上一主題|下一主題