用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 VS 又一村 大家會點選擇?
go

崇真 VS 又一村 大家會點選擇? [複製鏈接]

崇真 VS 又一村 大家會點選擇?

6    0    0    0

引用:崇真+VS+又一村+大家會點選擇? +

原帖由 Kerrilui 於 13-11-05 發表
你兩間也有offer?

如果上/下午班不是問題的話 我會揀崇真 因有小學 而個人地十分喜歡佢的宗教氣氛及語言環境

崇真似乎較多功課; 又一村較輕鬆

引用:崇真+VS+又一村+大家會點選擇? +

原帖由 Kerrilui 於 13-11-05 發表
我都剛收到又一村。我會揀崇真,又一村較輕鬆,上小學會辛苦得多。另崇真有小學,雖不是直上,但都算大一點機會。你見今年考幼稚園咁誇,過3年考小學仲大競爭,有d 雙非可能小一先過來讀,到時學位仲緊張。

:wave:

見左咁多間幼稚園,崇真老師係最無愛心嘅一間幼稚園!就算有offer我都唔会讀!好多jm話註冊時要用你4~5小時!差不多啦!今年交表都用你1.5小時,更何況註冊.......

回覆:崇真 VS 又一村 大家會點選擇?

我都有呢兩間am offer,會揀崇真!

引用:見左咁多間幼稚園,崇真老師係最無愛心嘅一

原帖由 hhheidi1998 於 13-11-07 發表
見左咁多間幼稚園,崇真老師係最無愛心嘅一間幼稚園!就算有offer我都唔会讀!好多jm話註冊時要用你4~5小時 ...
我都同意,家長會只係講啲小朋友要上榜和學校用八達通。我覺得太著重成就,講真,無咩成就的就會無人理,仲要有間反思房!咁細個點反思?
所以去完家長會後我決定唔報了,不是我杯茶。我覺得小朋友最重要培養正確價值觀唔係爭勝😁😁😁不過都係要睇返自己的小朋友特質作選擇。純粹個人意見

hhheidi1998  有呀!俾嗰一蚊,激死我了!張表唔update, 是我問題嗎?!無啦啦俾一蚊,唔順氣囉! 有呀!我見到此情況,有家長忘了帶信封,叫佢落山買,好彩,另一位家長有多,可讓給他!對此校非常失望!   發表於 13-11-7 16:21
patpat904  交表當日有家長冇download家校合作約章老師有要收$1,有家長冇準備一個大信封叫佢落山腳買,心諗收$50報名費仲要計較$1。  發表於 13-11-7 11:17

當系崇真拉,學術比又一村好好多,小學唔使跟得咁辛苦。

外星媽媽 發表於 13-11-7 10:29
我都同意,家長會只係講啲小朋友要上榜和學校用八達通。我覺得太著重成就,講真,無咩成就的就會無人理,仲 ...

崇真標榜學校跟國家學校一樣有膠地操場、400萬的octopus系統、學生可儲5個印仔換一粒燒賣。心諗:教出來的小朋友豈不是很勢利?

我都係有崇真、又一村offer,我會選擇崇真!

patpat904 發表於 13-11-7 11:20
崇真標榜學校跟國家學校一樣有膠地操場、400萬的octopus系統、學生可儲5個印仔換一粒燒賣。心諗:教出來的 ...
係呀係呀~有燒賣換呀!我當時諗:點解學校會鼓勵學生食燒賣?乜唔係健康校園咩?
不過我諗報得的都係因為佢有小學同著重成績,不同取向呢~

太商業化,同太勢利了!

引用:太商業化,同太勢利了!

太商業化,同太勢利了!
你小朋友讀緊?? 定係....

回覆:hhheidi1998 的帖子

好認同你説的!!我小朋友没有給反應回答問題,老師是做一個很嫌棄的樣,表現出不耐煩。

hhheidi1998  永世難忘!不被尊重, 被怱略嘅感覺真的好難受 : (  發表於 13-11-8 00:21

引用:見左咁多間幼稚園,崇真老師係最無愛心嘅一

見左咁多間幼稚園,崇真老師係最無愛心嘅一間幼稚園!就算有offer我都唔会讀!好多jm話註冊時要用你4~5小時 ...
agreed!

引用:好認同你説的!!我小朋友没有給反應回答問

原帖由 Rossettibb 於 13-11-07 發表
好認同你説的!!我小朋友没有給反應回答問題,老師是做一個很嫌棄的樣,表現出不耐煩。

...
Exactly. 個老師做左個表情係我唔會忘記,返乎快少少啦我仲有好多要見呀既表情,我當時真係想出聲。再好既學校都冇用。

hhheidi1998  非常認同!  發表於 13-11-8 00:25

回覆:Kerrilui 的帖子

我去過兩次家長會,坦白說,對學校的感覺不太好,正如有家長指出,它太功利。但現實上,如果收我小朋友,我一定會讓他讀。畢竟,讀崇真可以有多些保障,雖然不是百分百直上小一。

回復 samchan2179 的帖子

只係由交表,到interview感覺到非常差!連一間屋村普通幼稚園都好過佢呀!一

回復 monkichiii 的帖子

非常同意!究竟有無尊重家長同小朋友㗎?永遠唔会記那種難受同不被尊重嘅感覺!
‹ 上一主題|下一主題