用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好煩呀~~第二次呈分試落晒級~~><
go

好煩呀~~第二次呈分試落晒級~~>< [複製鏈接]

第二次呈分後老師話佢係B2頭至中學生,叫我唔好去考B1中學,但我又想考屯門譚伯羽,都唔知點算~~~

elbar  直資 或試 宏信   發表於 13-12-21 19:22
   0    0    0    0

回覆:好煩呀~~第二次呈分試落晒級~~>

想問下B2學生,係唔係唔好考B1中學呢~~

宏頌媽咪^0^GARY 發表於 13-12-21 13:26

如果係B2頭,我會自行時試一間B1C+一間B2A。

問清楚老師係B2頭定中,差好遠呀,會影響決定。

引用:第二次呈分後老師話佢係B2頭至中學生,叫我

原帖由 宏頌媽咪^0^GARY 於 13-12-21 發表
第二次呈分後老師話佢係B2頭至中學生,叫我唔好去考B1中學,但我又想考屯門譚伯羽,都唔知點算~~~ ...
譚佰羽係band1中,相信只會收番band1學生,band1尾自行機會都好細,何況band2頭至中呢!

宏頌媽咪^0^GARY 發表於 13-12-21 13:26

如果係邊緣人, 仲有D機會, 但係去到B2中, 會唔會太過勉強呢!  再者, 小朋友除非去到中學突飛猛進(呢樣真係無人知....), 如果唔係, 好彩比你入到去, 除時長期墊底, 最後要煩轉校, 真係要三思.......

自行試下,屯門今期可進取d.其實妳小朋友突然失手,以前是ok!不用氣餒!

如果只是一次失手,當然會搏。但眼見好多同學由P5開始,成績跌了落Band2,他們的媽咪忡話自己個仔係失手,老實講,連續三次考出來的成績都是Band2,那不能說是失手,只是那些媽咪不肯面對現實而已。

orangebb  同意!  發表於 13-12-21 21:37

真係好難決擇

回覆 宏頌媽咪^0^GARY 的帖子

我知道的幾家band1中學,校長都講過只收band1生。

回覆 rookiemom 的帖子

係。小學時期,小一至小三都是基本知識,孩子比較容易掌握,到小四開始學習就開始是一個轉折點,程度慢慢深了,到小五更會由淺變深,所以就有好多同學在這個轉折的時期,成績降落來。中學將又是一個轉折點,到時不少小學成績好的會降,而小學成績一般的會升。
只要孩子盡力了,我們家長就要面對這個現實。

回覆:宏頌媽咪^0^GARY 的帖子

其實在自行階段,你考band1 中學,可能連面試機會都冇。就算有面試,中學亦不會考慮你,除非你有其他優點!哪個是很現實的。如小朋友考了第三次都是band2中, 就應該找間合適的學校,愉快學習對小朋友來講是很重要的。

回覆 Phoebenana 的帖子

Agree! 大把小學成績一般的,上了中學才開竅呢。

Viman 發表於 13-12-21 23:18
其實在自行階段,你考band1 中學,可能連面試機會都冇。就算有面試,中學亦不會考慮你,除非你有其他優點! ...

絕對係 ! 所以, 咁樣做, 差不多等同自行放棄!  與其咁做, B2中, 我會寧願揀B2頭學校, 老實講, 都唔一定入到, B2頭校風好學校, 都係會極受歡迎, 而且入到去, 都唔一定易讀; 自行階段, 學校都係揀"best of the best", 真係諗唔到理由自行階段, B1學校點解要去收B2中學生 (特異功能例外)!

好奇,有d嘢想問下大家,我仔仔,其實中英數分數,都有9字頭同8字,都話係b2學生,唔通現在d小朋友,個個都禁高分,所以考100分先係b1學生~~~

回覆 宏頌媽咪^0^GARY 的帖子

出卷間間唔同, 深淺唔同,  可能之前你地學校考PS1成績取B1位少(呢個Ohonono/Khmama之前解釋過), 所以直接影響你地幾多個係B1生.

如果以我女兒小學, 主科98+, 都係級前20/180, 排位大家好微小, 唔係一分一分落, 可能係零點幾分咋, 分勝負就在雙對較閒科目, 如中作, 視藝等.

其實坦白講, 大家小六都是用來用去個幾本書, 大家既考試範圍都差不多, 其實小學有幾多野讀, 大家都知啦! 只要小朋友上課留心, 明白, 做功課認真, 考試前讀下, 都唔會好低心啦.  成績既高低, 就在乎小朋友既吸收能力, 當然生字都要寫下, 溫下啦!

女孩子小學成績比較好就是小學課程內容不多, 只要肯花多一丁點時間去溫, 就可以高分, 反之, 中學就要先理解, 並要掌握答題技巧才能高分. 當理解能力較弱時, 那就讀得比較辛苦!

在小六, 有很多黑馬衝上來, 其實並不代表小朋友聰明左, 只是他們用心左, 謹慎左,  啱多題, 錯多一題, 都成3-5分啦, 就是差多個名次了.

orangebb  無錯, 去到小五/六, 大家已經係咬住咬住, 真係半分都不能少 !  發表於 13-12-22 10:03
‹ 上一主題|下一主題