用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇 定 真道
go

基崇 定 真道 [複製鏈接]

兩開都收,報遑間

elbar  基崇   發表於 14-1-14 19:04
   2    0    0    0

有朋友話真道好國際feel, 較Hea;讀真道小朋友多數出國讀u?

回覆:基崇 定 真道

我未收到,係咪遲收代表不取錄呢?

真道係比電話,封信今日先寄出。
下個可能係你

回覆:KennethMami 的帖子

如我會揀崇真,真道是老師自篇教材,老師流動性大,新老師接手又是另一套教材,學生難適應同咸接,有幾個朋友讀讀吓都要轉校!

laiping    發表於 14-1-16 10:20

謝Milklok
18 號去完講座就註冊

崇真

回覆 KennethMami 的帖子

我小朋友入基崇, 過兩日我都去註冊

我都係準崇真媽媽,大家好!

回覆 milkylok 的帖子

我女兒經歷卻不是這樣. 學校有制度有穩定的教材. 今年的DSE及IB的成績也可以. 只是我不懂得與基崇比較.

回覆:joyjoyparent 的帖子

崇真考慮中

我覺得一定選真道!

基崇比較有heart,聽說有十二門徒計劃,雖然囝囝不需要面試可以直入,但因location問題,所以沒有揀,想揀一間近自己屋企的直資

回覆:yingtsun 的帖子

係有十二門徒計劃,由一位老師帶領十二學生 三年,陪住佢地渡過初中三年。

請教daisychan, 可否分享一定選真道嘅意見 ^o^  謝謝

回覆 Dinosaur媽 的帖子

我大女兒中一入真道,讀了五年,中六後尖子入了大學。小女兒小一入真道,讀了九年,中四後去了一間寄宿的國際學校。在真道那幾年,她們都可以在開放和良好的學校環境下愉快學習,在學術和非學術的範疇中增長知識。

真道創校十一年,有四屆畢業生,上年 DSE 和首屆 IB 畢業生都考獲非常理想的成績,幾年間便成為一所有"業績"支持的直資名校。而且,我的觀察是這兩、三年學校更穩健,踏入收成期。另外,真道是行DSE IB雙軌制,學生選擇更多,見識更多更好!

所以,作為初小初中生,我一定選真道。當然,各人偏好不同,各有自己考量,我都是尊重的。

回覆 Dinosaur媽 的帖子

Dinosaur 媽,

請問你選了 基崇、培基、還是真道呢?

2013年 真道書院4位畢業生勇摘香港中學文憑試32顆星。

本校畢業生與全港考生之比較 (科目成績達5 級或以上):
科目               真道書院        全港平均
中國語文                14.1%        8.8%
英國語文                41.2%        9.6%
數學(必修部分)       27.1%        11.8%
通識教育                23.5%        8.0%
生物                22.0%        17.1%
化學                34.1%        23.1%
中國歷史                16.7%        10.5%
經濟                11.6%        14.6%
地理                26.9%        9.4%
資訊及通訊科技   28.6%        7.2%
英國文學                50.0%        24.1%
數學 (延伸部分 – 微積分與統計)        47.1%        17.3%
物理                36.0%        26.2%
視覺藝術                25.0%        6.5%

‧英文和數學特別出色!!

有冇基崇的公開試成績參考呢?
‹ 上一主題|下一主題