用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇好質素既小學?
go

有冇好質素既小學? [複製鏈接]

有冇邊間小學, 係學校教得好, 唔係家長自己教/ 谷, 唔需要外補?就算外補, 只係家長自己想精益求精, 唔係因為教學普通, 但又要學生追進度?

只想搵一間課程好, 老師教得好既小學
幼稚園區會有好多家長留言, 講邊間幼稚園教得好, 辦學好, 但小學區好似好少講

有冇家長介紹??
   6    0    0    0

引用:有冇邊間小學,+係學校教得好,+唔係家長自己

原帖由 DevilPig 於 15-09-18 發表
有冇邊間小學, 係學校教得好, 唔係家長自己教/ 谷, 唔需要外補?就算外補, 只係家長自己想精益求精, 唔係因 ...
住邊頭?官津or直私?

lauwingtai 發表於 15-9-18 10:10
住邊頭?官津or直私?

如果有好既請介紹, 多 D 資料比大家, thanks.

直私就有, 因為大家程度差唔多

DevilPig 發表於 15-9-18 10:21
如果有好既請介紹, 多 D 資料比大家, thanks.
因為幼稚園同小學唔一樣, 幼稚園老師有愛心, 教好自理已經成功咗80%。但小學有好多嘢, 要愉快學習, 又要成績追得上升中, 又要小朋友自己資質及特質等等, 因為時間長功課多, 所以太遠又唔理想, 又唔係人人讀得起/考得入國際學校, 人人把尺唔同, 個個小朋友氣質又唔同, 所以咪小人講囉, 仲要升小一, 你like佢唔代表你入到佢。

如果你無地點限制, 就先想想自己會考國際/直私/官津, 收縮範圍再考慮。始終, 一間學校咁大, 有好老師也有可能有無咁好既老師, 主要要睇整體學習風氣同教育理念同家長合唔合, 幼稚園食/痾/瞓搞掂已經好叻, 小學又係另一個世界, 所以無乜人俾意見, 一般都係家長自己去睇開放日。

little_yolky 發表於 15-9-18 10:29
因為幼稚園同小學唔一樣, 幼稚園老師有愛心, 教好自理已經成功咗80%。但小學有好多嘢, 要愉快學習, 又要成 ...

都係... 只係幼稚園區都會有人講.... SC 升小學好, 英文好, 教好自信等, KV 就中,  MATHS 好, 教好自理做功課, LH 考直資私小好, 語境好, 重 presentation, 好有 heart, York 就英文好, etc ....etc...etc......

但小學區好似比較少講....

DevilPig 發表於 15-9-18 10:38
都係... 只係幼稚園區都會有人講.... SC 升小學好, 英文好, 教好自信等, KV 就中,  MATHS 好, 教好自理做 ...
有架, 大家都會話LS好, St Mary, MCS好, SPCC仲好

你去睇客觀的野,好似成績、英文程度,較容易有答案。但你問家長覺得一間學校好吾好,感覺好個人,取決於好多野,如小朋友資質、能力、讀成點、家長期望...

巧合識幾個家長,細路哥同讀St Margaret、德望和某國際,聽佢地對功課量、壓力、老師等的評論,你估吾到係讀同一間學校的。

DevilPig 發表於 15-9-18 10:03
有冇邊間小學, 係學校教得好, 唔係家長自己教/ 谷, 唔需要外補?就算外補, 只係家長自己想精益求精, 唔係因 ...
小朋友性格同天資係一個好大影響因素.

如果真係想要教學有保障D, 一線既私立/直資小學會好D, 始終學生間既差異少D, 老師同學校唔需要花太多時間去調整差異(補底), 效果自然會好D

所以我覺得官津小學分精英班其實有辣有唔辣, 標籤效應同埋按學生能力教學, 睇你buy邊個觀點

MrBeast  我都buy精英班,因為可以唔同佢地一班,死少好細包  發表於 15-9-18 14:46
little_yolky  我buy精英班架,不過學校無咋。  發表於 15-9-18 14:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:你去睇客觀的野,好似成績、英文程度,較容

原帖由 Jane1983 於 15-09-18 發表
你去睇客觀的野,好似成績、英文程度,較容易有答案。但你問家長覺得一間學校好吾好,感覺好個人,取決於好 ...
有時從客觀因素睇,升中好,英文小學等,其實又係家長背後發功。。如果乜都家長背後發功,咁我讀邊間學校都無分別啦。。。可以咁睇嗎?

hkpapa852 發表於 15-9-18 11:15
小朋友性格同天資係一個好大影響因素.

如果真係想要教學有保障D, 一線既私立/直資小學會好D, 始終學生間既 ...
一線既私立/直資小學 學生間既差異少D.....包括家庭背景 和 負担能力.....當然有DD優勢~~~

DevilPig 發表於 15-9-18 11:32
有時從客觀因素睇,升中好,英文小學等,其實又係家長背後發功。。如果乜都家長背後發功,咁我讀邊間學校都 ...
有D學校着重成績....有D學校走全人....教出黎既學生係有分別 ~~~

DevilPig 發表於 15-9-18 11:32
有時從客觀因素睇,升中好,英文小學等,其實又係家長背後發功。。如果乜都家長背後發功,咁我讀邊間學校都 ...
好可惜, 升中唔係你自己幾努力就有用, 小學"前人"既影響其實好大

一間小學要升中好 (即係升讀一線中學%高), 首先要過去既畢業生考Pre-S1既成績都好先得.

要大多數學生都考好Pre-S1, 不管係因為學校定係家長功勞, 都要大多數家長同學校理念相近先做得到

如果只靠自己, 除非你有能力保証令郎/令千金小五小六一路都係全級第一, 否則入到一間B1比率低既學校, 全級第一以外都有機會唔係B1了

little_yolky  所謂家校同心,其利斷金  發表於 15-9-18 14:03
HK-MAN    發表於 15-9-18 12:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

好難扣除或者量化家庭的付出,邊d係父母谷出來的,邊d係學校教出來,咁生得聰明又點計?屋企教到上堂超專心,自己會預習又點計...

想起一個case,朋友個女讀女拔,一班人傾開,佢話暑假有一個list係圖書的suggested reading咁上下。有人話,死吾死,靠晒父母谷。朋友答,有個list正好,反正我女搵書睇,推介埋我吾使煩...

回覆 hkpapa852 的帖子

好可惜, 升中唔係你自己幾努力就有用, 小學"前人"既影響其實好大

一間小學要升中好 (即係升讀一線中學%高), 首先要過去既畢業生考Pre-S1既成績都好先得.

要大多數學生都考好Pre-S1, 不管係因為學校定係家長功勞, 都要大多數家長同學校理念相近先做得到

非常同意!

回覆:有冇好質素既小學

想唔靠家長,其實係幾唔現實的想法。有朋友個女讀名津,小朋友超聰明,一點就明嗰種。不過唔會主動溫習。如果佢父母唔係經常督促/谷的話,成績應該會好差…

little_yolky  問題係佢哋唔係真係識晒丫嘛  發表於 15-9-21 12:16
ok3  聰明嘅人多少帶點自負. 覺得自己已經識晒, 唔洗再溫......  發表於 15-9-18 15:01
little_yolky  點解D聰明人成日唔主動溫習,煩死人了  發表於 15-9-18 14:04

DevilPig 發表於 15-9-18 10:03
好多C或直資龍校都應適合你,eg, cky, gt, logos

Jane1983 發表於 15-9-18 12:35
想起一個case,朋友個女讀女拔,一班人傾開,佢話暑假有一個list係圖書的suggested reading咁上下。有人話 ...
係囉, 睇書都要話係谷, 有個suggested readings幾好, 要我哋自己揀書, 中文就得啫, 英文鬼識咩。

MrBeast  我都好想有個中文書list  發表於 15-9-18 14:52
Jane1983    發表於 15-9-18 14:24

Jane1983 發表於 15-9-18 12:35
想起一個case,朋友個女讀女拔,一班人傾開,佢話暑假有一個list係圖書的suggested reading咁上下。有人話 ...
仲以為dg父母會yim個list 太淺,見親dg女都係攞厚厚d書睇
‹ 上一主題|下一主題