用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) ...
go

嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) [複製鏈接]

請教各位家長, 我地香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)有25 分,嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 只有20 分,但感覺嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔)好似出名些。如果係你們,9月自行分配會如何揀呢? 真心想聽意見,感謝!

hppa  鰂魚涌. (as other one not guarantee a space with 20 pts)  發表於 16-9-6 16:33
   6    0    0    0

肯定嘉諾撒,***總是說一鳥在手好過白鳥在林,而且嘉諾撒本來就好好,如果是我都100%滿意了

回覆 appledai 的帖子

謝呀!  因 嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 英文好似好D,但又担心兔年多人爭, 20 分也入不到。香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) 機會大,但好似平凡一些呀!

bear1122 發表於 16-9-6 16:32
回覆 appledai 的帖子

謝呀!  因 嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 英文好似好D,但又担心兔年多人爭, 20 分也 ...
住邊先??住灣仔搏聖方濟各都合理既...

回覆 HK-MAN 的帖子

我地住 North Point

bear1122 發表於 16-9-6 16:58
回覆 HK-MAN 的帖子

我地住 North Point
14網...咁緊係嘉諾撤啦.小學可以繼續過男女校生活都唔錯吖.20分抽聖方濟各,若果失手你會好後悔架...反之嘉諾撤25分失手就無話可說...

appledai 發表於 16-9-6 16:21
肯定嘉諾撒,***總是說一鳥在手好過白鳥在林,而且嘉諾撒本來就好好,如果是我都100%滿意了 ...
我真係好羨慕樓主...

回覆:嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)

你幻想一下,你放棄必中的嘉諾撒去搏St Francis, 然後失敗了,你有乜感覺。

如果你頂得順受得了,咪去搏囉。

引用:請教各位家長,+我地香港嘉諾撒小學+(鰂魚涌

原帖由 bear1122 於 16-09-06 發表
請教各位家長, 我地香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)有25 分,嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 只有20 分,但感覺嘉諾撒聖 ...
攞25分做擔,再去叩門灣仔聖方濟各囉,佢地叩門只係見小朋友家長,唔駛考筆試。

island811    發表於 16-9-13 14:43

回覆:嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)

之前有post話嘉諾撒會嘅其中一間小學收咗,第二間嘉諾撒就唔會收。最好問清楚。

回覆 jeanjasmine 的帖子

真的嗎?  要 check check 先! Thanks!!!

bear1122 發表於 16-9-6 16:04
請教各位家長, 我地香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)有25 分,嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 只有20 分,但感覺嘉諾撒聖 ...
25分嘉諾撤! 中學都係b1, 男女校, 你住北角好近, 已經夠晒吸引!

引用:之前有post話嘉諾撒會嘅其中一間小學收咗,

原帖由 jeanjasmine 於 16-09-06 發表
之前有post話嘉諾撒會嘅其中一間小學收咗,第二間嘉諾撒就唔會收。最好問清楚。

...
對。

引用:請教各位家長,+我地香港嘉諾撒小學+(鰂魚涌

原帖由 bear1122 於 16-09-06 發表
樓主庸人自擾。

引用:Quote:原帖由+bear1122+於+16-09-06+發表請

原帖由 LL222 於 16-09-07 發表
樓主庸人自擾。

引用:回覆+jeanjasmine+的帖子 真的嗎?++要+che

原帖由 bear1122 於 16-09-07 發表
回覆 jeanjasmine 的帖子

真的嗎?  要 check check 先! Thanks!!!
唔使check,嘉諾撒會學校不能互叩是事實。

引用:你幻想一下,你放棄必中的嘉諾撒去搏St+Fra

原帖由 siden 於 16-09-06 發表
你幻想一下,你放棄必中的嘉諾撒去搏St Francis, 然後失敗了,你有乜感覺。

如果你頂得順受得了,咪去搏囉 ...
同意,如果博唔到,你自己同家人都唔會後悔,唔會互相指責,唔會講“早知乜乜物物”,唔會講“都叫你……”,咁樓主,放馬去啦。

就係為咗出名D, 就放棄一間必入嘅好學校? 兩者在名氣上嘅分別, 真係值得樓主你take呢個risk?! 一鳥在手呀.....!

你真係搏, 必定有家長感激你  

差好遠都話, 又住北角, 省下不少心機, 第一階段真係中, 之後去旅行去玩啦

感謝各位家長意見o可能我是讀 Canossa College & Canossa School, 一直覺其他学校好D,自已間好一般 及麻麻地,所以想呀囡入其他名校啦!
‹ 上一主題|下一主題