用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 生升直屬中學
go

Band 1 生升直屬中學 [複製鏈接]

其實都唔係好肯定?Band 1 生升直屬中學:

1) 自行是否可不選自己中學,可試兩間更強的中學?若失敗仍可在統一時乙一填第一位穩入?
2) 統一時甲一可試三間更強的中學? 若失敗仍可在統一時乙一填第一位穩入?

謝謝。
   8    0    0    0

hkghongkong 發表於 17-1-11 23:12

1) 自行是否可不選自己中學,可試兩間更強的中學?若失敗仍可在 ...

Band1生"直屬中學"之優勢:
1..對對
2..對對

乙1填放其"直屬中學"就是該名Band1生之{安全保險線}呢!

hkghongkong  Thanks  發表於 17-1-11 23:39

hkghongkong 發表於 17-1-11 23:12

1) 自行是否可不選自己中學,可試兩間更強的中學?若失敗仍可在 ...
1) & 2) 都對...但取決於貴校有否60% B1生....(現實係60% B1生是否存在) ~~~

王家爸爸  我估現實係灣仔區無一間有60%既B1生。   發表於 17-1-12 10:14

mcl203 發表於 17-1-11 23:29
1) & 2) 都對...但取決於貴校有否60% B1生....(現實係60% B1生是否存在) ~~~
Wanchai區暫時兩次呈分在校內頭1/3,Band 1穩陣嗎?

hkghongkong 發表於 17-1-11 23:41
Wanchai區暫時兩次呈分在校內頭1/3,Band 1穩陣嗎?
灣仔區既直屬小學...相信無一間係少於1/3 B1生
但當然我係靠估既 ~~~

mcl203 發表於 17-1-11 23:29
睇教局派的CD,不是說統一時 "Band 1 AND Band 2" 生只要填自己中學在乙一就必入嗎? Band 2都得?

hkghongkong 發表於 17-1-11 23:48
睇教局派的CD,不是說統一時 "Band 1 AND Band 2" 生只要填自己中學在乙一就必入嗎? Band 2都得?
...
隻CD好似只係講若B1 & 2生想用直屬位...係一定要填係"乙一"....無話必入 ~~~

舉例....若某校有65% B1生....(直屬位85% 乙部 = ~60% 全部位)...又假設全部B1學生唔可以係自行離到場
咁65% B1生...去抽60% 直屬位...5% B1生出局

又 若某校有40% B1生...40% B2生....(直屬位85% 乙部 = ~60% 全部位)...又假設全部B1學生唔可以係自行離到場
咁40% B1生...B1生抽先全入...40% B2去抽20% 直屬位...20% B2生出局 ~~~

mcl203 發表於 17-1-11 23:57
隻CD好似只係講若B1 & 2生想用直屬位...係一定要填係"乙一"....無話必入 ~~~

舉例....若某校有65% B1生... ...
明白了。Thanks

mcl203 發表於 17-1-11 23:57

舉例....若某校有65% B1生... ...
仲有一個問題, 係中學學額同小學畢業生人數一唔一樣, 如果小學人數較少, 咁中學就可以食多過60%應屆小學既B1/B2學生。反之, 如果小學人數係多過中學學額, 咁會少於60%經直屬位入, 因為乙部大抽獎85%直屬額, 係建基於中學既學額。

例如:培正小學畢業生人數係多過培正中學, 所以, 佢哋理論上係唔可以收足85%小學部學生入中學部, 不過, 佢哋用埋自行同叩門位, 所以先至拉返高條數。

little_yolky 發表於 17-1-12 08:44
仲有一個問題, 係中學學額同小學畢業生人數一唔一樣, 如果小學人數較少, 咁中學就可以食多過60%應屆小學既B ...

如果灣仔區3大女津校, 直屬位可覆蓋比例都好高, 校內頭1/3基本上好穩陣放乙1就可以直升

全港唯一要擔心既, 只有聖心, 聖家, 民生呢幾間。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-12 10:37
如果灣仔區3大女津校, 直屬位可覆蓋比較都好高, 校內頭1/3基本上好穩陣放乙1就可以直升

全港唯一要擔心既, ...
請問係咪即係聖心Band 1 乙一都會抽唔到?

[/url

聖心B1應穏入, 兩間聖小頭個20都會去更強中學, 係B2要睇彩數去抽,

vanwy 發表於 17-1-13 10:42
聖心B1應穏入, 兩間聖小頭個20都會去更強中學, 係B2要睇彩數去抽,
聖心直屬位只有~104, 兩間小學加埋應至少有240人, 只夠cover ~43%學生.

如果個個B1生只係諗住大抽獎先搏番上聖心, 除非兩間小學B1學生加埋都唔超過43%, 否則會有風險.

不過, 理論上只要有10%或以上B1學生係自行階段成功離場, 或一早已考入直資中學, 咁B1生靠大抽獎入係好穩陣.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實自行時,面試的學校會從教署知道考生的呈一、呈二全港banding嗎? 抑或只能從考生成績表看校內成績?因我校成績表只有grades,又整到grade很低,又冇級排名。

hkghongkong 發表於 17-1-14 00:13
其實自行時,面試的學校會從教署知道考生的呈一、呈二全港banding嗎? 抑或只能從考生成績表看校內成績?因 ...

記憶中其他人也討論過, 自行時學校會收到各申請學生依呈一呈二調整後互相比較後既排名, banding應該唔知, 有錯請指教

如果可以準確知道自己响教育局嘅呈分名次就好,大家唔使估估吓

[/url

借問,亞女有聖心私小及灣仔聖芳濟各offer, 請問兩間程度是否相約?升中是否後者大機會一點,請指教!

回覆 hkpapa852 的帖子

想請問民生的情況又是如何呢?band one 生太多還是學校愛收外來生呢?

cheriecheung 發表於 17-2-15 01:06
回覆 hkpapa852 的帖子

想請問民生的情況又是如何呢?band one 生太多還是學校愛收外來生呢?
建議你去隔離帖問吓幾位民生既學生家長

vanwy 發表於 17-1-14 10:44

記憶中其他人也討論過, 自行時學校會收到各申請學生依呈一呈 ...

Schools will have "Discretionary Places Rank Order" from EDB of each student
‹ 上一主題|下一主題