用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教六月三日放榜後,叩政府學校
go

請教六月三日放榜後,叩政府學校 [複製鏈接]

如果抽唔到心水學校。。。

1)當日要即刻交表同叩門信去心儀學校? 但上網見到話要再之前寄去學校? 小朋友唔洗一齊去?

2)交左表,係等通知去面試嗎?

3)幫小朋友準備嘅檔案,應該用咩裝? 膠folder ? box file?

4)我問左心儀果間,佢話放榜後先知幾時面試,但上網又見有人話未必有機會面試。。。咁即係。。。

唔好意思,希望有jm可以答下我,我身邊朋友嘅仔女都讀緊中學,問同事就比人串,話我無知,咁都唔識?!
   22    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

1)每間學校有叩門指引同方法,官方野一定要跟。會唔會額外寄係家長選擇
唔駛帶小朋友去,果日心情唔好又奔波

2)交左表,係等通知去面試嗎?係

3)釘埋/夾埋得啦。學校好怕收咁多fancy野。無人手回收,丟又side
有學校只有個箱擺低資料,就預備個公文袋

4)每間學校處理方法唔同。多數揀人見

Charlotte_mom 發表於 17-5-19 08:53
1)每間學校有叩門指引同方法,官方野一定要跟。會唔會額外寄係家長選擇
唔駛帶小朋友去,果日心情唔好又奔 ...

唔該呀

再想問,一段去叩門係咪要準備,叩門信,學校表格,幼稚園推薦信,學生檔案呢幾樣嘢? 證書可以比影印本吧...? 唔該!

回覆 fatchu@home 的帖子

首先,睇清楚每間小學嘅交表日期,再睇埋佢需要乜嘢資料,好坦白講,小一叩門咁多人,學校真係未必會睇晒內裏,所以簡簡單單,總之學校要乜嘢,妳就好似執葯咁執比佢。  所有証書及奬狀全部影印,正本一定自己 keep,仲有,睇清楚面試時間,根據往年經驗,好多學校係同一日面試。
祝你唔使叩門。

mayyylai 發表於 17-5-19 10:40
回覆 fatchu@home 的帖子

首先,睇清楚每間小學嘅交表日期,再睇埋佢需要乜嘢資料,好坦白講,小一叩門咁 ...

明白,唔該

其實有些學校已公布了叩門的安排,樓主已可開始做定預備工作。

tkinwong 發表於 17-5-19 14:42
其實有些學校已公布了叩門的安排,樓主已可開始做定預備工作。

問左兩間,話放榜後先有安排,搞到我都唔知點好

fatchu@home 發表於 17-5-19 15:39
好多學校都上網寫晒資料, 有時打去, 聽果個都未必咁update!

想借位一問,面試多數喺平日定星期六?
會唔會喺星期日?
係咪多數六月前面試?

fatchu@home 發表於 17-5-19 08:09
如果抽唔到心水學校。。。

1)當日要即刻交表同叩門信去心儀學校? 但上網見到話要再之前寄去學校? 小朋友 ...

*2017-2018年度小一統一派位註冊流程*
(更新至17/5/2017)

第1⃣步曲 : *公布結果*
統一派位公布日期 : *2017年6月3日(六)至2017年6月4日(日)*
時間 : *上午9時30分至下午12時30分或下午1時30分至4時30分*

_家長須返回其住址所屬學校網的統一派位中心領取「小一註冊證」_
*(統一派位中心地址後補)

攜帶文件: *家長應攜帶「小一入學申請表」或「選擇學校表格」的家長副本以資證明。*

(emoji)留意: *取得「小一註冊證」後請先自行影印多份為稍後遞交小一後補生申請之用。*

redchow1111 發表於 17-5-19 16:03

第2⃣步曲 : *辦理註冊入學手續*
⚠(*無論結果如何,請先行到獲派的學校辦理註冊手續,才好進行叩門之路*)⚠
註冊日期        :   *2017年6月6日(二)及6月7日(三)*
時間                :   *上午9時至中午12時及下午2時至5時*

辦理入學註冊手續,請攜帶:
1.  *小一註冊證(正本)*
2.  *香港出生證明書或許可在港居留證明文件(正/副本)*
3.  *家長/監護人身份證明文件(正/副本)*
4.  *相片乙張(背後寫上學生姓名)*
5.  *回郵信封連$1.7郵票乙個*
(信封面/低請寫上學生姓名、地址及小一申請表編號)

留意: *家長若因要事未能依照指定日期或時間辦理註冊手續,必須預先與獲派學校的負責人聯絡,以便作出特別安排,否則將被視作放棄學位處理。在辦理入學註冊手續時,家長須將子女的「小一註冊證」交給校方。家長亦須注意,學位一經分派,將不會再作更改。*

*若學童在辦妥入學註冊手續後,因特殊情況需要自行轉校,家長應先獲得另一所學校答允取錄後,才前往原先獲派的學校取回「小一註冊證」,因為當原校把註冊證交回家長時,等同即時取消其子女獲派的學位。*

⚠(*無論結果如何,請先行到獲派的學校辦理註冊手續,才好進行叩門之路*) ...

第3⃣步曲: *叩門*
小一後補學位申請須知

_*留意心儀學校後補生表格遞交日期及面試時間,作出適當步署,如有需要與家人商討分工合作。*_

辦理小一後補學位申請手續,需攜帶:
1.         *預先下載及填妥小一後補學位表格*
2.         *自薦叩門信*
3.         *個人發展檔案*
4.         *推薦信(由牧師、幼稚園校長或有關人士填寫)*
5.         *學童領洗紙或受浸紙副本(適用於天主教及基督教小學*
6.         *學童出生證明書紙(副本)*
7.         *學童幼稚園成績表或評估表(副本)*
8.         *本年度自行派位、統一派位及小一註冊證(放榜後領取)副本*
9.         *學童相片*
10.         *家長或監護人身份證(副本)*
11.         *足夠回郵信封(預先填定小朋友的姓名及地址)*
12.         *足夠紙幣遞交報名費*
13.         *學童校內及校外得獎證書(副本)*
14.         *可供校長參考之文件及學生作品(副本)*

(emoji)   *祝各位為子女覓得心儀小學*   (emoji)

由於太長要分三段出post .... 希望見諒

fatchu@home 發表於 17-5-19 15:39

新油天已有:

http://www.ycps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2017/05/2017-2018年度-小一候補生學位申請須知及表格.pdf

樓主可以看看啲學校要什麼

redchow1111 發表於 17-5-19 16:04
由於太長要分三段出post .... 希望見諒

唔該晒呀

tkinwong 發表於 17-5-19 16:10
新油天已有:

http://www.ycps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2017/05/2017-2018年度-小一候補生 ...

唔該你呀! 我剛剛再試下上網打埋小一候補表格,真係有呀

~~By Issac~~

回覆樓主:

今年新油天係咪一定唔見000?上年好似無咁緊

⚠(*無論結果如何,請先行到獲派的學校辦理註冊手續,才好進行叩門之路*) ...
請問是否就算有私校offer, 都要到大抽獎獲派學位註冊, 先可以叩門?  Thx

ekhc 發表於 17-5-20 01:26
請問是否就算有私校offer, 都要到大抽獎獲派學位註冊, 先可以叩門?  Thx

‹ 上一主題|下一主題