用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於一級的津校
go

關於一級的津校   [複製鏈接]

我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是否經常會有勸退情況?抽入的家庭我諗大部份都可能預左入得呢類學校家庭的支援都好重要,但總有一些係就咁抽入無任何準備吧?咁學校係點保持卓越的成績呢?謝謝指教。
   18    0    0    0

Cajes 發表於 17-8-4 16:44
我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是 ...

簡單D,咪當呢D津小多年辦學經驗係流既~~~~

jefftam06    發表於 17-8-4 18:00
Felix223    發表於 17-8-4 17:26
HK-MAN    發表於 17-8-4 17:13

以前年代, 基本上大部份名校都係抽入, 米一樣做得咁好.
人地自然有方法.

直資私校係跟呢10零年的事

Chirley    發表於 17-8-9 10:01
Felix223    發表於 17-8-4 17:26
HK-MAN    發表於 17-8-4 17:12

starrymama 發表於 17-8-4 17:09
以前年代, 基本上大部份名校都係抽入, 米一樣做得咁好.
人地自然有方法.
私校以前都有唔少, 而且私小多數都OK, 只係以前既私立中學, 多數係俾讀唔成書既人去讀

Chirley    發表於 17-8-9 10:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-8-4 17:03
簡單D,咪當呢D津小多年辦學經驗係流既~~~~
不過都有啲老牌名校以前好勁,但而家就麻麻...

我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是 ...

其實我都有相同疑問,所以不停掙扎研究津小和直私小分別再去不同學校開放日簡介會以了解學校特質。不過從不同渠道得知神津和普通津小,包括一線津小的分別是神津雖然谷,但相對普通津小能提供多點語境例如多英語教授科目,啟發性教學法和模式,而普通津小為谷學生成績而迫學生多做抄寫練習,較填鴨式教育。了解過後便知同樣是津校,但學生學習知識過程便大不同。之所以有些家長入不到神津就唯有入直私小,務求得到啟發性高的教學及語境而非傅统填鴨式教育。學習及教育成功與否大多跟學生是否有自主自學精神,正面的學習動機創意能帶領他們更上一層樓。相反,填鴨式教育只會剝削小孩創意,學習興趣動機,縱使小學時的鞭策令其表現優秀,到中學和大學時就力不從心,不進反退的例子也多的是。

BERNICEJUNE    發表於 17-8-7 13:03
wongtw    發表於 17-8-4 22:45

回覆樓主:

多謝各位回覆。但100人小一有50個抽入,假設一半人不是天生叻人咁都有25個。神校是否有很多勸退情況?身邊時時有人說神校抽入是假的,都是靠關係。。。。

Cajes 發表於 17-8-4 17:17
多謝各位回覆。但100人小一有50個抽入,假設一半人不是天生叻人咁都有25個。神校是否有很多勸退情況?身邊 ...

神津收生是由自行計分和大抽獎,只是少數叩門位。點有可能全個級別都是靠關係?不過學校本身大多有一套方法點教好學生,相信大部分家長子女入得呢類學校有機會都會背後發功或在外食點補品。

多謝各位回覆。但100人小一有50個抽入,假設一半人不是天生叻人咁都有25個。神校是否有很多勸退情況?身邊 ...

哩樣我又可以好肯定答你,神津一定有抽入嘅,我有親戚100%百無人士抽入41男神津

神津應該有勸退?有冇人可以證實?

pbhe 發表於 17-8-4 17:15
其實我都有相同疑問,所以不停掙扎研究津小和直私小分別再去不同學校開放日簡介會以了解學校特質。不過從 ...

呢幾年我蒲EK,最常聽到嘅言論就係,如你所言,直/私教學模式靈活一些。不過呢,我覺得,除非有近幾年比較全面的數據比較,否則我又不太確定直私的入U率一定好過官津校。。。這只是我的疑惑,如有冒犯,請見諒。
天助自助者,  別再怨天尤人

咁你又要考慮下你所講既津小坐落於邊區,位置亦有影響力,歷史久舊生既長久支持,亦會影響學生收生質數。

傳統津校唔一定係靠谷出成績,宜多瞭解下~~~

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 17:28
呢幾年我蒲EK,最常聽到嘅言論就係,如你所言,直/私教學模式靈活一些。不過呢,我覺得,除非有近幾年比較 ...

十分同意。這點又是我一直反覆思考的重點...莫非就非入神校不可?

mcl203 發表於 17-8-4 17:31
咁你又要考慮下你所講既津小坐落於邊區,位置亦有影響力,歷史久舊生既長久支持,亦會影響學生收生質數。
...

仲有,當一間小學有一定知名度,有較完善既管理制度,亦比較容易吸引資優老師來投,師源穩定亦係內部強項~~~

vinvin901    發表於 17-8-15 09:10

mcl203 發表於 17-8-4 17:31
...

歷史久舊生既長久支持,亦會影響學生收生質數

You speak what i want to say

神津有起碼1/3係舊生子女

佢地絕大部分中產及大學畢業,會唔會在教育上由得子女自生自滅?

Yanamami    發表於 17-8-4 17:57

上中学部都係85%到(St mary's除外),唔得果d如果唔係中途走咪升中時会走……

siden 發表於 17-8-4 17:44
歷史久舊生既長久支持,亦會影響學生收生質數

You speak what i want to say

是的,所以我既疑問不在於果一半舊生,只係抽入果一半。

據我所知,LS係其中一間教淡考深既神校,所以大部分學生都會進補~

但我想補充: 我唔相信呢個世界有咁多不勞而獲,反而應該係一分耕耘一分收獲,所以學校成績好,必然係學校/學生/家長三方共同努力既成果,缺一不可!

我認為所謂"神校",其實就係可以明確定立目標,成功讓三方共同努力既學校,越能夠激起學生同家長鬥心既學校就越"神"!我估大概應該係咁 (emoji)

至於你提到"神津"嘅收生問題,其實你見間間傳統神津都話要轉直資,已經俾咗答案你 (emoji)

pbhe 發表於 17-8-4 17:35
十分同意。這點又是我一直反覆思考的重點...莫非就非入神校不可?

我又唔覺得非入神校不可。
每個地區都有一線官津中學,只是看看孩子有冇能力考入。
天助自助者,  別再怨天尤人

archie1728 發表於 17-8-4 18:48
據我所知,LS係其中一間教淡考深既神校,所以大部分學生都會進補~

但我想補充: 我唔相信呢個世界有咁多不 ...

Really?? 可否分享一下據您所知呢間學校“教淺考深”既實際情況呢?

karen55407    發表於 17-8-4 21:27
‹ 上一主題|下一主題