用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 31網男仔應該點揀
go

31網男仔應該點揀 [複製鏈接]

31網男仔應該點揀

請問31網男仔應該點排位,請賜教!   

Re: 31網男仔應該點揀

My choice:

1. 油天(東莞街) or 油天(海泓道)
2. 德信學校 (some say it will move to 32 net soon)
3. 循道學校(AM/PM)
4. 灣仔堂基道學校

想請問女仔又點睇呢?

My choice for girl in 31 net:

1. 嘉諾撒聖瑪利學校 or 油天(東莞街) or 油天(海泓道)
2. 循道學校(AM/PM)
3. 灣仔堂基道學校

**聖瑪利 should be the best choice (unless parent don't like girl school) because of 一條龍 with her secondary college,  while a large percentage of 油天(東莞街) girls enter Truelight secondary college .

1. 油天 (old)
2. 油天 (new)
3. 循道 (am)
4. 循道 (pm)
5. 基道

ocean_baby 寫道:
1. 油天 (old)
2. 油天 (new)
3. 循道 (am)
4. 循道 (pm)
5. 基道

In my opinion one should either choose 油天 (old) or 油天 (new) as 1st choice, both have their admirers as I learn from different sources. I believe the chance of getting into any of these two schools as second choice is quite low.  :idea:

panchu,

I see your PM to me that yours should be a girl, are you asking for your friend ??

hot1234 寫道:
panchu,

I see your PM to me that yours should be a girl, are you asking for your friend ??

我幫我朋友問ga!佢今年我出年!但真係好多謝妳寶貴嘅意見呀!Thank you so muchhhhhhh!   

1. 油天 (old)
2. 油天 (new)
3. 循道 (am)
4. 循道 (pm)
5. 基道

我聽講德信好好喎

如果咁填入張表到... 最大機會係 入到油天old... otherwise, 基道做定校服都得拿.. 當排位好拿, 填表千祈唔好咁填.

1. 油天 (old)
2. 油天 (new)
3. 循道 (am)
4. 循道 (pm)
5. 基道
--- 2J 作品

JJ1122 >> 點解呀?閣下有咩高見呢?唔明點解排位就好,填表唔好咁填!!請賜教!  

JJ1122 寫道:
如果咁填入張表到... 最大機會係 入到油天old... otherwise, 基道做定校服都得拿.. 當排位好拿, 填表千祈唔好咁填.

[quote]
1. 油天 (old)
2. 油天 (new)
3. 循道 (am)
4. 循道 (pm)
5. 基道
[/quote]  

panchu,

I think although 循道 is not as famous as 油天 (old and new), there should be parents put it as 1st and 2nd choice.  So if put it in the 3rd choice, then probably the chance is very very low.  Overall, 1st and 2nd choice is very improtant for this game.

新舊油天係超多人將佢地放係頭兩個志願,如果一抽唔到就會去到好後,如果選德信先,入到既機會好大,我覺得德信唔差過油天,佢只係輸係半日,而唔係全日,但黎緊德信都會轉全日,仲有兩間校舍,所以比我選,我會選德信做第一志願,因為油天實在太多人爭......

同埋好多人都覺得油天都唔知有咩咁出名,好多都覺得油天唔係真係咁好

panchu,
其他媽咪都講左... 因為新舊油天都多人揀, 你揀新油天做1, 舊做2, 但係亦有家長會揀舊做1, 新做2.  假如有400個學生, 新舊油天每間有80個位, 咁只要有各80個家長揀新油天做1, 舊油天做2.  咁已經無哂位.  幾時輪到填佢地做第2志願既家長.  咁你1, 2都唔得, 3,4揀循道?  循道仲只係得30個位左右.  有家長會好似我咁, 儘量揀d 有中學backup 既學校, 免煩多次.  咁只要有60個家長揀循道做1, 2志願, 又已經唔輪到揀佢做3, 4 志願既入到.. 咁起碼派到去5 or 打後志願拿.. 仲要知道31網total 只係12定13間學校, 分別有2間係男女校.   我講野一舊舊..希望你明白.   

我諗你可以做下research 睇下有冇人係填新舊油天 or St. Mary 做第2志願,  而入到既.. 我估應該無.  另外又可以問下有冇揀循道做3, 4 志願而又入到既, 我估答案都係無.   
--- 2J 作品

JJ1122 寫道:
panchu,
其他媽咪都講左... 因為新舊油天都多人揀, 你揀新油天做1, 舊做2, 但係亦有家長會揀舊做1, 新做2.  假如有400個學生, 新舊油天每間有80個位, 咁只要有各80個家長揀新油天做1, 舊油天做2.  咁已經無哂位.  幾時輪到填佢地做第2志願既家長.  咁你1, 2都唔得, 3,4揀循道?  循道仲只係得30個位左右.  有家長會好似我咁, 儘量揀d 有中學backup 既學校, 免煩多次.  咁只要有60個家長揀循道做1, 2志願, 又已經唔輪到揀佢做3, 4 志願既入到.. 咁起碼派到去5 or 打後志願拿.. 仲要知道31網total 只係12定13間學校, 分別有2間係男女校.   我講野一舊舊..希望你明白.   

同意    

toby,
我填新舊油天落第4 同5志願.. 我連叩門都唔敢.. 因為我怕佢覺得我唔尊重佢..   
toby豆 寫道:
同埋好多人都覺得油天都唔知有咩咁出名,好多都覺得油天唔係真係咁好
--- 2J 作品

ALL MA,

想問吓如果係女, 但又唔想咁細讀女校又應該點排呢? 另外, 德信轉咗全日際後又會唔會收埋女生呢 ?      

JJ1122 寫道:
toby,
我填新舊油天落第4 同5志願.. 我連叩門都唔敢.. 因為我怕佢覺得我唔尊重佢..   
[quote]
toby豆 寫道:
[/quote]

咁你派左邊間呀!!!

你個仔出年小一呀.....
‹ 上一主題|下一主題