用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有分離焦慮,係米直私無望。
go

有分離焦慮,係米直私無望。 [複製鏈接]

k2小朋友一知道會離開屋企人,無論返教會,上學跳舞都一定會喊,喊5分鍾先會定番,如何面試。。。而家無上興趣班,本人不是虎媽,自己湊。有無經驗媽媽分享。
   2    0    0    0

mywedding1980 發表於 17-12-17 15:39
k2小朋友一知道會離開屋企人,無論返教會,上學跳舞都一定會喊,喊5分鍾先會定番,如何面試。。。而家無上 ...

吾一定, 我小朋友都有, 都有學校offer。好视付面試形式, 学校在等待區安排, 家長方法去分開小朋友注意力etc.....

mywedding1980 發表於 17-12-17 15:39
k2小朋友一知道會離開屋企人,無論返教會,上學跳舞都一定會喊,喊5分鍾先會定番,如何面試。。。而家無上 ...

k2返學仲喊?

cattz288 發表於 17-12-17 21:44
k2返學仲喊?

唔奇,有位小妹妹,芭蕾舞班的,最初來學每次都喊,喊足幾個月。現在終於停喊了,點知上星期媽咪無帶佢來,又再喊過。她已7歲,小二了。

樓主或者試多d不同活動,分離得多d會否有改善?或者考下筆試為主嘅會唔會好d(好似宣小SFA係,如有錯請指正)。

cattz288 發表於 17-12-17 21:44
k2返學仲喊?

今年轉左學校 上個月先無喊 但興趣班 教會 都有喊。。。

又唔可以咁講話冇希望,離小學面試仲有半年時間。喊 5 分鐘我覺得唔係咁大問題。記得以前讀書果陣有好多小一開學仲係度喊,喊到放學為止。不過喊兩個禮拜就已經冇。當時老師處理方法就係由佢地係度喊,自己冷靜。

唔知呢個方法得唔得,不過以前我 K1 開始阿媽成日出街買野,我 2 個鐘頭獨自一人。中間阿媽會打一次電話返黎,話佢 X 點會返到屋企,如果我唔喊唔闖禍,會畀雪糕我食。有時候擺我係鄰居度,然後返黎同樣有野食。小朋友幼稚園開始有時間觀念,識得望鐘,可以由 2 分鐘、5 分鐘咁訓練。自自然然每次佢都知道父母出去返黎,唔喊會有獎勵。我之前教過個幼稚園小朋友,佢都係咁,望鐘見到過左 X 點,會有少少唔開心,就打電話畀佢媽媽,佢媽媽就會話 X 分鐘後返,如果佢乖女做曬 d 野,返黎有得開餐,佢即刻聽話唔心散。

mywedding1980 發表於 17-12-17 22:54

我仔仔都同你女兒有d似,而且慢熱,所以k2我安排佢上了面試班,熟習面試模式。我並經常伴讀,仔仔中英文都唔錯,又愛閱讀。今年有幾間直私offer.

rabbitmingming 發表於 17-12-17 23:05
我仔仔都同你女兒有d似,而且慢熱,所以k2我安排佢上了面試班,熟習面試模式。我並經常伴讀,仔仔中英文都 ...

伴讀本身我和先生都有 個女資質唔差 所以佢有對家人,陌生環境既焦慮呢點令我覺得好唔開心 多謝各位意見 遲些會試下面試班

1998Ruby1998 發表於 17-12-17 23:02
又唔可以咁講話冇希望,離小學面試仲有半年時間。喊 5 分鐘我覺得唔係咁大問題。記得以前讀書果陣有好多小 ...

今時唔同往日,宜家獨留子女嘅家中係犯法㗎。

回覆 Soundervolt 的帖子

我冇建議獨留(我出世果陣已經疏忽照顧呢條例),亦都唔建議。去社區中心、任何活動都可以訓練到,主要係帶出畀小朋友知道你去左邊、去幾耐、做咩,確認到幾時返(所以可以開始戴錶、認鐘面),返黎冇喊有獎勵。

1998Ruby1998 發表於 17-12-17 23:48

我冇建議獨留(我出世果陣已經疏忽照顧呢條例),亦都唔建議。去社區中心、任何 ...

又係您講嘅......

“唔知呢個方法得唔得,不過以前我 K1 開始阿媽成日出街買野,我 2 個鐘頭獨自一人。中間阿媽會打一次電話返黎,話佢 X 點會返到屋企,如果我唔喊唔闖禍,會畀雪糕我食。”

咁我只係講自身經歷,重點在於父母如何應對,並非要人跟住獨留兒童。或許係我表達得唔清楚,令你以為「呢個方法」係包括獨留兒童。

距離直私面試還有半年,到時又長大了點。之前要準備得好啲,講定比佢知個流程。

不如試下遊戲治療

貝珠 發表於 17-12-18 07:27
不如試下遊戲治療

多謝您呀 今日正想去報名試下

回覆樓主

我個女都係K2,9月細女,比較缺乏安全感同性格敏感,三歲之前我落街買嘢都會大喊,我冇理,仲多啲落去,慢慢喊嘅時間時越來越少,同埋而家可能大咗,知道我會返嚟就唔會再喊,仲好開心咁同我講一陣見。
細個interview K1嘅時候我簡直冇出現, 全部係爸爸去,因為佢同我分離特別大反應。我覺得依種性格嘅小朋友其實係心思細密,知道環境嘅變化所以好敏感地會大喊, 你囡而家都K2,其實你可以多啲同佢傾計慢慢引導佢講出有乜嘢不安,回應嘅時候要用應同佢感受關懷嘅方式之後再鼓勵佢,我亦都有用圖書講故事嘅時候教佢安為佢。之前我個女見到陌生人唔肯打招呼,我同佢傾計,初頭都會用嚴厲嘅語氣問佢,之後慢慢引導佢講,佢話佢都唔知佢哋係邊個唔識佢哋點打招呼,依種性格嘅小朋友,去街去見人全部要預先打底,預先講比佢知之後會見到啲咩人發生啲咩事,有心理準備表現會好啲,轉變新環境亦都對佢哋影響好大,佢哋需要好大嘅安全感,之前我個女學校有PM轉去AM 位,我驚對佢有影響都唔敢轉,我諗你要慢慢灌輸比佢知小一interview係咩一回事等佢有心理準備,出邊嘅面試班未必會係心理上解釋太多俾佢哋聽。

貝珠 發表於 17-12-18 07:27
不如試下遊戲治療

同意,考小學事小,找出原因同埋正面處理才是上策,對小朋友發展有正面影響,一生受益

mywedding1980 發表於 17-12-17 22:54

在離開前, 講俾小朋友知, 我去糖俾你(用來分散他注意), 幾時會接番他, 由最初 eg 5分鐘, 再慢慢延長, 俾小朋友有番信心先。

mywedding1980 發表於 17-12-18 09:14
多謝您呀 今日正想去報名試下

遊戲治療唔係對分離焦慮症一個有效治療方法。

回覆樓主:

治療過程, 都要一年半載, 急不來, 我自己經驗, 小學返学最初一星期都會發生。
‹ 上一主題|下一主題