用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧林匹克數
go

奧林匹克數 [複製鏈接]

奧林匹克數

聽人講是訓練小朋友思考的數學,不似公文數般咁死板.有冇媽咪可給我意見,值得學嗎?   

Re: 奧林匹克數

有冇有小朋友正在學的媽咪可分享一下?
THX!

我個女上咗一堂,暫時唔知點。
不過,而家學校嘅數都有類似奧數嘅題目咁。

係做D咩題目呀?可唔可以分享下!
幾錢一個月呀?有無功課返屋企做呀?
Jackielee 寫道:
我個女上咗一堂,暫時唔知點。
不過,而家學校嘅數都有類似奧數嘅題目咁。

上完第一堂,冇功課喎。
有啲算式,例如:5 x ? = 45,總之就喺中間漏洞,要填上去。叫做「蟲食算」喎。
等今個星期上完第二堂,有新嘢先再講下。

幾好玩,囡囡都幾鐘意,但間間教的都唔同,
囝囝和囡囡唔同地方學,跟本原全兩會事,不一樣.
我囡囡舊年p.2時學
3?3?3?3=1  ?係+-乘除
294753294753294......排列,前50個數字之和是多少?
嗰D  幾多 x ? = 幾多就冇學老師話太簡單

我都有問過個導師,佢話係冇功課帶回家做喎.
佢話奧數有百幾種變化,而學校教的只是幾十種喎.
我就最想知係咪真的可令小朋友靈活思考?

但囝囝和囡囡學過嗰3間,3間都有功課,
學了後思考靈活就唔係個個係,
例如大囡學了還笨過以前,數學分創新低
細囡和囝學了數學D分冇高冇低,維持不變,但係思考靈活了.

raccoon_dog,

請問你的小朋友之前有沒有學其他數,因為我的小朋友學了公文三年,我現在想轉奧林匹克數,奧數功課多不多,因公文每天做成差不多100條數.

EmilyDavey,
之前冇學過其他數
奧數工課唔多,但有時難的題目要花多些時間,
冇公文數咁死版,但個人認為p.3先開始學好些.

當妳見到大女的分數創新低時,妳有什麼感覺,有立即停嗎?thx!

raccoon_dog 寫道:
EmilyDavey,
之前冇學過其他數
奧數工課唔多,但有時難的題目要花多些時間,
冇公文數咁死版,但個人認為p.3先開始學好些.

conniedodo,
沒有停,比了錢架,冇得退!
後來學的可能啱返課程,熟了,追返唔少分,都有9字頭,
但拉返落上次7字頭(新低),平均分都係8x.

thanks!
上完第一堂,冇功課喎。
有啲算式,例如:5 x ? = 45,總之就喺中間漏洞,要填上去。叫做「蟲食算」喎。
等今個星期上完第二堂,有新嘢先再講下。

raccoon_dog ,
如果有9字頭,都好好喎!
咁妳的三個小朋友喜歡學嗎?

raccoon_dog 寫道:
conniedodo,
沒有停,比了錢架,冇得退!
後來學的可能啱返課程,熟了,追返唔少分,都有9字頭,
但拉返落上次7字頭(新低),平均分都係8x.

conniedodo,
要拉分架,好都變唔好.
大的那個唔鐘意學,但為了唔輸比個妹,所以她未死頂要學!
而她妹妹p.2時已經完成p.3奥數課程,咁未變相和家姊同班,所以後來分校學.而p.4奥數課程起碼要識返嗰個階段數學基本知識,個妹學校又未教,所以暫時停係度,遲些先考慮學唔學返.
弟弟喜歡學,他說有趣,次次新款.

我女女星期六上咗第二堂,係啲除數式嚟嘅。
呀,唔記得講佢上緊Level 6 (三年級)。

我個女未領略到個竅門,佢話好難唔識做。
有一張紙功課,我未得閒睇下係咪真係好難。

raccoon_dog ,
So Far,妳認為值得學嗎?而通常需要多久可完成那些功課?

Thx for sharing.
請問那些功課是普通算式or文字題?
我女女星期六上咗第二堂,係啲除數式嚟嘅。
呀,唔記得講佢上緊Level 6 (三年級)。

我個女未領略到個竅門,佢話好難唔識做。
有一張紙功課,我未得閒睇下係咪真係好難。

conniedodo,

嗰啲係算式,唔係文字題。
不過係中間漏好多○,好似 fill in the blanks 咁。
原來有乘數同除數,不過係2、3 個位嘅,我個女未識做。

conniedodo,
值不值?冇話值唔值,但大勢所吹,由其上到高年級,連測驗考試都有類似題目,
但如果奥數,珠算,史丰收,公文,學林等俾我選,我都會選返奥數,因為囝囡喜歡,冇咁死版,用腦,多元化和真係學數學(不用計時鬥快又幾百條呀!果D跟本唔係學數).
通常每日用約五至二十分鐘左右.
做的題目次次唔同,所以好難講實質時間.
‹ 上一主題|下一主題