用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。 ...
go

今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。 [複製鏈接]

今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。

如果有兄弟姊妹在校讀緊, 報名的可成為必修生, 這點我絕對同意, 因為方便家長照顧子女。宗教有分也同意。

但其他世襲位, 點解有分,可優先, 咩道理?  即係阿爸阿媽係名校,子女兒孫全部都係名校, 咁好唔公平喎! 點解?? 我唔明。

政府成日都sell 香港係自由.公平.民主................公平何在?

Re: 今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。

絕對同意,好似我,小學亞哥讀私校,現己升中讀直資,亞妹要讀津小,(因2个讀直資/私校實負擔太重),現在亞妹就只得10分即0分,第一輪是無望的,亞哥己經沒享用過政府什麼福利,現在亞女有需要,又得0分,都不知道可否入到心儀學校,准有多上BK發洩下,宣洩不滿情緒,減吓壓。

katiekma,

你同我一樣,大仔當年派位很差,於是入左私小,現在輪到細仔,我昨天去?官交表,那小姐諸多挑剔,問我大仔在那幢讀?為何細仔不跟他一起?又問我地址問題,因為我住唐樓,她聽了是唐樓好似很驚訝,問有多大地方?夠住嗎?又問是否臨時租住來借地址?我說是老公先父留下來的,自己沒有錢買樓便先住著。她就說唐樓很易租借地址,教籌局多數會查你--即家訪,我說沒有問題,我真的在此處住,不過SAT及SUN我多數會回西貢外家住,因為那裡是HOUSE,放假想給小朋友多些地方走動。那小姐就說:那你好自為之,仍然在FORM上寫明:WAIT CHECKING FOR CONFIRMATION!------那是否即是註明教籌局一定要查我?
我當時真的想馬上走,後來離開後不停打給FRIENDS 訴苦!

發現原來今年很多學校都有不同收文件之規則---好似我老細在11區,交表到般咸官小,就要交相!另外一間在荃灣的竟然要帶成績表,不是說了只計入學分數,要看成績表或看相片來幹什麼?------那就已經是不公平了。

後來我今早跟幼稚園校長講回,我自己都很矛盾,到底是否要讓自己阿仔入一間這樣的學校?幸好我已打定輸數,準備入大仔的私小,因為大仔讀得又開心又成績好!當然2個一齊我又易於HANDLE。交表官小只是貪他不用書費,現在我寧可自己不吃也不想入官小了。

我很有同感!

雖然我仔讀直資,不用像你們一樣去抽/計分政府學校,不過,我都覺得這個收生制度很不公平!

父母舊生分:
這個分有什麽目的?我讀的小學是地區名校,可是是女校,我仔仔根本沒有“受惠”;而且,我以前讀的小學並不是在我現址的區域,難道我爲了多5分而將子女入了我的母校,讓他每天花一兩小時上學嗎?

宗教分:
爲什麽只有基督教和天主教的宗教分?爲何道教、佛教、伊斯蘭教。。。不可以算宗教分?(他們都有辦學校的!)

我也覺得"父母"舊生分很不公平, 曾經(去年)我打去教統局問過,  有個職員回答, 我不是記得太清楚, 大概意思是說,因為有些父母對母校有貢獻吧.

BB2WONG, katiekma,

我都覺得好唔公平, 昨天我去交申請表(95區), 點知比我睇到附屬的幼稚園申請表放喺miss右手邊, 而其他幼稚園申請就放喺左手邊; 仲要比成績表copy and photo. 又話自行分配學位係計分, 點解呢間小學要做咁多嘢呢.  

父母分根本就唔公平, 我夠想個仔讀我以前間小學la, 無奈舊區重建, 間學校都無左, 又點報呢?

hoganmama

BB2 WONG,
我仔以前讀的私校,跟功課跟到我死死下,我想問你大仔讀的私校是什麼,我想細女可以愉快學習,可PM我嗎?
好彩我昨天報的學校並沒有像你那間株多挑剔,只是用好可憐/奇怪的眼神望我,像在回答你是沒有機會的。

the education system is not fair

Ma Ma Eva,
如你所講,唔通15分的是學校自己選,不是抽?

醒目開學勳章

Hi Hoganmama,

Same as me ah.  My primary school was very good but moved to another site with new names! So I think I can't get any marks even I apply for my kid.

Little Tin Che

hoganmama 寫道:
父母分根本就唔公平, 我夠想個仔讀我以前間小學la, 無奈舊區重建, 間學校都無左, 又點報呢?

hoganmama
:cry:

請問校網是哪區。
政府唔係規定只是交申請表,為何要交相、交成績表?
BB2WONG 寫道:
katiekma,

你同我一樣,大仔當年派位很差,於是入左私小,現在輪到細仔,我昨天去?官交表,那小姐諸多挑剔,...。

cltan,

係囉!其實那本申請資料都很多東西都沒需要,所以我聽到今年有好多MUM要多走一兩趟,就是因為各間學校的要求都有不同!所以我有幾位朋友未交表的,都先打去問清楚要什麼文件?
我知道的:11區般咸官小、藍田的李兆強都要收相,另外95區及62區有幾間學校的要成績表

katiekma

我大仔及細仔也是在九龍城的聖三一中心幼稚園畢業,大仔當時派位不好,於是入了聖三一堂小學。現在非常開心愉快。(當時我大仔都考到了培道、禮賢會及黃埔宣道,最後我幫他選聖三一堂小學)

如果你有興趣就PM我,我再詳細講一下。

各位媽咪
聽你們的談話也有同感,也對這個世襲的升小方式很反感
但沒想到原來還有那麼多黑幕
昨天我也為女兒到心儀小學交FORM,係62網,又話乜都唔駛填淨係計分,點知間學校比左張FORM我填,包括讀邊間幼稚園,父母職業,同埋點樣返學(選擇題),當時我都冇諗其他,返到公司先覺得有D唔妥
唉! 可能間間學校都要為求選得好學生而各出其謀

世襲制的升小有分好唔公平.    

我夠搵勻都唔見個本書仔話要帶回郵信封啦....好 彩學校有準備可以買!!!

[quote]由 Teresa 於 2006-09-27 15:33:53

我很有同感!

雖然我仔讀直資,不用像你們一樣去抽/計分政府學校,不過,我都覺得這個收生制度很不公平!

父母舊生分:
這個分有什

sofiemon,
我都係62網的,可唔可以話比我知係邊間呀!據我所知已經有間係咁,又話乜都唔駛填淨係計分,吹水咩   
‹ 上一主題|下一主題