用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳天主教小學
go

將軍澳天主教小學 [複製鏈接]

將軍澳天主教小學

請問有冇依家讀緊將軍澳天主教小學o既家長,我個女今年要揀小學,想了解多啲呢間學校o既野,可否分享一下。

謝謝!

Re: 將軍澳天主教小學

我兒子今年讀將軍澳天主教小學一年級, 我看了bk媽咪留言, 還有當時幼稚園校長的意見, 才去報考的. 當時, 我沒有填這間小學. 我兒子現在讀了几個月, 我認為不錯, 我有個邻居在保良局黃x樹小學教書, 她說將軍澳天主教小學不錯, 是真正的學校, 而保良局黃x樹小學是學店.

學店, 即係咩意思?

我兒子有去循道x理學校面試, 因是到二樓面試, 家長在一樓等候, 同一組去面試的小朋友都回來,他還沒回來, 我就走出等候室看看, 看見一位女老師帶着我兒子還有一位女孩下樓梯,因為兩個小孩子下樓梯比較慢,  那位老師大聲地及煩厭的語氣叫他們快點, 我听了很反感, 后來有收到這間學校的錄取通知, 但我都決定不選它了.

wttcly 寫道:
學店, 即係咩意思?

我的理解是應該說, 不太好的意思吧, 我的邻居這么說, 我也沒詳細問她, 她說將軍澳天主教小學的校長對教育很有熱誠.

April36

妳好 ! 聽妳說好像是叩門對嗎? 因我是今年的小一家長
我放了溤晴作第一而第二是將軍澳天主教.

如是叩門可否指教吓 ?    

MIHOLO

我也沒特別准備, 如我沒記錯, 大抽獎后, 把資料交給學校, 學校會通知面試, 如你小朋友是德寶幼稚園學生, 你想要進這間學校應該不难.

April36

我到有聽講如是德寶幼稚園學生就機會高人三步,  
我不是係保良局讀書....又不是教徒.
故想多參考及妳是否第一志願故叩門易些 ?

MIHOLO
我不是填第一志願也不是教徒, 將軍澳天主教小學我填得很后面呀, 我都很擔心叩門不被入取.那時我也不知道要叩哪一間學校, 每天看bk, 反而所填的第二, 三志愿沒去叩門!

April36:

睇你咁講我都放心d, 因為我個女都係今年揀小學, 我揀將天做第一志願, 希望6月公佈時"中"獎啦, 我依家都開始整份profile, 最好緊係用唔著啦, 我好怕要叩門, 因我個女對外比較內向, 加上我又唔係好識講野, 怕到時表現唔好叩門失敗, 係呢, 你個時叩門時, 係邊位見你地架, 會問小朋友及家長乜野問題? thanks.
~只要有夢想,凡事可成真~

April36

請指教下如何考入將天 ?
我想準備叩此間
該用戶已被刪除

請問除了德寶幼稚園容易入, 其它幼稚園是否難入, 如果堂家姐讀過這間小學, 是否會容易入

M&F:

原來你囡囡都係讀將天呀, 我上年用左好多時間去晒TKO所有小學參觀, 最後鎖定將天做目標, 後來將天所有舉辦的講座及小青苗我都有參加, 我都越來越鍾意呢間學校, 不過好可惜我響自行衰左, 依家要等六月公怖, 所以都好緊張, 雖然我個女係德寶學生, 但真係好怕要去叩門, 因我個女對外唔多出聲的 :cry: .

我想問下你個女響將天讀成點呀? 開唔開心? 會唔會覺得好難及有壓力? 咁你作為家長又覺得呢間學校點呀? 唔好意思問你咁多野      THANKS.
該用戶已被刪除

m&f:

嘩...聽你咁講都鄧你開心 , 我估你仔仔都唔會差得去邊啦, 有一個咁叻0既家姐 , 唔多唔少都有遺傳0既   , 好丫我地KEEP住聯絡, 睇下我地兩個小朋友有無機會同一班丫. 係喎, 將天響開學前會唔會同小朋友測驗分班架 .
該用戶已被刪除

M&F:

你個女又幾攪鬼喎 , 好少聽女仔鐘意玩高達的 .

我個女都一樣啦, 我成日同人講佢條頸硬過鑽石, 所以我每日都死唔少女細胞 :evil: .

hello各位 唔好意思有小小題外話想問問大家意見,我本身住尚德,而附近有間博愛醫院陳國威小學,請問你地知唔知哩間小學好唔好架? 你地對哩間學校有咩意見? 唔該!!!

我想請問...我女而+響保良局易澤峰幼稚園讀緊...對於升小學方面..我一直都心儀將軍澳天主教小學....

想請教咁多位...如不是德寶的學生,入讀將天o既機會係咪冇咁大呢 ???

請指教

‹ 上一主題|下一主題