用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

VanessaMeMe,

我上綱check過,的確只有2班嘅handbook寫咗要讀    你嗰班會唔會係多d外藉同學,所似教程有d唔同呢   亦可能因阿女嗰班全部來自本地學校,唔係國際班,所以英文會差d,才要他們多d誦讀啫, 因我之前都有同校長傾過,佢話如果嗰班d學生係來自同一個教育機構的,佢地質素要較平均,各方面會順暢d,若是那班同學是來自五湖四海,相對適應期會較長,學校能如此細心的分析才漸進式推行,己是相當唔錯架啦,不過小朋友的適應能力很強,無需担心他們會俾人落後呢...    有問題不如試吓响fri晚家長會提出           

thanks 06yy,

我今日都打算自己去接放學,再同班主任了解一下佢嘅情況   

Hviy,
每班都會有本身問題,國際班D學生一樣要做中文功課

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-29 23:21 編輯 ]

Hi hviy ,

我不是這意思, 也沒擔心過小朋友會俾人落後, 只不過見妳說要每天都要讀, 而我囡班就連書都收了, 覺得奇怪嗜。她班有時又收了書, 有時就不收, 我是怕她弄到d書不見了。

Hi yy06,

妳小朋友是否和我小朋友同班。 我都覺得每班都有不同的問題, 也覺得外籍小朋友好叻, 對他們來說要寫中文真的不容易。

Hi

你們班主任有沒有主動打電話給你們, 告知小朋友上課情況呀? 我班就未試過la. 連手冊都係簽了兩日便沒有再簽了(我指上課表現), 星期五真係好多事情想問呀.

marinayiu 寫道:
Hi

你們班主任有沒有主動打電話給你們, 告知小朋友上課情況呀? 我班就未試過la. 連手冊都係簽了兩日便沒有再簽了(我指上課表現), 星期五真係好多事情想問呀.
[/quote]

-->    有啊,我仔仔個班主任都好好! 有次成八九點都打比我地。 我果班日日都有簽同tick架喎 ,你果班冇咩 ?  

不知是否她太忙了, 這幾天又沒有tick了, 但真係好想知道小朋友有無專心上課ma.

我囡囡都有click,但偶然會有一两日欠簽名或無click,不過亦算ok啦. e-mail俾佢就唔reply都有電話到      呢樣就俾100分     
anthony_mum 寫道:
Hi

-->    有啊,我仔仔個班主任都好好! 有次成八九點都打比我地。 我果班日日都有簽同tick架喎 ,你果班冇咩 ?   [/quote]

06yy,

阿女無發燒啦    多謝關心      不過仲有少少嗽...今日接佢放學仲好鬼開心添     

今日派咗課外活動表,價錢都ok,幫阿女報咗3樣     

講到中文功課,阿女一樣要幫,但我就唔識用普通話幫,唔知會唔會對佢做成障礙呢   

VanessaMeMe,

都估到你個女叻叻架啦      真係飲得杯落      [quote]
VanessaMeMe 寫道:
Hi hviy ,

我不是這意思, 也沒擔心過小朋友會俾人落後, 只不過見妳說要每天都要讀, 而我囡班就連書都收了, 覺得奇怪嗜。她班有時又收了書, 有時就不收, 我是怕她弄到d書不見了。

上黎chat吓先

今晚我班class teacher send 咗個e-mail 比家長,話D書最好每日帶返學,帶回家。我都唔知佢收咗幾多本書,又唔知佢地教到边樹,我都唔知點解學校唔出每週或每月綱領,等我地跟到D進度

[ 本文章最後由 06yy 於 07-10-1 03:16 編輯 ]

今日發現高效圈了很多生字,係咪遲D要默書?

06yy,

阿女個班每要帶新書,班主任都會釘張紙仔响handbook度通知,但阿女話I can do it教完,都唔知仲要唔要帶, e+日日都帶來帶去     

老師都無講教完,家長點知幾時唔洗帶

高效圈了很多生字    唔多覺喎~~係咪老師圈架??默書...肯定要.因校長都話過會有   
06yy 寫道:
今日發現高效圈了很多生字,係咪遲D要默書?

相信Honey moon 就完叻,又要面對默書、評估... :wink:
D字係老師讀,小朋友自己圈的。

Hi hviy,

入得來讀每個小朋友都考過啦, 大家都是差不多。
不過疑問已解開了, 終於收到 e-mail。

都估到你個女叻叻架啦    真係飲得杯落   

Hi Hviy,
你班主任真係做足100分喎
hviy 寫道:
我囡囡都有click,但偶然會有一两日欠簽名或無click,不過亦算ok啦. e-mail俾佢就唔reply都有電話到      呢樣就俾100分      [quote]
anthony_mum 寫道:
Hi

-->    有啊,我仔仔個班主任都好好! 有次成八九點都打比我地。 我果班日日都有簽同tick架喎 ,你果班冇咩 ?   [/quote][/quote]    

Hi

我囡本"小一新生"都有圈好多字出來喎, 昨日問她, 她全部識讀, 但真係不知會否默書呢?
‹ 上一主題|下一主題