用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流
樓主: id00288
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流 [複製鏈接]

Re: 黃大仙聖母幼稚園2004年入學家長請來交流

id00288,

多謝您提供的資料!
Joyful Life

Dear all

唉!依幾日公司勁多野做,完全無時間上黎傾計,係屋企又唔可以用電腦(卓彤實係攪攪震),幾咁掛住,今日終於可以抽時間上黎傾計,嘻嘻........!
我發覺依家D細菌好鬼惡,真係要預防同增強底抗力,我地全家舊年都有打流感針,今年都會去打!係呢,八掛問下大家平時有乜增強底抗力方法,卓彤極之唔鍾意食魚肝油(任可味都唔like),我知道好有益架,但係.....唉,圍有食肝油丸糖+維他命C糖啦!

Dear all
大家好

天氣涼了,大家要注意身體,

作天家頤帶了"星星紙"回家,
要摺紙星星交回學校,
你地有冇加多少少給她帶回校呢?

她說又要帶相片及書後的勞作(紙袋)回校,

天氣涼,等校車時,有些高班同學有秋季運動服,
大家會否買呢?
太太打電話回校務處問,
學校不會出通告買的,
要自行回校買,
但現在無貨,要到11月再問有冇貨,   

id00288

多謝你報料,尋日卓彤都有叫我摺星星,但係我摺得好核突 ,所以摺左六粒炸!

呀女無叫帶相片喎!!緊係上堂又唔專心喇,等我今晚問下佢至得,另外,書後的勞作係唔係指'第一天'果本書呀?摺左成個利是封咁架 !

秋季運動服我都會買一套,要到11月先有貸的話,圍有著住長襪啦! :cry:

今日女女帶咗張手工紙返嚟,問佢要咩嘢,佢又唔知,
請問有無家長知道呢?
Thanks!

Dear ireneirene
我囡囡b班無啊!
有時問她老師有冇要求帶什麼或要做什麼呢?
她都"廣d唔廣d"

今天回家又話要做工課,
她說中英文歌書級了日期印,要油顏色,
是上個月的日期呀?????
10月先回來話我聴,
是她欠交工課????
真的要油顏色交回學校????

作天交了的相片,
她帶回來說,
老師話一個人唔得啊,
要有爸爸和媽媽一齊的相啊,
(作天又話要一個人)
你地交了嗎?

Dear all

想問問大家知唔知邊到有棗紅色外套買呢?
去過好多地方如,永安,咭之島,買校服的地方都無呀!
謝謝大家

大家好。

我知道九龍城獅子石道有幾間賣校服的鋪頭有棗紅色外套賣。

卓彤已經交左相啦!要我尋晚提佢至記得炸,佢都話係要同爸爸媽媽一齊影的!

棗紅色外套我都想搵呀!因為我覺得襟污漕D,我諗要去中國國貸公司度買喇!

Dear all:

"舊年都有打流感針,今年都會去打!"

Dear cheuktungma,

請問是否年年都要打? 有無0的可以持續耐0的既? 另外有無小朋友已打左預防水豆或手足口針既?  自從我個女今次吾舒服後, 我唸都要同佢打定預防針.  

幼c 宜璟家長

P.S. : 宜璟要明日覆完診, 下星期一先至返學阿!  請問各位知吾知呢星期教左物阿?! tks!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

各位家長好, 我從來沒聽過善潼告訴我老師有什麼要求帶回校, 全都是在這裡得知一切. 我幫囡囡做的家課都是從你們所講的照做. 今晚回家又要看英文書所指的塗色...
我幫囡囡摺了数粒星星, 學校給她的紙一開二, 一定摺得不好, 一開三就好些.
不過囡囡因星期二晚在樓下滑梯給一個7-8歲的哥哥推倒而弄傷右手手肘, 手骨都有輕微現出來, 她的叔公馬上到我家幫她移回正確位置, 從未見過囡囡哭得如此利害, 心都好痛! 又帶她到急症室照X-RAY. 晚上還發惡夢喊叫媽媽...好痛呀! 這兩天都沒有上學, 我都很想知道這兩天上課情況. 如今晚回家見到她沒有什麼問題, 明天會給她上學.
俯首甘為孺子牛 :roll:

Dear erica_chn

流感針係一年打一次架,係預防D比較新品種的流感,舊品種流感還未有易苗,所以打左之後都會有感冒架,不過就唔會咁頻密囉!
卓彤讀nursery個陣時已經打左水痘針,因為我有個朋友個女四歲時出水痘,大人又辛苦小朋友又辛苦,重要好快咁傳染左比細妹(九個月),所以佢就丁祝我一定要打,因為佢好後悔,另一個原因要同呀女打係因為我老公未出過水痘,大人染到係好危險的!

Dear klinglee

善潼無事嘛?唔怪之得無撞到姐姐同佢返學啦,睇見咁,成個心都實曬,所以落公園玩,我都係睇到實,尤其係特別頑皮個D小朋友,有乜動作我就會衝埋去架喇!唔駛擔心啦,返左學過一排就忘記架喇!

Dear all
大家好

klinglee:
希望善潼快d無事啦!
我和太太帶家頤去遊樂場玩時,
都好小心,像個保鑣企在一邊看,
如果玩單車,我們會一個右,一個左,一同行,
有時都會想,是否太過保護她呢?
不過大家都是想玩得安全d!

作天無通告及工課
之前的請看早前的劉言
但囡囡作晚唱了一新歌,
是在歌書內第二版的歌名"我的家"
又唱了"多謝天父............食物..............聖母......呀門"
很長的經文啊!

家頤都打了水豆針,

早晨各位

聽我奶奶講秋季運動服係校務處已經有得買,$85元一套!

多謝各位關心, 今天我巳讓善潼上課, 免她有惰性, 看她情況應該沒事了, 只是怕她在校時小朋友互相再撞到. 姐姐照顧她的, 那時也不知她在打電話還是與其他工人在談天說地!
善潼在去年年頭巳打了水痘針, 亦有人說不用那麼早打, 因免疫力只有十年, 但由於去年安排她玩play group, 接觸不同人的機會更多, 免大人小朋友都辛苦, 早點打亦無妨, 反正有些人一世都不會出水痘.
是否真的需要買秋季運動服呢? 其實我不實際需要情況.
下星期六的親子園是否有家長出席呢? 需要帶什麼呢
俯首甘為孺子牛 :roll:

Dear klinglee,

小朋友打完水痘針, 會吾會吾舒服或發燒.  另外, 請問 how much $?  tks!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

是否真的需要買秋季運動服呢?
冬季運動服,是黃色的,質地厚,內有毛毛,着咗都幾局,適合溫度在18度以下穿着,我大女每年着唔到5次。
秋季運動服,係長袖衫褲 ,款色同夏季運動服一樣質地厚少少,
適合在溫度在18度以上穿着,佩以冷衫或校縷,己夠暖,上堂玩時或放學溫度較熱,可除去冷衫或校縷,唔會局到小朋友成身汗,相反冬季運動服就唔夠通氣好局。

個人認為極需要買秋季運動服。
因我大女讀聖母幼稚園時,我秋、冬季運動服都買咗, 可以比少少意見大家,以上資料只供參考。

ireneirene
多謝你的有用資料,我都會買一套!

klinglee
請問你會唔會出席親子園呀?下星期我會出席,因為咁arm短周唔駛返工!

不如大家講下編左邊組,睇下會唔會同一組呢?
卓彤 - 望德A組

不如大家講下編左邊組,睇下會唔會同一組呢?
卓彤 - 望德A組
羲穎 - 愛德A組 (幼B / 出席:媽媽與爸爸)
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題