用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 齊齊來暢所欲言
樓主: wpwong
go

齊齊來暢所欲言 [複製鏈接]

Re: <<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>齊齊來暢所欲言

ken99, 救世軍小學同幼兒園係冇關連架, 即係冇直升, 不過如果你個區有救世軍小學, 咁你第日都可以報埋落小一派位度, 我都有好似你咁諗, 可以ge話都想俾個仔讀埋救世軍小學中學, 但可惜香港區只得一間救世軍小學, 就係杏花邨, 中學好似冇添播.

樂熙媽媽, heihei今日點呀, 好番未呀? 妹妹可能仲細, 唔夠抵抗力, 所以嚴重d, 希望佢快d好番, 咁你呢幾晚咪冇覺好訓, 我上網睇左d關於手足口病ge資料, 見到係手板同腳板有紅點, 都好d(但唔知痕唔痕呢?), 最辛苦就係係口腔, 真係食唔到吞唔到 :cry:

KooKoo

沛希去唔去藝術館睇畫展,芝芝有份去好興奮

anna, 沛希冇份去呀, 可能幼兒班未有得去住, 唔知樂熙有冇得去呢? 同埋呢幾日樂熙媽媽冇上黎傾, 又唔知樂熙兩兄妹點呢? 咁你要唔要請假陪去呀?

Hi Kookoo

thanks for your 關心.  So busy at work.  Hei hei has back school today.  He is good.  ToTo also recovered.  

I have not heard about the visit.  Maybe Hei Hei 未有得去.  

For the diary, they are doing something related to flower, quite interesting.  Do you plan to bring your kid to the flower exhibition in Victoria Park.

Grace Lee

樂熙媽媽, heihei好番咁就好law, 妹妹食野方面好d未呀? 本來肥嘟嘟, 而家咪瘦左law, 你諗住帶heihei去花展, 我地未諗呀.

樂熙媽媽, 梁先生有冇打電話俾你呀? 今個星期五低幼班上午有互外活動呀!

Hi KooKoo

Yes,they will go to the flower exhibition.  Hei Hei's grandmother will go with him.  How about you?

Grace Lee

:  : 我law, 你唔去呀 :-x

Hi KooKoo

No la. I have something to do in the office.  Baba cannot take leave with such a short notice.  So Mama will go with Hei Hei.  Do enjoy your trip.  Actually, I want to go but .....  :cry:
Grace Lee

HI KooKoo

唔知會唔會預中,高班呢

As I know it is only for N1, N2.  You can check with teacher tonight.  Hei Hei has got the notice already.
Grace Lee

我都係只得我一個去咋, anna, 唔知呢, 今晚問, 今日芝芝去睇畫展又點情形呢, 其實如果佢地冇我地d大人陪, 會唔會好曳呢?

anna, 樂熙媽媽, 原來維園除左睇花展外, 仲有個開心樂園玩架(係草地個邊), $14就睇同玩

樂熙媽媽, 我同沛希報左循道, 等佢係個度玩下先, 睇下佢有冇興趣先再同佢轉.

Hi KooKoo

They need to bring a box of colour pencil on Friday.  Don't forget to prepare.  Where is 循道?  What kind of activities they have?  I am interested, can you let me know?

Grace Lee

樂熙媽媽, 係灣仔衛蘭軒隔離個lift上去, 係我嫂介紹, 我姪仔係個度都上左一段日子, 同埋算係最便, 除開都係幾廿蚊一堂, 如佢唔肯去都唔太傷, 你click下面個條link呀, click服務單位, 再click延伸教育服務, 個度好多由3歲或以上ge課程:

灣仔循道衛理中心

Hi all,

have not talked for a long time.  Where will you go during eastern holiday?

I plan to go to Ocean park.

Grace Lee

hi 樂熙媽媽, 你地去op玩呀, 真係好喇, 我地都未有乜plan去邊, 剩係明天下午先有節目, 但係得我單拖沛希去, 佢爹地要返工, 跟住個幾日就未知, 要睇奶奶佢地, 皆因佢有兩個親戚黎左

醒目開學勳章

Hi all,

大家好, 復活節有咩大計??? 我好耐無online, 因早陣子我前公司(福利機構)發生嚴重權力鬥爭, 亦因此發生極大人事變動,幾乎全公司的同工(只要做超過1年的)都被無理勸籲下被迫申請自願離職,如不妥協,他們口口聲聲說將有方法令我們被"炒魷", 咁到時我連辛苦儲落8年的公積金都會化為烏有, 事件發生得非常突然, 短短一個星期我及其他同事要共同處理, 我成為了權力鬥爭下的其中一個犧生者,真真正正的現實版"大長金"事件, 我D同事笑說我就係"長金", 雖然好無辜被牽連,但最快離開公司的是我,   好好彩, 我已找到新的工作, 負責人事管理及會計工作(我未做福利服務前一路從事A/C工作,有會計証書),番朝10晚6,6日工作(長短周),放星期日及銀行假,番工時間比以前份好,人工雖然比以前果份少了一半, 但係市價, 現公司係經營飲食業, 發展得幾好, 今個禮拜一起番,番了4日,感覺唔錯,亦已適應,真希望我好似長金咁我可以從頭再來,份新工會有好的發展. 番呢份工有個好處就係多D時間陪臻臻吧!!!

冰冰

Hi wpwong

How is your new job?  Easy to handle. You can have more time to play with your kid now.

Hi KooKoo

Are you busy at work?  long time have not heard from you.

Hei hei is sick in these 2 days.  I hoep he can be back tomorrow.  How is pui hei?

Grace Lee

樂熙媽媽, 我公司呢個月底就會搬, 所以都開始左要執野同掉野, 有時見個topic冇發表, 咁就游左去第二個topic度, heihei呢兩日冇返學呀, 係咪感冒呀? 沛希就剩係咳同有痰, 就食住葯照返學, 呢輪好多人病, 我公司今個星期都有幾個人病, 仲要sick兩至三日, 真係要食定多d維他命c先得.
‹ 上一主題|下一主題