用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A? ...
樓主: yaumuimui
go

以近3年DSE成績計算,沙田那間中學屬於B1A?   [複製鏈接]

PeterWong2012 發表於 19-9-24 08:49
一間中學能有9成學生有聯招學位,仲未夠?

一間中學係是否band 1A 要由誰定?  由你?

Sheep06 發表於 19-10-1 22:40

真難搞,可能,講講下唔記得左。又或,要由 P1 #9 重來!~~~

間間學校的收生人數都不同,喇沙中一收252人,有些中學就少於100人。點可能1/9人是band1A就要定1/9學校數目為1A?
用3322, 4+,5+,入U,入3大排出頭40名都會唔同,如果唔係大家點會爭議王少清,循道,旅港用3322排就1A,入3大 就唔入流。

我相信1A有分神校和地區名校,佢地3322唔一定很高(即入唔到40強),甚至中文和通識唔合格又如何?佢地有晒backup 隨時去外國升學,其他科勁你驚冇外國大學收?

都唔知點解個主題會變咗拗band 1A定義。

用3322率定1/9學校叫 band 1A 嘅好處,或者係:我(鍾意)嗰間係 band 1A, 3322仲高過 __沙,嘻!

有人可能會話神校的3322唔可以排位低於40名。否則就唔係Band1A.
結果係Band1A唔一定神校,神校又唔一定Band1A

dragonfly2017 發表於 19-10-2 00:14
間間學校的收生人數都不同,喇沙中一收252人,有些中學就少於100人。點可能1/9人是band1A就要定1/9學校數目 ...

其實你舉埋例子解釋埋已經好清楚了!

dragonfly2017 發表於 19-10-2 00:29
有人可能會話神校的3322唔可以排位低於40名。否則就唔係Band1A.
結果係Band1A唔一定神校,神校又唔一定Band ...
邊D係神校?

mcl203 發表於 19-10-1 22:43
真難搞,可能,講講下唔記得左。又或,要由 P1 #9 重來!~~~

#9 只能確定有人閱讀理解能力較差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-10-1 22:43

#9 只能確定有人閱讀理解能力較差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PeterWong2012 發表於 19-10-2 09:21
不如你真係用3322% 去排一次,睇下有冇出現到你下面呢個情況先:

#171,明明講左來來去去都係果40間,乜又變成9成都係果40間,乜咁多彈弓手㗎,又唔見咗10%~~~

PeterWong2012 發表於 19-10-2 09:25
不如你真係講出你心目中邊間神校的3322% 係排唔到前40?  唔洗你講幾間,你講到一間都當你合理,好嗎?:hap ...

3322 QC, St joe 唔入你個四十間, 但九真就會入.

咁樣分Band1A有何意義.?

可能你都沒計過如果3322. 40大概CUT OFF 百分比是邊個位.

Sing13 發表於 19-10-2 10:09
按3322 排QC, St joe 唔入你個四十間, 但九真就會入.咁樣分Band1A有何意義.?
有意義。QC St joe如果3322不達標,多了幾個狀元就成了神校?

神校,名人,都是寫飄渺虛無之詞。

有人崇拜偶像,有人崇拜神校。

有人覺著所有學校都是垃圾學校。

如果按網絡投票決定是否名人,那麽多麽有名的“名人”,達不到投票要求,他/她都不是名人。

Danielhk 發表於 19-10-2 10:20
有意義。QC St joe如果3322不達標,多了幾個狀元就成了神校?

神校,名人,都是寫飄渺虛無之詞。

關鍵是用咩標準.

如果用5+, 4+, 此兩間又必入前40.

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-10-2 09:50
#171,明明講左來來去去都係果40間,乜又變成9成都係果40間,乜咁多彈弓手㗎,又唔見咗10%~~~
...
人哋連jupas都未串得啱,亦未分得清jupas degree包啲乜,根本唔清楚本地教育系統點運作,好難溝通落去喎

Sing13 發表於 19-10-2 10:29
關鍵是用咩標準.如果用5+, 4+, 此兩間又必入前40.
要麽有個萬能公式,把大家關心的各項因素都考慮進去,比如3322,5+,4+,狀元數,學校面積,畢業生名人數目(何爲名人也有爭議),投票支持度,....全都納入。
要麽蘿蔔白菜,各有所愛,喜歡看網絡排名的,排名前十的估計都是神校,

喜歡狀元數的,多產狀元的都是神校,

喜歡5+,4+的,排前都是b1a,

喜歡看3322的,你狀元再多,我也不認爲你是b1a.

喜歡玩數據的。把各類數據混雜,最好再搞個fourier transform,越複雜,越權威。

最後大家各得其所。哈哈...

bobbob 發表於 19-10-2 10:49
人哋連jupas都未串得啱,亦未分得清jupas degree包啲乜,根本唔清楚本地教育系統點運作,好難溝通落去喎 ...

又直又接~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-10-2 10:54
又直又接~~~
總好過講2句又back to square one啦~~
‹ 上一主題|下一主題