用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 LSPS 升LSC率
樓主: lolalher
go

LSPS 升LSC率   [複製鏈接]

我識嘅人同時有DBS/LS的,放DBS,我仔年代就有班上有一個插去DBS,咁代表咩呢? 放位或者插班可以代表咩呢?邊間學校無放位或者插班?

回覆樓主:

兩間學校都係歷史悠久,年產百多過畢業生,仲唔計中途離開,A去B,或者B去A,一定存在不少個案,用來舉證自己說法係唯一對的說法,意義何在?~

Rpp 發表於 24-7-31 09:35
我識嘅人同時有DBS/LS的,放DBS,我仔年代就有班上有一個插去DBS,咁代表咩呢? 放位或者插班可以代表咩呢 ...
其實都係被市場影響同指導,兩間學校我都好鍾意,我亦明點解話LS傳統,雖然網友經常起升中group講LSPS確實令人誤會係講緊LSC。另外,又唔見得DBPS運動好突出,加如果真係收咁多人地級頭插班、升中又因名氣而揀大部分好既學生,出到既dse成績又真係抵打喇,跟著又會話係叻人揀哂IB㗎喇咁講,只係期望dbs真係認真面對dse班學生,做番運動、學業都係皇者!

kaden2012 發表於 24-7-30 19:50
我見識少,識人更少,識嘅人中,只聽過XX校友把兒子放在LS,而没有聽過相反的
...
話時話,我真係識一個喇小生,文武雙全,游水、足球得,仲要係級頭,dbs向佢招手呀,不過冇過dbs,爸爸係LSC old boys

PTL_L 發表於 24-7-31 11:27
其實都係被市場影響同指導,兩間學校我都好鍾意,我亦明點解話LS傳統,雖然網友經常起升中group講LSPS確實 ...

似乎大家都冇乜睇奧運,咁多個台+運動員,都可以睇下來自边間,咪可以引證自己睇法是否存在偏差~

mcl233 發表於 24-7-31 12:06
似乎大家都冇乜睇奧運,咁多個台+運動員,都可以睇下來自边間,咪可以引證自己睇法是否存在偏差~  ...

出名又出色既男校有幾多間?!只係覺得因人而異、各取所需,比嚟比去都冇咩意思,學會欣賞都係件美事。雖然我小朋友讀A校,亦唔需要認定BCD…..不足,各貨應各客啫!

PTL_L 發表於 24-7-31 12:17
出名又出色既男校有幾多間?!只係覺得因人而異、各取所需,比嚟比去都冇咩意思,學會欣賞都係舞美事。雖 ...

你果間係C校,月叉月闊添~~~

mcl233 發表於 24-7-31 12:18
你果間係C校,月叉月闊添~~~

我好彩你都知,我睇到你寫肥叉我都要諗諗你想講咩?

PTL_L 發表於 24-7-31 11:27
其實都係被市場影響同指導,兩間學校我都好鍾意,我亦明點解話LS傳統,雖然網友經常起升中group講LSPS確實 ...

我想講同時有A/B C多校offer時,讀A校都係覺得早知選B或者C,點都遺憾,就CC 同DD都有家長講過咁點搞呢?唔適合咪轉囉,好多人多謝佢添,講多了係人都知轉唔走焗住要讀,就露咗底。

CCCCS 發表於 24-7-31 08:07
LS家長好有風度明白呢到有言論自由而且每人對不同學校有不同感受 不過我都唔明白點解有位自稱用家家長喺每 ...

對某何學校有實際批評冇問題,我喺其他帖都有講身為男校LSPS上課比較嘈,有啲學生都幾曳同其他種種問題,但冇乜街外人會有興趣。不過有啲人聽咗左鄰右里對LS冇頭冇尾嘅說話就如獲至寶發表偉論,愈講愈穿崩…. 內容好多違反邏輯。但又難得有其他一樣講大話嘅人出嚟俾like,我已喺另一帖見佢兜得咁辛苦冇踢爆佢,我唔再回應只係有風度,而唔係語塞。

查到私人會所要做幾多Social Services先至續到牌未呀私人會所會員?

Rpp 發表於 24-7-31 09:35
我識嘅人同時有DBS/LS的,放DBS,我仔年代就有班上有一個插去DBS,咁代表咩呢? 放位或者插班可以代表咩呢 ...

其實讀邊間插邊間冇乜問題?唔揀嗰間學校因為自己認為唔適合,但唔代表唔適合其他人,亦唔代表A好過B或B好過A,我阿仔升中時因為風格問題都放棄SPCC,莫非SPCC冇LSC咁好?不會吧!

Soundervolt 發表於 24-7-31 16:14

其實讀邊間插邊間冇乜問題?唔揀嗰間學校因為自己認為 ...

我當然係明白,我個都放SPCC後備,係咪唔好或者唔敢讀?小朋友都有好多自己想法,路程等都得考慮,我個講到明只對DGS有興致。係咪呢間最好肯定沒有完美嘅,適合自己性格就讀得開心。

Vana 發表於 24-7-30 15:35
補充多一樣,今年中國象棋sch team 係無預先知會下 取消左,亦令某d 一直訓練想入校隊既同學仔失去預算, ...
通常在EK向名校放负都不会有什么好结果的。
我反而想问问,从你的角度,你觉得这些问题主要是因为LS缺乏资源还是管理有问题,还是两者皆是?

DBSPD又有没有什么问题?还是说各方面都非常理想,远超过LS?

猴子爸 發表於 24-7-31 17:28
我反而想问问,从你的角度,你觉得这些问题主要是因为LS缺乏资 ...

其實你咁問,會對兩間學校都好唔公平。對DB嚟講,收學費既邊可能同免費既LS對等到呢?DBS一班叻仔考IB,以至DSE成績可能比LSC弱,咁對比,對DBS一啲都唔fair!相反亦然,LSPS/LSC係大班津校,升小搞珠入,咩質素既小朋友都有,資源上會無咁豐富,亦照顧唔到所有小朋友需要,呢個係制肘,相信LS有DBS既資源,一定唔會比DBS弱!
同埋,我覺得你有啲分化,網友以自己所知對名校放負,同時另一網友亦以自己所知維護,大家都係做緊同一件事!均等的!

PTL_L 發表於 24-7-31 17:56
其實你咁問,會對兩間學校都好唔公平。對DB嚟講,收學費既邊可能同免費既LS對等到呢?DBS一班叻仔考IB,以至 ...
这不是分化,而是想客观一点去理解她所指出的问题。她既然指出这两间学校的对比,当然就是讲到这两间学校的情形了。
其实没必要太敏感,大家就是拿出自己所知道,有理据的事情来讨论吧。

当然,如果这样讨论,大家会觉得是不能接受的,就在此终止吧,反正我都是随便吹吹水而已。

大家请继续。

猴子爸 發表於 24-7-31 18:09
这不是分化,而是想客观一点去理解她所指出的问题。她既然指出这两间学校的对比,当然就是讲到这两间学校的 ...
明的,但比較係咪應該要同等先比較到呢?一間12年津,一間12年直喎

我反而想问问,从你的角度,你觉得这些问题主要是因为LS缺乏资 ...

佢仲邊敢答呀!

放負冇問題,前題係有幾多係真?佢放嗰啲負莫講佢自己連細節都搞唔清楚,連邏輯有問題呀球證。

Soundervolt 發表於 24-7-31 16:14

其實讀邊間插邊間冇乜問題?唔揀嗰間學校因為自己認為 ...
今年某私小級頭3個,全部有spcc offer,但揀入QC

PTL_L 發表於 24-7-31 19:02
今年某私小級頭3個,全部有spcc offer,但揀入QC

其實揀任何學校冇乜問題,冇話邊間好過邊間,最緊要係搵到一間適合自己子女同埋家庭。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊