用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 24-5-28 22:40
因為全世界好多人讀數,而世界級大學亦係全世界嘅數學精英學生都去爭住去讀,所以入到去嘅學生一定係精英 ...
咁講世界級大學咪科科都係神科?

beastiebistro 發表於 24-5-28 22:45
我認為只有香港人先會覺得讀數係閒科,亦只有香港人先覺得讀數唯一出路係教數... ...

應該咁講,香港唔少家長只覺得醫科先至係好成績嘅學生最理所當然嘅選擇。其他都係水泡科

beastiebistro 發表於 24-5-28 22:45
我認為只有香港人先會覺得讀數係閒科,亦只有香港人先覺得讀數唯一出路係教數... ...

我諗問題係你所講嘅出路,以三大數學系畢業生嚟講,係要最top嘅少數人先有,定係一般成績都有?

Soundervolt 發表於 24-5-28 22:51
應該咁講,香港唔少家長只覺得醫科先至係好成績嘅學生最理所當然嘅選擇。其他都係水泡科
...
都啱

cafeva 發表於 24-5-28 22:47

呢啲已經係神級大學,就算唔係想入劍記嘅Trinity、St. John’s,想喺其他劍記College讀一般人眼中嘅水泡科classic,又係嗰句,入到去先至講啦!

猴子爸 發表於 24-5-28 22:52
我諗問題係你所講嘅出路,以三大數學系畢業生嚟講,係要最top嘅少數人先有,定係一般成績都有?
...
咁我唔知喎,不過機會當然係留俾有努力有付出有準備嘅朋友。就算牛劍哈耶畢業,但係成績平庸,學校名聲都唔幫得到好多...

beastiebistro 發表於 24-5-28 22:59
咁我唔知喎,不過機會當然係留俾有努力有付出有準備嘅朋友。就算牛劍哈耶畢業,但係成績平庸,學校名聲都唔 ...

咁咪係囉,三大數學系最top嘅,9成係天才型(emoji)隻,其他普通人咪去教書囉

cafeva 發表於 24-5-28 22:47
喺牛劍呢啲大學,冇錯好多科都係頂尖,但係都唔可以話科科都神。例如讀設計,大把其他大學好啲。就算要計工程,我個人覺得我母校絕對同佢哋有得比(我都係放棄劍橋offer,選擇入ICL)。

不過係劍橋,歷史上就係數學系係神科(幾百年嚟都係)。從前劍橋數學本科考第一嘅叫senior wrangler,係會遊行示眾,全校夾道歡迎,差不多等如全校考第一。而家冇巡遊喇,但係senior wrangler嘅地位都係咁高。Incidentally, 新加坡前總理李顯龍就係劍橋senior wrangler,被喻為「被政治耽誤咗嘅數學家」...

猴子爸 發表於 24-5-28 23:04
咁咪係囉,三大數學系最top嘅,9成係天才型(emoji)隻,其他普通人咪去教書囉
...
根據其他網友家長嘅邏輯,天才型學生已經去晒讀三大嘅醫/GBus/Q Fin等等神科喇...

Soundervolt 發表於 24-5-23 23:31

呢堆學校名過於實,不外如是!
你又真係講得好到肉,見盡出來的學生,只要不學壞,讀b3都有叻學生不錯成就

用出路去選擇科目未必實際,依家世界上有好多「新經濟」工種喺十年前根本唔存在。唔少家長都係憑自己嘅認知去左右子女去選科,我地識嘅嘢可能已經好out,讀乜嘢科同將來工作未必有理所當然嘅關係,我有讀醫又有牌嘅朋友都冇行醫,讀化學嘅朋友做咗廣告行政創作總監,點解唔好好地俾自己子女去選擇自己最有能力最想去讀嘅科目呢?

mimwing 發表於 24-5-28 23:13
你又真係講得好到肉,見盡出來的學生,只要不學壞,讀b3都有叻學生不錯成就
...

都係EK老生常談嗰句,邊間學校對自己最適合,最可以令自己增值,就係自己嘅神校。

其實家長的意願可能同D小老闆有好大嘅落差。有冇想過,如果個小老闆被HKU醫科和劍橋取錄,但小老闆拒絕入讀,做家長會吾會心碎?

小老闆如果同你講,老竇,你想我讀醫科入劍橋,我已盡力達到你嘅目標。但係,佢同你講我離遠見到啲病人污糟邋遢,行埋去都唔想,你叫我讀醫科,我點讀?再者,劍橋係鄉下地方,讀完之後出嚟會比較蝕底。

你們會點?

這是一個非常值得思考的問題。家長和孩子之間存在著代溝和期望差距是很普遍的情況。

我理解小老闆的觀點和顧慮。即使獲得頂尖大學的錄取,他可能因為內心真正的興趣和抱負而不太想就讀醫科或去劍橋。他覺得醫療行業的工作不適合自己,可能更鍾意從事其他領域。同時他也擔心劍橋這個偏僻的地方,畢業後的發展前景可能不太理想。

對於家長來說,當然希望孩子能夠進入名校,實現自己的理想。但是,我們也要理解孩子的處境和想法。強迫他們去做自己不想做的事情,可能適得其反,反而會讓他們感到挫折和壓力。

我認為最好的做法是雙方坦誠溝通,互相了解,找到一個平衡點。家長可以耐心聆聽孩子的想法,了解他們的興趣所在,並適度地給予引導和鼓勵。孩子也要理解家長的期望,盡量去實現他們的夢想,達成共識。

通過良好的溝通和理解,相信雙方都能找到一個令彼此滿意的出路。重要的是要以開放和尊重的態度,互相理解和包容,共同為孩子的未來找到最佳的發展道路。

beastiebistro 發表於 24-5-28 23:13
根據其他網友家長嘅邏輯,天才型學生已經去晒讀三大嘅醫/GBus/Q Fin等等神科喇... ...

不過我都相信有d天才學生只會揀純學科讀,例如數學物理,唔會理收科分數係咪神科級,總之就係勁有興趣就揀嚟讀。

猴子爸 發表於 24-5-28 23:39
不過我都相信有d天才學生只會揀純學科讀,例如數學物理,唔會理收科分數係咪神科級,總之就係勁有興趣就揀 ...
而呢類真正為興趣嘅天才型學生,好多時會繼續讀上去,唔會同其他同學爭搵工...

beastiebistro 發表於 24-5-28 23:42
而呢類真正為興趣嘅天才型學生,好多時會繼續讀上去,唔會同其他同學爭搵工... ...

啱,PhD,  Professor, 做research, 就係其中一個最好出路,最適合學科狂熱份子。

beastiebistro    發表於 24-5-28 23:54

環顧大部份天才學生,讀完大一便馬上退學。

RainyRice 發表於 24-5-28 22:36
據我所知,那位hiring manager 和我朋友讀同一間U,而我朋友的CV真係幾靚仔。
相信間間公司用的AT雖然大同 ...

我估中「識人好過識字」,當然唔排除佢係有料嘅。

同意,AT 對experienced hire 嘅作用係低嘅。很多大企業Corporate 有既定招聘程序,branch office 冇乜say,只可以照跟。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

liverpool2023 發表於 24-5-28 23:19
你誤會了!
我家人是我弟弟,才不到我去左右,我只是有感你兩似乎把出外闖定義為更好的發展,而想表達有另 ...

同意。其實我哋睇法有很多共同點,表達方式不同而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊