用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 油塘聖安當幼稚園家長入黎傾0下~~
樓主: tiffany0620
go

油塘聖安當幼稚園家長入黎傾0下~~ [複製鏈接]

Re: 油塘聖安當幼稚園家長入黎傾0下~~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Doris880,

Sorry,我認錯左你個仔,因為有一個小朋友肥肥地,我見你個仔細個

pris_cheng

唔該晒,佢係搭5號校車,如果你見到佢,幫忙睇下佢乖唔乖。
亞仔上年已經打了兩針,所以今年只須打一針。
上星期亞仔仲有幾聲咳和少少鼻水,總睇左好多次醫生都唔清,最後食了保嬰丹,ok喎。

S991027,

早上4點又好似好早喎,因為是在校內排隊,可能咁早學校未開門。

Doris880,

簽名被屏蔽

pris_cheng :
祝:囡囡生日快樂,聰明伶俐,聽教聽話  
[img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_25.gif[/img][img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_23.gif[/img][img align=left]http://psc.disney.go.com/disneychannel/liloandstitch/downloads/messengerIcons/50x50_icon_20.gif[/img]

pris-cheng

Happy birthday to your 囡囡。

係呀,我地係姓吳,佢有無naughty呀?
我是把保嬰丹mix奶,早上起床後飲,所以佢唔覺自己食左。
你囡囡記唔記得所有學過的中文字,亞仔已經有些mix up。     

Hi, pris_cheng

祝您囡囡生日快樂!!   

Thank you all mami.

我個女玩得好開心,成日

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Tiffany

有心 :)  叻叻一時時. 仲未出得院住
仲有好多痰呀    

tiffany0620 寫道:
hi,S991027
叻叻今日好返d未呀?
祝早日康復!!!!

s991027 寫道:
Tiffany

有心 :)  叻叻一時時. 仲未出得院住
仲有好多痰呀    

[quote]
tiffany0620 寫道:
hi,S991027
叻叻今日好返d未呀?
祝早日康復!!!!

[/quote]
你個女咩事入院咁大件事呀? 希望佢早日出院.

全對,他心急和好動。可能他太細,他從沒有說過學校的事情,有時我問他也好像不十分明白,只說係或者唔係,不過佢應該在學校上課時都幾投入,因他常常在家中唱學校教的歌和repeat 老師的話,例如佢跌口左口野落地佢會好溫柔咁同自己講"跌哂啦,執番啦!"跟著就走去執番,有時自己完成一件事又會立即同自己講"well done" 或者"good job",有時我坐在他旁看他玩,他會忽然好溫柔同我講"係唔係呀?"佢自己又會答番"係呀。"都幾好笑,好似做戲咁,就係咁雖然佢無講,但我都了解到佢在學校的情況,其實你們是否都是這樣,定係只有我個仔係咁?

你的問題當然有發生,我會先控制自己把火,同佢行去一旁,給他兩個選擇,as your case,我會話 1) 我們現在離開唔再玩,出去吃糖,但吃完唔會返回跟著回家。2)現在繼續玩,玩完離開才吃糖。這樣一來佢會覺得自己可以話事 (因為小朋友有時main point 係想話事) 二來可以分散佢的注意,唔好只是喊咁口,三來讓他嘗試知道遇到問題應該想辦法去解決,喊係無用,當然佢唔會立即能做到選擇,你可以慢慢引導佢,但一定要佢自己話ok。

Doris880,

多謝你的意見,其實有時都知應該係咁做,但係唔知點解自己EQ越來越低,可能覺得佢咁大過,無理由仲成日發脾氣,不過我自己都要反省下,以後要冷靜D去處理先得.

我成日問我個女係學校做左D咩,佢唔係好識答,但我問佢同學仔或者老師D

All Mami,

我今日接放學,見到D小朋友打扮得好可愛,有D小天使仲好靚,仲化哂粧,你

wow 睇見你地既 POST FEEL 到 小朋友係聖安當讀書一定好開心好好玩 :)

叻叻昨日出左院.  佢有D 肺炎.  醫生例牌話細菌感染喎 :(
住左成星期.  需然有得陪佢.  但我就喊足一星期.  日日擔心  心痛

pris_cheng

係呀,有兩隻spider,佢得了環保大奬,好在佢今日肯著件衫同肯比我同佢化妝,因為星期六我地大廈有慶祝活動佢都唔肯著,於是我星期日講口左成日話何老師要佢著返學好唔好,佢先答話好。亞仔好鐘意份禮物,係一本故事書和一個書中人物公仔。我今日都有去學校接亞仔放學,其他小朋友真係好可愛又好靚,本來想和你相見,不過唔知誰是你,我找了兩個K1B女孩子的媽媽,但他們都好像不是,後來我跟其中一個一齊走了。

其實我以前也試過只管不停大聲責罵,有一天他正在生氣,忽然好大聲在叫,我看到他身上有我生氣的影子,我很慚愧,於是我常常會提醒自己控制,若果我也不能自我控制,他又怎會學懂呢。

s991027

祝你囡囡早日康復。

‹ 上一主題|下一主題