用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 07年入讀寶血k1的媽媽
樓主: queenie80
go

07年入讀寶血k1的媽媽 [複製鏈接]

Re: 07年入讀寶血k1的媽媽

各位媽咪,

聖誕快樂 !!

醒目開學勳章

merry christmas ~~~

kwkkcy,

tks you yr info. I live in HK east, 到時k3選學校都唔知點選, 好似HK EAST 無中西區D學校好.  真煩惱

kwkkcy 寫道:
mmchow,
Cannan Int'l = 迦南國際幼稚園
SMMk = 聖瑪加利大幼稚園
女仔在寶幼於跑馬地升小學比較多好的選擇.
e.g. St. Paul Primary, 瑪莉曼, 聖芳濟各, 當然還有男女的軒尼詩官立. 寶幼升小派位的結果都很理想.

cheerma,
中學大部份以英中定位為 Band 1 (有小部份中中也是).
小學並無官方的 Banding 之分, 但小六生在升中派位會反映到. 因為該小學的師兄師姐在獲派的中學會參加一個統測 (全港性的, 方間多叫做中一編班試) 該試的成績會影響佢小學的師弟師妹未來三年的派位結果. 即小學升中多派到 Band 1 中學, 該小學學生的能力就預計為也可達標, 故師弟師妹派到 Band 1 中學的機會也較大, 反映該小學也很 OK!
(以上資料只供參考)
[/quote]  

曲曲,

你想為囡囡轉上午,當然要入信申請.如果你仍未入信的話,我相信轉到的機會很微.因為很多人,在收到入學通知信時,已經第一時間入信轉了.
但是,我在學校聽到(聖誕前),沒有人成功轉到上午班,因為所收的學生都交晒留位費.

各位媽媽:
很快就可以和各位媽媽見面了,1月20日見吧.
當日我會出席下午那一組.

寶血幼稚園真係好好o架, 我是1983年寶血幼稚園的畢業生...到e家都好記得...甘修女..佢真係好好人,好nice..

而我係寶小的成績就好差, 派o左去何東, 不過我d小學同學多數都派去 ST. PAUL....成績中下的就去真光&何東.. 不過都10幾年前啦.

HI,

請問1月20日那天, 爸爸及媽媽可否一同與小朋友出席?
因為我記得我填報名表那天問過老師, 佢話只可其中一位, 但係寶血寄俾我地張通告, 好似寫到可以一同出席咁.
請問有冇人知得唔得?

有冇人知那天究竟有什麼活動, 點解要乘坐校車?

Thanks

hi

我係GROUP L,有冇人同我一樣

yeechak

但我HB報名時報3名,只得一個家長入得?

我個仔仔07年入讀寶血K1上午,而囡囡現於該校K2!
寶血真係好好GA,關愛小朋友,心智品行各樣也為小孩
:-)

yeechak,

出席應該可以,但是入課室一齊玩,我記得應該只能夠一人陪.
我想太多大人,課室會很迫.

另外,我囝囝是k組,有人和我們一樣嗎?

醒目開學勳章

咁樣安排, 可以在活動後送各位回指定地點(好像是銅鑼灣/灣仔), 又等小朋友同家長可以試坐花花校車遊車河, 了解一下將來小朋友每天都用的交通工具, 是否舒服, 安全, 可靠, 也可講比小朋友知甚麼是校車, 甚麼是坐車返學; 坐完車落車時好像仲會有糖派.

可見學校很開明, 很細心. 阿女依家天天坐校車返學(放學婆婆湊), 住得近, 車程總共三分鐘, 但叫佢坐少一日都唔肯過你.

[img align=left]http://www.pbk.edu.hk/image/main10/main10_02/image/org/border/01.gif[/img]

[img align=left]http://www.pbk.edu.hk/image/main10/main10_02/image/org/border/IMG_144.gif[/img]

至於當天有甚麼活動, 可參照學校網頁"新生資訊"去年的活動照片及詳情:

歡笑樂園

多些上學校網頁, 有很多資訊, 我未見過有幼稚園網頁做得好過寶幼的.

[quote]
yeechak 寫道:
HI,

有冇人知那天究竟有什麼活動, 點解要乘坐校車?

Thanks
[quote]

我考慮咗成個礼拜决定放棄SMM,選寶血,亦系因為宝血人手較多,各課老師分得細緻!希望無決定錯就好了
囡囡系上午班的
我20/1的活動系下午○組的 到時見

07年k1系咪未編班架?
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

hi,

我係J組.

等我明天打電話去寶血問下可唔可以媽媽及爸爸一齊去先.

有冇人知一共收几多班幼兒班呀?  我見佢上午組同下午組加埋成二百人?  咁咪好多班囉?

我參加下午班, m組.

我們全部不同組

醒目開學勳章

通常上午三班, 下午两班。上午30+人一班, 下午28+人一班。

视乎当年识龄儿童人数。好像03年沙士小了B出世,今年K1下午只有一班。

现皆段是预多了人,因仍然会有人考到另外一些幼稚园,或考到几间到九月才决定读边间。

yffcheng 寫道:
有冇人知一共收几多班幼兒班呀?  我見佢上午組同下午組加埋成二百人?  咁咪好多班囉?

YongXin,
Agree with you that the PB website is excellent - No. 1.  This is one of the reason why I pick PB.

For Jan 20, I am under group G

Hi! yeechak,
請問結果如何? 是否真的可以父母一同參加, 但課室內的活動就只可以其中一個入去, 好像 interview 一樣.
I'm group F, any body same!

Hi! swallowng,
Welcome you at PB.
BUZZ = kwkkcy
‹ 上一主題|下一主題