用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
樓主: noelyip
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

我都係呀!我都想放吓假去接彤彤放學,等佢開心吓!

彤彤媽 : 昨日上facebook 見到你棵大岩桐, d葉真係好大塊呀, 對比起我的真係好細好細...., 唔怪之得你話又要換盆啦!
我個棵都唔知幾時有你咁大棵呀!

彤彤媽, 澄澄媽, 悠悠媽 : ++下個月九號生日, 想邀請你地小朋友出席佢個生日會, 因正日是閒日, 所以提前幾天在6月6日(星期一)端午節假期舉行, 時間在中午左右, 唔知各位有無時間出席呢!

哈哈!原來我大過迦迦兩日咋! (當然係按日子計唔計年份啦!睇我幾亞Q精神)

迦迦舉行生日會我地緊係好想參加啦!不過暫時我仲未決定得住,如果決定咗我會第一時間答覆妳,多謝邀請!

原帖由 stephanielum 於 11-5-11 12:44 發表
彤彤媽, 澄澄媽, 悠悠媽 : ++下個月九號生日, 想邀請你地小朋友出席佢個生日會, 因正日是閒日, 所以提前幾天在6月6日(星期一)端午節假期舉行, 時間在中午左右, 唔知各位有無時間出席呢! ...

回覆 1# noelyip 的文章

係喎~你都係雙子座喎! 早++兩日咁你咪6月7日生日囉! 如果你來咪可以一齊慶祝囉! 哈哈~~   

咁我等你消息啦~

多謝++邀請..我地3人參加..
你約好時間,地點話我知.

原帖由 stephanielum 於 11-5-11 12:44 發表
彤彤媽, 澄澄媽, 悠悠媽 : ++下個月九號生日, 想邀請你地小朋友出席佢個生日會, 因正日是閒日, 所以提前幾天在6月6日(星期一)端午節假期舉行, 時間在中午左右, 唔知各位有無時間出席呢! ...

回覆 1# sumyau1012 的文章

首先多謝你地一家抽空出席, 咁我攪掂好就話你知時間啦!
其實地點就是在我蚊型的家中, 原本想好在出面幾個地方攪生日會, 但++硬係話要請小朋友去佢家玩, 佢話可同佢地玩玩具喎, 我話家太細, 點容納你成七八個同學,  佢答我話咁大家咪迫d玩囉, 咁++係主角, 唯有答應佢, 所以到時有乜失禮真係唔好見怪!

係呀!如果我地黎既話唔該插多幾十枝蠟燭啦!(話笑咋!我驚到時大家唔認得個蛋糕以為係箭豬放咗上枱添!

果日順便可以一齊慶祝埋端午節添!係未有糉食嫁?

原帖由 stephanielum 於 11-5-12 15:50 發表
係喎~你都係雙子座喎! 早++兩日咁你咪6月7日生日囉! 如果你來咪可以一齊慶祝囉! 哈哈~~   

咁我等你消息啦~

妳地果日會請七八個同學仔一齊慶祝咁熱鬧呀?

迦迦真係好乖女好懂事,每次打搞妳屋企佢都會攞玩具同朋友仔分享,真係十分抵讚!

原帖由 stephanielum 於 11-5-13 12:14 發表
首先多謝你地一家抽空出席, 咁我攪掂好就話你知時間啦!
其實地點就是在我蚊型的家中, 原本想好在出面幾個地方攪生日會, 但++硬係話要請小朋友去佢家玩, 佢話可同佢地玩玩具喎, 我話家太細, 點容納你成七 ...

回覆 2# noelyip 的文章

彤彤媽 , 你真係笑大我個口呀! 唔好成日攪爛gag啦~

生日會有埋食傻(糉)都幾好喎, 又可以試下前日電視介紹既煎糉, 唔知好唔好食呢! 人多唔好食唔緊要, 一人一嚿都好快去哂d貨. 哈哈!

回覆 2# noelyip 的文章

原本++講話請十個同學仔, 我話間屋邊容納到咁多呀! 一個同學+兩位家長, 加加埋埋咪30人! ++daddy話唔通叫人企係厨房厠所咩! 後尾減減下咪除左你地三個, 都係多兩三個囉, 不過都未比邀請咭同學仔, 唔知佢地得唔得閒來呀!

有時佢真係好懂事, 我同佢行街街, 買左野佢就話我, 行親街都買野架, 行街可以睇唔買架嘛~~ 依d對白咁似亞媽話個女咁, 現在反而掉轉左~~

"行親街都買野架, 行街可以睇唔買架嘛~~"=>
嘩!佢係未聽得daddy講得多呀?喱句說話只有我同彤彤講嫁咋!彤彤有時見我唔肯買手工俾佢,佢就會同我講:”妳又咩都唔肯賣!”我話:”唔係吓!?最鐘意買野既我咁都叫做唔買野俾佢,我第日要搬屋都係因為佢太多玩具既結果咋!”

原帖由 stephanielum 於 11-5-13 15:46 發表
原本++講話請十個同學仔, 我話間屋邊容納到咁多呀! 一個同學+兩位家長, 加加埋埋咪30人! ++daddy話唔通叫人企係厨房厠所咩! 後尾減減下咪除左你地三個, 都係多兩三個囉, 不過都未比邀 ...

彤彤媽 : 我整了張生日邀請咭放在++書包內, 你可否叫姐姐今日接彤彤放學時找++取回, 我已話了比++知彤彤姐姐會找你取回張咭的.

您悠媽 : 如今日++順利, 應該都會交到悠悠手上的.

澄澄媽 : 你地個張會星期三上普通話時交比澄澄的.

多謝迦迦媽咪邀請,我已經同姐姐講咗啦!佢今日接彤彤放學時會揾迦迦的.

原帖由 stephanielum 於 11-5-16 09:39 發表
彤彤媽 : 我整了張生日邀請咭放在++書包內, 你可否叫姐姐今日接彤彤放學時找++取回, 我已話了比++知彤彤姐姐會找你取回張咭的.

您悠媽 : 如今日++順利, 應該都會交到悠悠手上的. mouth:" />

澄澄媽 : 你地 ...

我想問吓果本”小學概覽”我地應該攞九龍城區呀?

個本"小學概覽"是等你多d了解你想報邊區既小學資料, 因在第二round大抽獎揀學校時是分區的, 你都要知道你報該區小學既資料, 有這本書可以多d認識該區既其他學校啫, 至於要報邊區學校同你取邊區小學概覽是無抵觸既, 你可以報九龍城區, 但取將軍澳既"小學概覽"都得架! 只係你想知邊區多d既小學咪取邊區囉~~   

我係取九龍城區既"小學概覽"呀!

原帖由 noelyip 於 11-5-16 10:11 發表

唔該曬迦迦媽咪!

今日我地既計劃又失敗咗啦!姐姐話揾唔到迦迦喎,可能佢排得較前,佢話明日佢問個校車姨姨喎!

原帖由 noelyip 於 11-5-16 10:11 發表

回覆 1# noelyip 的文章

係呀! 我打返屋企問++彤彤姐姐有無找你, 佢話無呀! 可能見唔到啦, 唔緊要你姐姐咁醒一定可以取到手, 明日再叫姐姐找多次呀!

不過++有四張派比同學仔都失敗了, ++話老師唔比佢派喎, 話唔可以帶野返學校派, 話如要派都要問過老師先, 我話咁你有無問老師, 佢話有, 不過老師話唔可以派喎....! 點算好~~點樣可以交到佢地手上呢!

如果老師唔俾派,咁又真係好難交到佢地手嫁喎!或者妳即管試吓用學校個內聯網啦,不過我估唔係個個家長都會有上學校個網頁,再唔係就下午打個電話同老師講,希望佢可以幫吓手啦!

尋日彤彤話佢地係新校舍度影班相喎,佢話果到好大好靚,仲有新櫈添!我叫佢俾心機讀書,如果第日可以升上隔離既小學部就好啦!
‹ 上一主題|下一主題