用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

弓毛少咗?未試過呀!

唔係化  試過, 仲會越甩越多, 嗚~~~  發表於 12-5-11 11:27
wootaitai  間中會脫掉,有時拉拉吓,有時小朋友收琴唔小心  發表於 12-5-10 13:59
for every one criticism, three positives must be given.

那可能是我沒留意,少咗都唔知。上一堂老師才再三叫我換咗條E絃去,因為好rusty. 唉!條絃係金色的,用了兩個月都唔夠!!!我現在用返普通個隻E絃,仲掙扎究竟使唔使再買金色的。

chrwan  我們只是比賽才換金線  發表於 12-5-11 09:49
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:拉小提琴分享及交流part 2

之前一直覺得女女拉校際果首拉佛利亞舞曲的第一段好難聽。校際之後整個四月無再練,拉了很多其他歌仔。
上星期又拉返呢首歌,雖然有不少走音,但音色好了很多,第一段聽落順耳了。
有點開心和感動,原來每日的練習慢慢累積起來,每日都會在不知不覺中進步。

wootaitai    發表於 12-5-10 23:25
wootaitai    發表於 12-5-10 23:25

四隻貓 發表於 12-5-10 18:47
之前一直覺得女女拉校際果首拉佛利亞舞曲的第一段好難聽。校際之後整個四月無再練,拉了很多其他歌仔。
上 ...
聽妳咁講真係好有鼓舞!阿囝尋日話手指撐得太開好痛,我都叫停。每日練少少可能效果仲好些。最近練的技巧好難,細囝流住眼淚問我做乜咁嬲。嘿嘿!又係喎! 我即刻改用好溫柔的聲綫同佢講野。

bebebe12345  囡囡喊和痛了幾年!  發表於 12-5-11 14:16

chrwan  我們只是比賽才換金線  

嘿嘿!我們上次亦是為了考試。
請問你那條金線用了多久?唔知點解我細囝用了兩個月不夠就報銷。

bebebe12345  Oliv E ?????  發表於 12-5-11 12:57

回復 lillymarie 的帖子

差不多時間! 現在用回普通線.
其實如果隻手唔夠力, 用何種線較好?

bebebe12345  手指不應不夠力,碼的高度有否問題。  發表於 12-5-11 14:15

bebebe12345  Oliv E ?????

唔係呀!Evah pirazzi gold E咋!那麼快報銷.......

bebebe12345  沒用這條E,照計不麼這麼短,  發表於 12-5-11 14:14

lillymarie 發表於 12-5-11 13:57
bebebe12345  Oliv E ?????

唔係呀!Evah pirazzi gold E咋!那麼快報銷.......
Pirazzi Gold E get rust easily with HK humid! Then broken in 1-2 months... say playing 1 hour a day
Though Oliv E is more expensive but the gold plated (may not be real gold) make it last longer...
Remember to clean the strings with a dry cloth to remove all sweat before put the violin back to the case... it can save our $$$

dicdic888 發表於 12-5-11 15:15
Pirazzi Gold E get rust easily with HK humid! Then broken in 1-2 months... say playing 1 hour a day
...
原來有咁多學問,又學到野了。多謝!
可能阿囝之前用濕布抹走松香時,順便抹絃就出事了。

回復 四隻貓 的帖子

哇, 點解你個女校際後可以拉幾首歌? 我個女只拉了2首新歌.... 你的女兒每天拉多久?

引用:回復+四隻貓+的帖子 哇,+點解你個女校際後

原帖由 wykamy 於 12-05-11 發表
回復 四隻貓 的帖子

哇, 點解你個女校際後可以拉幾首歌? 我個女只拉了2首新歌.... 你的女兒每天拉多久? ...
佢拉篠崎book 1 d歌仔, 一星期老師俾6首功課(兩首主打,四首當sight read),另再加D  and F major scale。
所以一個月已經拉左一堆歌仔囉。

我女每日練30-60mins左右。

引用:Quote:dicdic888+發表於+12-5-11+15:15+Pir

回覆:拉小提琴分享及交流part 2

我都係每次用亁既抺眼鏡布抺弦同琴。
初學時的老師送了一瓶專門清潔弦線的東東給我,之前用的劣質松香很難用乾布抹掉,要用那瓶清潔液。但現在轉了松香之後,便只用乾布抺已很亁淨。

wootaitai 發表於 12-5-12 00:39
唔好用濕布啊,用抹琴布好了。有好多松香build up可用酒精,不過要小心琴面,我就會用保鮮紙包一包

...
噢!原來唔好用濕布呀?阿囝學琴咁多年,我都唔識添.......係啦!我聽妳地講過用酒精,但自己唔記得咗。酒精可以抹琴板嗎?妳用保鮮紙包甚麼?有甚麼作用呢?

四隻貓 發表於 12-5-12 06:06
我都係每次用亁既抺眼鏡布抺弦同琴。
初學時的老師送了一瓶專門清潔弦線的東東給我,之前用的劣質松香很難 ...

我囝囝部琴就係佈滿松香,白雪雪的,我用乾布係完全抹唔甩的。原來不同質素的松香在清理上亦有分別呀。請問妳現在用那隻牌子的松香?
‹ 上一主題|下一主題