用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 22-5-7 09:47

Appeal 17/8 先會知道,放榜後應該跟當時成績排左先。如 ...
謝謝
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-5-7 09:48
謝謝

識人本來入左City,o camp都去埋,appeal完入返UST,所以有懷疑一定要appeal。 不過最多只可appeal 四科,要小心揀。

YuYuMother 發表於 22-5-7 09:58
識人本來入左City,o camp都去埋,appeal完入返UST,所以有懷疑一定要appeal。 不過最 ...
會唔會appeal後,反而降grade?

esmehouse 發表於 22-5-7 09:32
想問下大家如果當日要 appeal 成績,多數幾耐會有通知 appeal 成唔成功?因得 2 小時登入排 Jupas,如果 ap ...

今年申請 DSE 成績 appeal 仍然維持衹升不降,可以安心申請.下圖係去年資訊供參考.

https://www.jupas.edu.hk/tc/faq/about-jupas/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/

esmehouse    發表於 22-5-7 10:08

妹妹頭 發表於 22-5-7 10:02

應該唔會,寫明唔會降級

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 22-5-7 10:02
不會
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

識人本來入左City,o camp都去埋,appeal完入返UST,所以有懷疑一定要appeal。 不過最 ...
嗰位同學仔一定好開心

我仔都有啲興趣買卷,如果考得好的話或者買嚟留念

有興趣嘅同學仔可以睇下

https://afterschool.com.hk/blog/ ... %E8%B2%B7%E5%8D%B7/

洋蔥頭媽咪 發表於 22-5-7 10:21

有興趣嘅同學仔可以睇下

我仔話買卷睇下自己錯咩先決定係咪appeal,但我覺得如果對分數唔滿意都申請左先啦……

YuYuMother 發表於 22-5-7 10:30
我仔話買卷睇下自己錯咩先決定係咪appeal,但我覺得如果對分數唔滿意都申請左先啦……
...

如果想 appeal 最好同步做,買卷後先申請有機會不接受。
如果成績未如願我地都會 appeal,須然成功率唔算好高,但呢啲錢唔會慳,最緊要係無悔

洋蔥頭媽咪 發表於 22-5-7 10:21

有興趣嘅同學仔可以睇下

若成績突出,我女學校會出錢買卷,給師弟妹作參考,好似original 會比返同學。

esmehouse    發表於 22-5-7 11:00
洋蔥頭媽咪    發表於 22-5-7 10:58
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YuYuMother 發表於 22-5-7 10:30
...

買卷唔會咁快收到貨喎~~~

esmehouse 發表於 22-5-7 09:32
想問下大家如果當日要 appeal 成績,多數幾耐會有通知 appeal 成唔成功?因得 2 小時登入排 Jupas,如果 ap ...

你問返學校會唔會安排埋Appeal,有嘅就只係負責俾錢,一定夠時間。只係再排過先後次序要準備一下,不過都係好簡單,時間係充足嘅~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-7 10:59
你問返學校會唔會安排埋Appeal,有嘅就只係負責俾錢,一定夠時間。只係再排過先後次序要準備一下,不過都 ...
明白

mcl203 發表於 22-5-7 10:55
買卷唔會咁快收到貨喎~~~

係啦,所以唔理啦,叫佢成績唔符合預期就appeal。 放榜幾日已攞定假,嗰朝喺屋企等佢電話。

YuYuMother 發表於 22-5-7 11:06
係啦,所以唔理啦,叫佢成績唔符合預期就appeal。 放榜幾日已攞定假,嗰朝喺屋企等佢電話。
...

星星卷值錢的,如有上補習班,問返補習社收唔收copy,仲可能有奬金~~~

醒目開學勳章 王國長老

YuYuMother 發表於 22-5-7 09:47

Appeal 17/8 先會知道,放榜後應該跟當時成績排左先,有o ...

認知正確
搭多句嘴,曾經我好變態咁打去jupas office問咗一個假設性問題
如果學生正申請成績覆核,對main round offer不滿所以無註冊。覆核後升grade可以再選,咁佢嘅選項中無「已註冊科目」可以包底,是否有機會最後無offer
職員答我,main round無註冊就係放棄咗,個offer係「執唔返」,重選後有無offer,就睇到時院校決定了

醒目開學勳章 王國長老

DSE初年,3322捉得緊
我校嘅jupas offer名單,前後比較,少咗一個HD,多咗一個港大醫。應該係中文appeal成功,真係可喜可賀

Charlotte_mom 發表於 22-5-7 12:15
認知正確
搭多句嘴,曾經我好變態咁打去jupas office問咗一個假設性問題
如果學生正申請成績覆核,對main  ...

睇返appeal 成功率其實唔高,有offer點都take左先!
‹ 上一主題|下一主題