用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

原文章由 deniset 於 08-1-5 18:55 發表
嘻嘻,KenBaBa, 怎麼我們不約而同都在這裡遊蕩 ,不要取笑小妹啦,下星期又見你喇。差不多又是搞搞茶會的時候了,請擇日。

因為我幾個都係平日冇乜世藝就屋企 ... 汪汪 ?
今午唔見到你及 qq_dad,不過就見到軒Mother及Johnny,你又威龍 ? 係呀,我下個星期六又可以唱歌仔,不過要 的話,要隔耐先有空咯。

噢!播!記得你是個大忙人。好啦,下一次有空先算啦!我今天簡直是大偷懶 ,同老公四處盪,剛剛等到阿返到屋企才督促溫習。

原文章由 KenBaBa 於 08-1-5 19:12 發表

因為我幾個都係平日冇乜世藝就屋企 ... 汪汪 ?
今午唔見到你及 qq_dad,不過就見到軒Mother及Johnny,你又威龍 ? 係呀,我下個星期六又可以唱歌仔,不過要 的話,要隔耐先有空咯。 ...

原文章由 deniset 於 08-1-5 19:42 發表 ... 剛剛等到阿囡返到屋企才督促溫習。

講開督促溫習,我得承認,我倆公婆好多時候都要/都有向 Ken 仔施壓,皆因唔督 ... 佢就唔郁,我唔促,佢就唔速 ... 。見你及軒Mother 今個學期開始都多對子女督促,除了因為課程漸進漸深,我諗大家都會開始對孩子多要求,亦都引伸到 ... 若果孩子追不上、或者家長想孩子學習方面可以得到改善、或者甚至只是家長沒空督促或沒能力教導 ... 而送孩子往補習,其實係正常不過,亦是很多家長的好意或按個別情況考慮對症下葯的處方。因此,我並不反對補習、補充教材、補身補腦等 ... 做人係咁咖勒,盡量設身處地、互換角色去諗,多點包容,就會有多些體會、多些領悟。

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-1-6 10:50 編輯 ]

KenBaBa,
乜你唔知小妹最喜愛的“靜動”就是與阿囡一起玩腦震盪咩? 所以好多時候自己靜思一番后能力有所提升,好開心o架!其實讓阿囡讀真道好抵,一份學費,兩個學生。
補習?咪我日日替阿囡補習囉

原文章由 KenBaBa 於 08-1-5 22:26 發表

講開督促溫習,我得承認,我倆公婆好多時候都要/都有向 Ken 仔施壓,皆因唔督 ... 佢就唔促 ... 。見你及軒Mother 今個學期開始都多對子女督促,除了因為課程漸進漸深,我諗大家都會開始對孩子多要求,亦都引伸到 ... 若果 ...

[ 本文章最後由 deniset 於 08-1-6 18:28 編輯 ]

原文章由 deniset 於 08-1-6 10:03 發表
KenBaBa, 乜你唔知小妹最喜愛的“靜動”就是與阿囡一起玩腦震蕩咩? 所以好多時候自己靜思一番后能力有所提升,好開心o架!其實讓阿囡讀真道好抵,一份學費,兩個學生。 補習?咪我日日替阿囡補習囉 ...

Dear deniset,

好彩 KenMaMa 唔止在周末及周日有空,佢仲好有心機教導兩隻馬騮添;大仔升中後,現在只需跟貼 ken仔,而 Ken仔最近亦都好似大個仔些少,唔止日日自動做「公文」,在「每日一篇」更是連月來都跑第一;最近佢幾肯受教,在默書、測驗、考試前都唔會再空槍上陣,好多時雖未至於會自動自覺溫習,但至少都會聽教聽話,在督促下肯讀肯寫。不比三、兩個月前,稍一督促,佢就開大水喉 ,籍機逃避。

考試前一天我不想給她壓力。與其督促,我就更加放鬆,讓她自己作最後溫習,在背後做個支持者。睇來阿囡投入,所以我現在偷閑上網聊天。

原文章由 KenBaBa 於 08-1-6 11:18 發表

好彩 KenMaMa 唔止在周末及周日有空,佢仲好有心機教導兩隻馬騮添;大仔升中後,現在只需跟貼 ken仔,而 Ken仔最近亦都好似大個仔些少,唔止日日自動做「公文」,在「每日一篇」更是連月來都跑第一;最近佢幾肯 ...

KenBaBa,
是啊!你都知啦,當年真道是新校,要考慮得好深入。一旦決定讓阿囡入讀后,我還被很多舊同學質問做乜唔讓她讀母校,因以她的性格,兩种都可以,但老公較喜歡真道。時隔幾年都是證明我沒有爲她選錯學校。眼見一班舊同學每吃一頓飯都急急趕回家替孩子默書、念書,覺得她們好辛苦!

你又五次 ... !?失敬、失敬 !! 唔怪之得你同 dd_dad 等都咁 pro-Logos 啦。我兩公婆當年急於幫細仔轉校,除了先前做 research,就只出席過一次簡介會,就係次,就次,我就好似幫個病危兒子搵到個神醫咁 ( 當時我倆心情真係咁咖 ) ,鬼咁歡喜,當下就決定勒 。現在? ... 依然歡喜 !!

[ 本文章最後由 deniset 於 08-1-6 12:41 編輯 ]

KenBaBa,
幫我讚Ken仔幾句,佢已經好叻Ga la! 我都是跟阿囡講,只要盡力就可以喇!看來都是KenMaMa最有耐性,佩服佩服! :loveliness:

原文章由 KenBaBa 於 08-1-6 11:18 發表

好彩 KenMaMa 唔止在周末及周日有空,佢仲好有心機教導兩隻馬騮添;大仔升中後,現在只需跟貼 ken仔,而 Ken仔最近亦都好似大個仔些少,唔止日日自動做「公文」,在「每日一篇」更是連月來都跑第一;最近佢幾肯 ...

原文章由 KenBaBa
08-1-5 22:26 發表

講開督促溫習,我得承認,我倆公婆好多時候都要/都有向 Ken 仔施壓,皆因唔督 ... 佢就唔郁,我唔促,佢就唔速 ... 。見你及軒Mother 今個學期開始都多對子女督促,除了因為課程漸進漸深,我諗大家都會開始對孩子多要求,亦 ...

Hi KenBaBa and Deniset,

我寶貝早前ge星期四及五已經評估左了,所以家陣好梳乎,哈哈!

唔知似咪普遍 d男孩子都係甘,尤其是個d有些少小-小聰明和玩世不恭d.唉!勿莽想佢地會自動自覺去温習又或者會對評估有緊張的反應,一相情願,只會希望越大失望越大.  

我寶貝就係典型
ge男孩子,唔知會唔會好似其他人甘講,男孩子要等到中學先至會『發力』 ,一發就不得了,不過寶貝爸以前細個都係甘.

唔知寶貝第日會『發』成點,、發、發、發、發、發、發、發、發、發、發、發....一發不可收拾就好啦.

早前與當教育心理學家的朋友傾談 ,佢話甘樣有好有唔好,佢話佢細個陣讀九龍塘某名女校,佢小學個陣好緊張自己d功課/成績/考試,比自己好大壓力,佢話佢童年就係甘過.當時佢父母見到甘,已經唔駛/唔甘再比壓力佢,要經過一段長時間,先至可以調適到.(當然適當的壓力是需要的. )

不過,一浪接一浪,過完評估,要開始另一個艱巨架任務『執野搬屋』.

KenBaBa:你唔好再 envy我啦.話時話,仲有少量單位,岩就揀返間,搬過來做鄰居la.比人家迫遷係我預料之外,仲要係農曆年將至,不過家陣揾到落腳地點,仲有意外收穫tim ,就係搬左之後,返學放學之乘校車時間,有顯著的改進,寶貝一向要6:50am上校車,搬左之後可以7:26am上校車,仲係停正樓下個隻,Yeah!

mmcht

原文章由 deniset 於 08-1-6 12:43 發表
我都是跟阿囡講,只要盡力就可以喇!

Hi Deniset,

對!『盡力』而為, 我都係甘同寶貝講,『盡力』已經足夠, 係媽咪心目中, 已經係滿分.

好多野都係靠平日的吸收, 況且老師教得有法, 學生自然吸收良好, 而且學校係採取持續性評估的.

mmcht

KenBaBa,
"軒Mother 今個學期開始都多對子女督促"
對唔住,錯誤引導咗你,以上意願,原本係咁想,但實質無做到
原本今個學年,想對亞仔多加督促,但我呢個亞媽極之懶惰,連今次評估,我都無同佢溫書,正確應該係我唔識點同佢溫 我唯有買咗本練習比佢自己攪掂

軒媽:小妹第一次不認同您的見解。太著重操練只會領到孩子不懂思考,試試腦震蕩遊戲,刺激好多ga!

原文章由 軒Mother 於 08-1-6 18:51 發表
KenBaBa,
"軒Mother 今個學期開始都多對子女督促"
對唔住,錯誤引導咗你,以上意願,原本係咁想,但實質無做到
原本今個學年,想對亞仔多加督促,但我呢個亞媽極之懶惰,連今次評估,我都無同佢溫書,正確應該係我 ...

原文章由 deniset 於 08-1-6 20:39 發表 ... 試試腦震蕩遊戲,刺激好多ga!

具體,過兩招丫,點震呀 ... ?

deniset,
我都同意! 但由於我呢個亞媽太懶 又諗唔到點幫佢溫習,所以就揀買本練習比佢,等佢學吓自己睇題目,自己解釋,自己攪掂,等佢自己知道錯啲乜,因亞仔成日睇嘢都會睇啲唔睇啲

原文章由 deniset 於 08-1-6 20:39 發表
軒媽:小妹第一次不認同您的見解。太著重操練只會領到孩子不懂思考,試試腦震蕩遊戲,刺激好多ga!

嘻嘻! check pm

原文章由 KenBaBa 於 08-1-6 21:08 發表

具體,過兩招丫,點震呀 ... ?

嘩,武航大哥文筆真係聞名不如見面 ... ops:" /> ,佢兩隻馬騮潛力又真係不可斗量 ... 真係羨慕死我勒 ... 不過,只要我有決心、有信心、有耐心、有恆心、有愛心 ... 對了,只要有心 ... 所謂皇天不負有心人嘛,只要我用個心,再加埋活用各位家長的心得去栽培子女,佢一定唔會令我失望 ... !!

[ 本文章最後由 KenBaBa 於 08-1-10 23:58 編輯 ]

KenBaBa,
亞仔今早趕唔切交相   因為校車返到學校剛剛打鐘,咁點算??

原文章由 軒Mother 於 08-1-9 21:40 發表 KenBaBa, 亞仔今早趕唔切交相   因為校車返到學校剛剛打鐘,咁點算??

咁呀 .....,唔好掛住   先啦, 咁我聽朝電你啦,快 d 番呀 !

頭先我上真道個web-site睇,見到原來真道每個學年都有聯課活動!每學年可以免費選三科,好正吖!因為出面讀三科課外活動都吾平啊!又可以慳返一筆! 亞仔又可以學到好多野喎!現在亞仔k3我係出面報d課外活動都要成二千幾蚊啊!
真道免費之課外活動如下: (樂器要自費買之外)
體操,武術,乒乓球,節奏樂,摺/剪紙,小畫家,硬筆書法,體操,武術,乒乓球,牧童笛,摺/剪紙,小畫家,書法,日語,室內足球,舞蹈,管樂,琴鍵
口琴,非洲鼓,小記者,羽毛球,跆拳道,舞蹈,管樂,琴鍵,水墨畫,圍棋,法語

請問真道家長,係咪一直都有里d課外活動架?定是07年開始新加呢?小朋友喜歡這些活動嗎?好似見仲有游泳班,要吾要自費架呢?

Hi Carma,
學校嘅聯課活動是免費的,亞仔由一年級開始已經有,只是每級活動都不同,開學後校方會有通告,有啲活動有得揀,有啲無,又唔一定會有三項活動,每年都唔同,好似我個仔今年只係學單簧管一項,到你小朋友9月入學時就會更清楚。

原文章由 CARMA 於 08-1-11 15:50 發表
頭先我上真道個web-site睇,見到原來真道每個學年都有聯課活動!每學年可以免費選三科,好正吖!因為出面讀三科課外活動都吾平啊!又可以慳返一筆! 亞仔又可以學到好多野喎!現在亞仔k3我係出面報d課外活動都要 ...
‹ 上一主題|下一主題