用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 齊齊來暢所欲言
樓主: wpwong
go

齊齊來暢所欲言 [複製鏈接]

Re: <<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>齊齊來暢所欲言

Hi各位<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>媽咪,

請問有無媽咪比bb入住過育嬰院呢?其實我現在都排隊等比她入住.我都問過盧園長的情況,雖然要比大約$4700的住宿費,但她說可以申請社會福利處的減免費,我想問你們知不知道要什麼條件才申請到呢 ?
[size=small]敏慧聰穎智無雙,</u>[size=small]澄心可證快樂嘗。</u>[size=small]鳴謝Joycelyn於二零零五年立夏為敏澄作詩</u> :-D

bb在今年8月中出生, 年尾會由北角遷往油塘, 已報名入北角救援軍育嬰園(只打算入園2個月-->10~11月), 在正式入住油塘後轉入觀塘的育嬰園(12月開始), 請問這樣的安排是否合適??

如果只入園2個月, 收費只交2個月嗎? 要預繳的嗎? 如果家庭月入30k, 月費是否減免不到??

請各媽媽指教~指教~~

謝謝
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

Hi Koo Koo & 樂熙媽咪
芝芝今朝返緊學係地鐵裡流鼻血,嚇死我
不過好彩好快就無事

Hi Gigi

How is gigi now?  She is the first time to have nose bleeding?  May be she is 熱氣 or the nose is too dry.  Ask teacher to give her more water and prevent her to touch the nose always.  

If not so frequent, don't worry.

Grace Lee

各位媽咪

全校幼兒園去旅行,學生和家長都有份,開唔開心呀

Hi Gigi

You are saying this Sun?  Yes, I am happy.  They are going to see rock.  It is quite interesting.

Grace Lee

HI  樂熙媽媽

我地會一家三口我,囡囡,囝囝到時會一齊去,爸爸無得去要返工 :cry:

My whole family except younger daughter will go.  I have been there when I am in secondary school.  I was also went there for 地理孝察.  It is a good place.  
Grace Lee

我路過嘅, 嚟搭訕, 我個仔讀上水救世軍幼兒園, 真係好羨慕你地, 成日都去旅行, 今次重喺sunday, 家長唔駛請假, 真係辛苦晒先生園長.
我地下星期都去動植物公園, 不過係星期五, 希望請到假去

樂熙媽媽 & anna, 好開心今次旅行係星期日, 唔使攞假 , 我地未去過, 仲係玩足1日, 回程時肯定 , 個日要9點集合(最好早少少, 好似要做briefing), 提一提你地, 記得帶蚊怕貼/水/膏etc, 仲要帶定多套衫衭(小朋友)替換, 毛巾(可以抹腳), 諗落好似好多野帶添, 呀! 樂熙媽媽, 你去過個度, 想問個度有冇小食店個類呀?

Hi KooKoo

You finally show up la.  Long time we have not heard from you.  How is your new office?  Busy with tidy up your stuff??

I have been 馬屎洲 many years ago.  As I remember there is no 小食店.  It is better you check with teacher if there is 小食店 now.  Beside, 蚊怕貼/水/膏etc.  dont's forget to bring umbrella, I expect the sunshine is strong and hot that day.  Water, of course,  is a must.  

See you on Sunday.

Grace Lee

樂熙媽媽, 我公司下個星期五晚6點先開始搬, 要5月3日先可以上去新office, 而家都係執野掉野...., 又唔可以pack箱住, 有好多野都要用, 即時pack左又冇位放(而家個位好窄, 又唔敢放係走廊位), 等我今晚問下先生

樂熙媽媽 & anna, 今朝梁先生話星期日可以因天氣黎著夏天/冬天校服, 同埋我問左個日大約行程, 先到3門仔落車, 跟住行大約半個鐘到到馬屎州, 係個度玩2-3個鐘, 上車再落鹿頸, 玩到4點半上車返黎, 個度冇士多, 要自備足夠水同糧食, 哎呀, 唔記得問個度有冇公厠添, 最怕係流動個d

你地會帶什麼食物做午餐,我好懶唔想整,買(麥記)就算

我都係諗住買幾個飽同帶d餅就算

I also buy bread and bring some snack for the outing.  I think the weather is too hot and not willing to eat much.
Grace Lee

各位家長

1/5星期日有無人去行山頂,我唔記得係唔係叫公益金百萬行?

Do you mean the school mentioned last outing?  It is organiser by Salavation Army organisation.  It will be held on May 2 not May 1.  

How do you feel the outing?  I think it is great.  Seldom see lot of different rock.  I hope the school will organise same activities for the children.
Grace Lee

樂熙媽媽, 個日同你都傾唔到幾多計, 我好冇用, 個日自己行到濕晒, 又要同自己抹汗(因我d汗係頭頂係咁滴落黎)又要顧住同個仔抹汗, 沿路我都冇睇過一個風景區, 剩係留意住唔好踩到人地個地頭(你知唔知我講乜呀?), 休息時又掛住同個仔清潔對手同食飽, 見佢件衫濕晒, 諗住同佢換衫又俾人話, 個日搞到我有d唔高興, 不過講番轉頭, 學校有呢類活動又真係幾好架, 我地從未去過ge地方, 都可以跟學校去見識, 咁個步行籌款你地會唔會去呀? 我地報左名啦, 但唔知我老公個日使唔使返工, 如要就只得我同個仔, 咁我就諗住跟學校車上去, 回程就搭纜車落 , 個條路我地都好耐冇去行lu, 剩係同個仔去上面個草地同遊樂場玩

I cannot go becasue on Sunday I will go to farming and BBQ.  I think I will be too tired to go to  步行.  You know I still have one small child to take care.  Do enjoy your outing.  

I think the outing is good last sunday.  I don' believe Hei Hei is so strong to walk through the whole journey.  Because I have not go for jogging for a long time, i am much tired than Hei Hei.  When we review the photos at home, Hei Hei still remember the rock is belonging to the earth and cannot take them away.  It is one kind of "civil education".

Grace Lee
‹ 上一主題|下一主題