用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報熱線
樓主: Happymama2016
go

舉報熱線   [複製鏈接]

引用:咁你成全我D乜嘢?+隔住個mon做咗咪做咗囉,+

原帖由 ok3 於 16-06-07 發表
咁你成全我D乜嘢? 隔住個mon做咗咪做咗囉, 怕咩認啫!
我問你要唔要以身試法,我成全你啫手機edit唔到,發左兩次。你咁大反應架

回覆:舉報熱線

引用:點解呢到咁多人舉報+EDB都只係話得7宗confi

786 發表於 16-6-7 19:01
我問你要唔要以身試法,我成全你啫手機edit唔到,發左兩次。你咁大反應架

...
問心如果你真係冇咁諗, 咁就係我誤會咗你。我原意同你 say “sorry”㗎!

引用:Quote:786+發表於+16-6-7+19:01+我問你要唔

原帖由 ok3 於 16-06-07 發表
問心如果你真係冇咁諗, 咁就係我誤會咗你。我原意同你 say “sorry”㗎!
我真係無唸過。你睇我邊一句有懷疑過你。

但我依然想講,法律係講其精神,不是為了字面解釋。例如果d假結婚攞居留權,佢地真係有註冊,但點解都可以告得入?但信不信由你

引用:Quote:原帖由+tsewest+於+16-06-07+發表點

原帖由 Gerard 於 16-06-07 發表
我諗應該是去到宣誓已經令好多人借地址既人放棄學位,呢D歸N/A個案,⋯以上全屬個人推測不 ...
如果真係借地址,未去到vow,已經夠證據charge,因為真係有另外既住客,另外個個住客一樣會被起訴,真正住客一定唔會同你顛。所以一係無check到,如果check左走不了的。唯有靠舉報。

好多用阿婆阿嫲地址然後抽到名校,好嬲!請問舉報要提供什麼資料?

ffaye 發表於 16-2-15 10:30
請問點呃法?因為學校應該會check領洗資料etc,唔通偽造文件。。。?

回覆 mymelody0701 的帖子

你知幾多報幾多啦。你個case ,我可以分享既係我屋苑樓下的街坊發生過。等校車的師奶“懷疑”人地中甲一, 只報幼稚園名學生名及班別都查到。

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-06-07+發表問心如

原帖由 786 於 16-06-07 發表
我真係無唸過。你睇我邊一句有懷疑過你。

但我依然想講,法律係講其精神,不是為了字面解釋。例如果d假結 ...

side track少少講假結婚。已經有不少港男港女被告假結婚幫大6人攞居留權。法律上婚姻只係一句無多既「我請在坐見證我#做你%的丈夫/妻子」的vow,理論上真係好難告假結婚得入,但事實告到………
而中國傳統結婚的定義並不是拜堂,而是行周公禮。那麼可不可以以有行周公禮而證明並非假結婚?………

還有,那佛門有個尼姑同個和尚假結婚以求居留權「工作」,現在他們為了逃避刑責而說自己是真結婚真老公老婆,寧願wei爛塊面.....

每當我聽到呢個case,都覺得好攪笑

其實假結緍都可以用在小一. A有一個紅磚大女和kinder 細佬,  B有一個LS大仔和bb細妹. AB各自離婚交叉再結兼各帶1大和另一個1小. 細佬細妹以哥姐在校成必收生. 這樣雖然好難查, 但係一樣係假文書(再婚結婚證書)...這個叫假結婚, 不叫假地址了.

幾年前, 西班牙(可能記錯國家)立例離婚升小有分加(即類似香港離婚可享雙倍免稅額). 那年離婚率大大上升. 後來不知那例有否繼續.

但都係得過7單

support! 我朋友個朋友仲大大聲同人講有三個校網俾佢揀用邊個,可惜我唔知佢咩名,如果唔係實舉報佢!

引用:回覆+mymelody0701+的帖子 你知幾多報幾多

原帖由 kufubaby 於 16-06-07 發表
回覆 mymelody0701 的帖子

你知幾多報幾多啦。你個case ,我可以分享既係我屋苑樓下的街坊發生過。等校車 ...
咁後來點?真係甲1?舉報有用嗎?

回覆:dse2017 的帖子

事實是太多人借地址而完全不當一回事

pekovian 發表於 16-6-8 00:48
support! 我朋友個朋友仲大大聲同人講有三個校網俾佢揀用邊個,可惜我唔知佢咩名,如果唔係實舉報佢!

...
只知小孩讀邊間幼稚園校名小童名,都照舉報。佢地話會查的,
同埋仲多謝舉報做返市民的責任。

我知有朋友有兩頭家,小朋友日頭在九龍灣過下午因為方便上興趣班(以前住開九龍灣)大人放工後便係太古城住(新居)。第二朝爸爸車返學。咁係邊個先係校網?由於幼稚園在九龍區,所以仲hold住九龍灣)因有校車送回屋苑,每天放工,爸車小孩和工人回太古

引用:Quote:pekovian+發表於+16-6-8+00:48+suppo

原帖由 kpop 於 16-06-08 發表
只知小孩讀邊間幼稚園校名小童名,都照舉報。佢地話會查的,
同埋仲多謝舉報做返市民的責任。
...
我就係唔知,係朋友既朋友,我一聽到三個校網太嬲爆左句舉報佢啦,之後我朋友就轉話題啦,堅想舉佢:;pppp:

引用:我知有朋友有兩頭家,小朋友日頭在九龍灣過

原帖由 siukitty 於 16-06-08 發表
我知有朋友有兩頭家,小朋友日頭在九龍灣過下午因為方便上興趣班(以前住開九龍灣)大人放工後便係太古城住( ...
計係边到瞓

回覆 mcl203 的帖子
如果有朋友肯收留過夜米得囉!所以真係太多漏洞,剝削左本身住果區的家長

Soundervolt  但係要恆常屈蛇過夜  發表於 16-6-8 16:48

係呀!恆常屈蛇!
‹ 上一主題|下一主題