用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 交流區 2023
樓主: 小時了了
go

[英國] UCAS 交流區 2023   [複製鏈接]

阿仔兩日前加咗Manchester University Law,昨夜收到conditional offer。唔使考LNAT的大學,係咪offer都出得咁快?

回覆樓主:

唔係好明,想請教下大家,如果meet到requirements就會收co,咁meet到嘅人多過學額,係咪會超收?

luckyangel 發表於 22-10-21 09:19
唔係好明,想請教下大家,如果meet到requirements就會收co,咁meet到嘅人多過學額,係咪會超收?
...
I believe not all of students will meet up the conditional offers upon exam result released.  Firstly, not all students will make firm choice or insurance as there are 5 choices.  Secondly, some student may not meet the conditional offer upon exam results released.  Under this situation, University will not over take the students.....please let me know if I am wrong.  

...

每個申請者在UCAS只有5個選擇,如收到5個CO, 最終都係決定一個firm, 一個insurance, 所以間間U出CO比人,一定預計有申請人唔揀自己。

...

UCAS 2019 end of cycle (post analysis) 顯示,所有英國大學都發出超過實際學位數量嘅CO。由最低牛(1.21倍)、劍(1.41倍)、到ICL(3.23倍)、到Manchester(6.76倍)、到最高Sheffield(8.01倍)(只節錄部分)。

超派原因樓上網友講咗,包括只可以揀一間firm一間insurance,或者唔係個個meet到CO,超派已經將呢啲因素計算入內。

所以呢兩年疫症施虐,TAG大幅發水,meet到offer嘅學生多過實際學位好多。有啲大學要利誘學生defer entry一年,搞到骨牌效應。所以我估今年同出年實際派出嘅offer可能會少咗。我估起碼要兩三年先可以消化晒...

醒目開學勳章 貢獻勳章

想請教~
如果 ,收到offer,但最終孩子想defer 一年,向學校申請defer,被批的話,係咪唔可以再報UCAS?

定係要開學前取消學位,先可以再報UCAS?

Thx~

恐龍家

小曳人 發表於 22-10-21 17:29
想請教~
如果 ,收到offer,但最終孩子想defer 一年,向學校申請defer,被批的話,係咪唔可以再報UCAS?
唔係好明。有offer,想defer,申請被接納,咁咪遲一年入學囉?點解又要再報呢?
定係個offer唔係心儀嘅大學,想博下下年再報攞個好啲嘅offer?咁直接decline offer咪得囉?

定係報嗰科唔係想讀嗰科,決定遲一年報過另外一科?咁都冇理由take offer, defer再報㗎喎?

請問如果係用DSE 申請,offer 係點比法?是否只要求其中DSE三科?

YinKiuLam 發表於 22-10-21 18:18
請問如果係用DSE 申請,offer 係點比法?是否只要求其中DSE三科?

去心儀大學網頁 check, 有睇 core and electives, 有只睇 electives, 如要求IELTS 成績會寫

小曳人 發表於 22-10-4 00:43
say 個hi~

我仔都係今年報UCAS

請問你顧問如何幫忙準備面試?訓練面試是否要付費?

回覆 小曳人 的帖子

經 UCAS 獲 2023 offer,然後成功 defer 至 2024 entry,
按照規矩:
(1)不能參加 2023 Clearing, 除非先 decline accepted place.
(2)  不能參加 2024 entry UCAS, 除非先 decline confirmed place,
因為 2023 offer(2024 deferred entry)
需要滿足 conditions 的時間也是 2023年8月,
2024 entry UCAS 開始接受申請前,肯定已經變成 confirmed place,
需要先 withdraw,才能開始新的申請 cycle.
(3)  已經入學的 freshman,反而能夠正常申請 2024 entry UCAS,
跟其他申請 university transfer 的人一樣,不需要退學。

Hold 住 2024 deferred entry, 然後去其他大學做 direct application (不經UCAS),
最好先看一下接納 2024 deferred entry 時的 terms and conditions, 可能有限制。

如果因為其他原因需要 defer,
其實可以考慮同時申請一下本地的大學,
HKU 今年開學時也有 13歲的 A Level 學生入讀,
當然,最好先問一下學系的 Program Director.

想請教各位, 不計牛劍的G5學校, 通常面試會安排在什麼時間? 謝謝.

kittttty 發表於 22-10-24 00:04
想請教各位, 不計牛劍的G5學校, 通常面試會安排在什麼時間? 謝謝.

其他多數不用面試

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3849107

英國大學派CO真係只睇predicted grades. 唔夠係唔畀CO,會直接reject.

如果妳final實grades爆燈,只能留待clearing, 或者等下學年以實grades報。

回應之家長在舊帖的資料,想請教下

如果用已獲公開成績報(符合最低入要求),會係照出「有條件取錄」,
直接出「無條件取錄」呢?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 22-10-24 11:06
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3849107

直接出offer/reject

回覆 poonseelai 的帖子

不說也不知道, 原來UCL, IMP, KCL都不用面試, 謝謝你.

kittttty 發表於 22-10-24 16:19
回覆 poonseelai 的帖子

不說也不知道, 原來UCL, IMP, KCL都不用面試, 謝謝你.

不一定,睇報邊科。

回覆 SIYip 的帖子

哦, 原來咁, 謝謝你

回覆 yuyueng

小時了了 發表於 22-10-8 14:28
快刀斬亂麻,今早攞到續期護照,刚刚孩子再三check 清楚 UCAS 資料並親手按 submit 完成報名 UCAS 程序,依 ...

唔只我快刀斬亂麻,LSE reject offer email 亦出得好快及好早啊,今日孩子 email 收到 reject offer email, 快人快語,真好。

之前爬文見過前輩網友分享過有啲情况下UCAS 雖然 submit 咗5個 choice但收到有 reject, 係好短時間可以改 choice 可以 delete reject offer 嗰間大學改揀另一間。

因為依家 UCAS 系统 maintenence 緊,稍後回復正常時睇吓可唔可以再揀過另一間大學代替 LSE

PS: 刚刚 check 過,UCAS LSE 不能改了,另外3間仍未有 offer 的亦不能改了(上星期10月21日UCAS 系統 maintenance 前未有offer 嗰4間大學仍可以更改的)

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊