用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

chingyu 發表於 23-9-13 17:39
這句就是我表達的意思。

「老屈」這詞 是你打出來的。

大家都在 EK 一段日子,大家都算有信譽

我唔會質疑你講的,
你亦唔應該質疑我講的,
根本唔存在老屈,

但你係 171樓 白紙黑字話 EK 家長 宣傳 CU medic ,呢d才是真正的老屈!

chingyu 發表於 23-9-13 17:39
這句就是我表達的意思。

「老屈」這詞 是你打出來的。

講咗咁耐,你作為知識份子,你到底有冇睇過我 post 的 2023收生數據?

網友 nhi 亦 post 咗 2022 收生數據 和 較多 學生A2 入 mbbs 的網站,

你冇可能漠視呢d客觀數據,然後不停係度盲目護法㗎噃?

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 18:09
講咗咁耐,你作為知識份子,你到底有冇睇過我 post 的 2023收生數據?

網友 nhi 亦 post 咗 2022 收生數 ...

咁都有得盲撐, 一望都知某些論據係亂來的~

成績極前多選CU, CU有科GPS~

次之,HKU收得1XX個,剩返100個
如果大部份成績好既,多選HKU, 就唔會出現有位剩啦。 位剩應該出現既係在CU~

學生選大學有佢自己想法, 但偏偏家長仲上心過學生, 為自己或自己仔女名譽力戰, 可能, 當事人都冇咁肉緊~

呢幾年嚟連醫學院選擇方向已在改變,以前港大天之驕子,有錢仔女嘅天堂,今時今日成績好或有錢人部分都興跟潮流走選擇中大多,我衰仔講的,因為教學有所不同,唔啱請指正。

剛剛有 EK 人 pm 我 (我唔識㗎)。

他說:

「今年兩位狀元和三位超級榜眼都揀HKU 醫。

餘下一位狀元去 CU醫,另一去 Cambridge Science 。

餘下三位超級榜眼,兩人去牛劍Science , 一人去中大醫 (超級榜眼合共六位)。」

不要問我拎數據,我不知實情。
你們可以再深入探究清楚。

Rpp 發表於 23-9-13 18:58
呢幾年嚟連醫學院選擇方向已在改變,以前港大天之驕子,有錢仔女嘅天堂,今時今日成績好或有錢人部分都興跟 ...

不敢指正。  我之前看EK, 見過有人講相反的說話。各有各說的。

總之,我唔講其他學校,怕講錯。
我只講 SPCC, 今年也是三十幾人揀 HKU, 跟以往差不多。

那麼 什麼 「成績好/有錢人」?

首先入得醫科,大家重新努力,postgrad 同學又不少,其他公開試叻人又不少。
Suppose 全部「成績好和有能力」才入讀。

至於什麼 「有錢人」更加不會理。
無論他們入邊間,不應做 reference 吧。

mcl233 發表於 23-9-13 18:49
咁都有得盲撐, 一望都知某些論據係亂來的~

成績極前多選CU, CU有科GPS~

唔緊要,讀者睇得出邊個肉緊。  

chingyu 發表於 23-9-13 19:18
剛剛有 EK 人 pm 我 (我唔識㗎)。

他說:
咁其他榜眼,探花呢?

咁舊年,前年d狀元呢?
講來講去幾丁學生,
咁大圍的人的 取向呢?

又話唔好問你,你唔知情!

比埋
2022、2023 收生數據
較多學生A2 入mbbs 網站你,
你又唔睇,又唔做功課

淨係係度盲目護法!想點?

chingyu 發表於 23-9-13 19:33
唔緊要,讀者睇得出邊個肉緊。
人哋話緊你吖,你睇唔睇得明呀!
又唔理解嗱?

chingyu 發表於 23-9-13 19:31
不敢指正。  我之前看EK, 見過有人講相反的說話。各有各說的。

人哋個仔話潮流入CU 呀!

你睇唔睇得明呀?

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 19:39
人哋個仔話潮流入CU 呀!

你睇唔睇得明呀?

人哋個仔 講乜都冇問題㗎。

正如我講 SPCC 的數據 都冇問題㗎。

你明唔明呀?

Rpp 發表於 23-9-13 18:58
呢幾年嚟連醫學院選擇方向已在改變,以前港大天之驕子,有錢仔女嘅天堂,今時今日成績好或有錢人部分都興跟 ...

身為第三身, 邊有可能上晒身當正第一身去理解他人想法架~

港大近年搶人,好似出到全港頭1%, 有機可達重賞500K。第三者可能以為別人有理念有理想, 當事人可能理想係果500K。 個別例子不能作準~

不過, 近年確實係中大有明顯收生優勢~

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 19:37
人哋話緊你吖,你睇唔睇得明呀!
又唔理解嗱?

點解我咁答等於唔理解?

我咁答又有咩問題?

chingyu 發表於 23-9-13 19:48
人哋個仔 講乜都冇問題㗎。

正如我講 SPCC 的數據 都冇問題㗎。
WOW!

一種好強大的自我感覺良好!

果然真係冇得頂!

chingyu 發表於 23-9-13 19:52
點解我咁答等於唔理解?

我咁答又有咩問題?
咁你咪睇吓人哋點再覆番你,你咪知你有乜問題囉!

我估SPCC果30幾個,有好多是IB,咁好多津校都冇得讀IB,若有得讀應該好多津校都好多人夠43分入醫. 我估CU有限制到IB生數量,收唔晒咁多SPCC IB,自然SPCC入HKU都唔少,畢竟SPCC有60幾個IB生,而43分既人起碼都有成30個

Dylanli2017 發表於 23-9-13 20:00
我估SPCC果30幾個,有好多是IB,咁好多津校都冇得讀IB,若有得讀應該好多津校都好多人夠43分入醫. 我估CU有 ...

今年 Spcc 數據,看看有冇 Spcc人答。 我亦試吓問人。

至於 2020 年,Spcc 31人 揀 Mbbs , 當中 5人是 IBDP , 其餘 26人是 DSE。

請問今年SPCC嗰3X幾人揀 HKU全部經Jupas?

https://jump.mingpao.com/career-news/daily-news/%E3%80%90jupas%E6%94%BE%E6%A6%9C2023%E3%80%91%E9%86%AB%E7%A7%91%E8%81%AF%E6%8B%9B%E4%BD%94%E9%A1%8D-%E4%B8%AD%E5%A4%A770-%E6%B8%AF%E5%A4%A745-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E9%80%A3/

HKU近幾年接收N J嘅學生較多, 所以有雙學制中學入讀MBBS應該比例上較多!

P.S. 補一補飛,入到醫科都係叻仔叻女
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 23-9-13 19:54
WOW!

一種好強大的自我感覺良好!

你reply 我嗰句說話就 等於 「自我感覺良好」?

我只是講我知的。 由 #167 去到現在,我講什麼,答過什麼,一目了然。

請你不要咁敏感,有錢人,成績好,強調不是指cc,佐記都唔少呢類人。我仔係講大圍咁講。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊