用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

大家好,

冇上BK一陣,原來大家傾得噤熱鬧。    

睇完d留言,慶幸自己quit咗份job,囡囡出世後,老公叫我唔好做嘢揍女,我就斬釘截鐵的say NO,但到佢K1時先發覺自己miss咗囡囡的好多個第一次,....(有d遺憾),所以到佢K2,心諗遲d上小一要預備很多嘢,所以老公叫我唔好做嘢時就應承咗,雖然初時唔多習慣,但亦覺值得,因為女兒多咗好多嘢同我講,關係比以前親密,放棄了事業原來一點不可惜。雖然我係full time mum,但都好明白各位的辛酸ga,不過有BK呢個大家庭,大家可以互相幫忙同傾吓都幾好吖!

Boris,

原來爽爽都係學大提琴呀,我囡囡都係呀,本來想佢學管樂,但佢話鍾意大提琴喎,佢鋼琴老師話大提琴一樣係睇高低音譜號,學鋼琴的小朋友會易d掌握喎(因有d樂器是睇中音譜號就容易confuse)。聽高年級家長話,小朋友帶樂器返校就要放喺班房,到放學時老師會照手冊上的留校通知叫d學生去上課的班房,唔知係唔係所有的樂器班都係星期二呢 ?如果係,咪成個班房塞滿唒

我都有比佢參加朗誦選拔,英文老師仲叫佢同另一個同學去1C讀比D同學聽,不過都係冇入選(好彩咋... ),我而家只係比佢學緊Phonics(仲有一個Term就完)、游水(唔跟泳天,因為德福果度家長唔入得去,而且好多人,要佢自己攞埋書包+泳衣袋去沖身,一定唔見噤樣)、跳舞、鋼琴同大提琴,已經不能再多喇!

Apricot,

今天的功課會Post上去Handbook Topic, please check later.

傾住噤多先,囡囡要學琴喇!

szema,

Don't worry about the homework, I've already posted it la!

My daughter joins "泳天" on Fri. , now I'm a bit worried after what you said, just take this chance to train her to be more independant!

Boris,

As I remember 爽爽 also join the Fri. swimming class, right?  

apricot

szema:
原來你囡囡又係揀咗大提琴, 大家真係好有緣
今朝我亦計緊囡囡返學之外學既嘢, 大家差唔多, 真係唔可以再多啦.

你們會不會在校訂冬季校服? 我打算自己去金錀買, 但唔知經學校訂係咪會平過自己去買呢?

wyl 寫道:
你們會不會在校訂冬季校服? 我打算自己去金錀買, 但唔知經學校訂係咪會平過自己去買呢?

wyl,

I've asked 金錀, they said it'll be the same price!
I'll order through school as I'm lazy to go there...

apricot

Thanks apricot.

各位家長,
你哋會訂邊本雜誌? 我諗住訂紅蘋果, 但又想訂木棉樹, 有咩意見? 邊本好d, 啱小一睇? 英文的story box又好不好?

還有打針事宜, 那張回條是要下星期一連針咭交? 還是10月18日打針當日才帶回校

wyl,

你可看看討論區"小學雜談"的分享,希望幫到你喇!

B班同學在上星期而將針咭交給學校了,是嗎? Apricot ??  
學校點解唔同一時間收ga ?

wyl 寫道:

還有打針事宜, 那張回條是要下星期一連針交? 還是10月18日打針當日才帶回校

Thanks szema,

"小學雜談"的分享是指雜誌訂閱嗎?

wyl,

係呀,有一個topic係講訂購"紅蘋果"和"木棉"呢兩本雜誌ga。

szema,

yes, 針咭 has been submitted last week, so just return the slip only.

apricot   

Thanks, Apricot

szema,

You're welcome!! I also get lots of info fm you!

I've asked my daughter and another classmate, they both said never been asked to dictate or spell "one to ten", only do the matching like the worksheet 2. Just get prepared for any dictation on 1-10 cos 1C had it already..

apricot

apricot,

You're right.  But, Sonnet has been selected to join the 功課輔導班 every day after school from 3:00pm to 4:30pm to finish her homework, ask anything she don't understand in class and learn how to study (perhaps her homework is quite 肉酸 and she is 無記性   ).  The class will be led by a 外聘導師.

I and my wife believe it's good because as, we both work full-time, the class will help us a lot.  What's more, it's 免費!  Saves a lot of money if you imagine we hire a 補習老師 to come to our home every day.

We're still clarifying with the teacher what to do as it clashes with the Cello class on Tue and Swimming class on Fri.  We would still like her to learn Cello but we may let her quit the Swimming class if possible.

apricot 寫道:

My daughter joins "泳天" on Fri. , now I'm a bit worried after what you said, just take this chance to train her to be more independant!

Boris,

As I remember 爽爽 also join the Fri. swimming class, right?  

apricot

szema,

我地都唔知頭唔知路。我仲以為大提琴只係得一行譜,原來係同鋼琴差唔多... 我諗爽爽有學鋼琴都 OK 卦

szema 寫道:

Boris,

原來爽爽都係學大提琴呀,我囡囡都係呀,本來想佢學管樂,但佢話鍾意大提琴喎,佢鋼琴老師話大提琴一樣係睇高低音譜號,學鋼琴的小朋友會易d掌握喎(因有d樂器是睇中音譜號就容易confuse)。聽高年級家長話,小朋友帶樂器返校就要放喺班房,到放學時老師會照手冊上的留校通知叫d學生去上課的班房,唔知係唔係所有的樂器班都係星期二呢 ?如果係,咪成個班房塞滿唒

Boris,

我想問爽爽join的功課輔導班是什麼?學校的?

思楠由下星期一開始,要上英文輔導班,共八堂(3:00-3:45),
我問miss yu,佢話第一個星期比左份paper d學生做,思楠做得唔好,我又問協恩小一學生英文的要求,她說:讀晒本PLE。我昨天先收到PLE書及中作(學校與書商互推責任),佢唔係想我個女暑假讀晒本書。

Boris,

其實我都不太清楚,不過我諗應該唔係同時拉兩個音,可能係唔同ga歌睇唔同ga譜呱。

如果爽爽每日都要留校的話,你就要比佢帶定d食物,如果唔係佢可能會肚餓。

請問大家知唔知噚日的活動介紹,係唔係話一年級的小朋友嘅活動係由老師安排,而唔係佢地自己揀ga? (高年級ga就係自己揀的)。

下星期就返全日喇,有D擔心?因為囡囡食飯唔多正經?

請問大家知唔知噚日的活動介紹,係唔係話一年級的小朋友嘅活動係由老師安排,而唔係佢地自己揀ga? (高年級ga就係自己揀的)。

我昨天問女兒也是一問三不知, 問是否有活動課, 回答 "是", 問是否有人介紹有那些活動及可讓他們自己選, 表情就好像不明白我在問什麼, 最後更直接搖頭便算.

下星期就返全日喇,有D擔心?因為囡囡食飯唔多正經?  

我囡都是, 他最喜歡吃飯時看書
但是不太擔心, 團體生活, 可能更能訓練他們獨立一點.

roxena,

Boris,

我想問爽爽join的功課輔導班是什麼?學校的?

是學校安排的,不過不是由學校老師負責,而是由外聘導師代勞(我諗像補習老師的角色)。即係好似補習社之類卦。通告說是由二零零六年九月至二零零七年一月共約五十日,每日三時至四時三十分(90分鐘),形式是「督促學生依時完成課業、解答功課疑難、指導溫習的方法等」。

如果爽爽真的在輔導班之內做完功課就實在太好了!! 那麼我和太太回家後就可以專心跟她溫習備課和進行其他活動了。

Boris,

請問你們從何得知要參加功課輔導班? 或者英文輔導班? 是收到memo還是老師通知的 我也想我囡參加不知是否可以?
‹ 上一主題|下一主題