用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾神父教會學校(小學部) 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!
樓主: 芝芝媽
go

各位瑪利諾神父既家長分享吓啦! [複製鏈接]

Re: 各位瑪利諾神父既家長分享吓啦!

Hi natnatma,

係呀! 個班好似只得一個叫芝芝的, 咁妳囡囡有無同佢玩呀? 聽到妳囡囡有進步真係好了! 加油呀! 妳囡囡叫咩名呀pm俾我啦!
我有去運動會幫手係去幫手拉尺係咁走來走去加上周期不適好鬼辛苦!
10 月27日我應會去的如請到假的話!妳去唔到真係可惜了希望下次有機會見到啦!

芝芝媽

芝芝媽,

我巳pm左妳, 唔知有無錯呢? 係呢, 你覺唔覺得而家做嘅網上工課都花左唔小時間, 而嗰個現代教育資訊網好多時都上唔到中文, 數學網嘅指示又有的唔係好清晰, 唔知你有セ嘢意見呢?

好想同你地一齊去旅行呀?去唔到好失望 下次一定要同你地聚吓!anyway, 你地玩得開心d 喇!

Hi montery,

記得放鬆d呀!    笑多D喇! 對你同囡囡都有幫助架!

:wink: 支持你!

natnatma

Hi LQ-Family,

雖然我地嘅小朋友唔同班, 但係都好高興認識你!多多指教!

natnatma

Hi Natnatma,

我都覺呀!我囡囡佢仲問我點解唔俾$上多幾個網,我問佢有好多時間做咩?佢都笑笑口話無! 咁妳上唔上到數學網呢?等我問吓我囡囡上唔上到先,再話俾妳知.   

芝芝媽

natnatma,
我囡囡坐校車的,校車越來越早到,司機叔叔見我這麼上班問我去哪兒車我一程,又說如果我返學的也可以坐他車,不過,我每次回學也是坐小巴,然後同他們比賽誰人先到,但每一次也是他勝,氣死人

請問你們是否說那套黃色盒,裏面得一隻光碟個樣?

montery,

唔係光碟呀,係現代教育嗰個網址,你打開手冊最後嗰頁就見到個login嘅啦。係每日都要做中文同數學架,不過可以係saturday 補做。

natnatma

那套光碟還未有時間看,請問是否每日一篇那種形式?

hi 各位媽咪

很難才找到瑪小家長區,小兒是讀下1A,請多多指教,請問這套光碟是否考試練習.

Hi rainlok,

歡迎妳呀!
個隻碟我都未有時間睇, 不過應唔係考試練習掛, 係隨書附送的, 不過大家都係俾小朋友睇都有益的, 係呀下個月就測驗了, 努力加油!  

芝芝媽

rainlok 寫道:
hi 各位媽咪

很難才找到瑪小家長區,小兒是讀下1A,請多多指教,請問這套光碟是否考試練習.

Hi 各位好,

隻光碟同上網嘅形式差不多,不過就有埋常識題,我都係一星期先做一次。

係呢芝芝媽,你對中默同英默安排係星期二同三連住有無意見?而且呢兩日早上有自學課,會唔會覺得唔夠時間温習。因為我囡囡温英文花嘅時間比較長,所以佢有D吃力。

Hi rainlok,下午班嘅默書安排係唔係同我地一樣架?

下個星期oral assessment 下個月又測驗,心情有D緊張添。你地會用咩方法温習,可否提供D心得。

natnatma

Hi Natnatma,

同意係都幾緊密既! 但我有朋友個囡囡個間個個星期除了有默書外仲有小測, 連音樂課都要佢地去睇音樂會, 要交票尾做證明及寫report添! 我地這間都算係咁架喇都o.k. 我地大人千奇唔好俾小朋友知道我地有壓力, 有就留番係心度算或係這裡大家分享吓(我都係咁)否則小朋友一定覺得自己好可憐唔想讀... . 我會同我個囡講妳係星期三米可以歎世界因咩默書都默晒喇, 佢聽完又好似好d喎, 唔知妳試吓得唔得呀!

芝芝媽

Hi natnatma

我仔仔這一班就在星期二默英文,星期四默中文, 我的仔還未提及下星期有oral assessment, 但他說過有一遍英文詩歌要背,不知是否是評估?

rainlok

請問各位mami, 瑪利諾神父小學係咪會搬新校舍呀?thanks

hi rainlok,
my daughter is in PM Class 1B, welcome

rainlok 寫道:
hi 各位媽咪

簽名被屏蔽

Hi rainlok,

原來下午班的默書安排都幾好喎。因為我見到囡囡派左通告先知道assessment嘅範圍,都係一的問侯語,但就未見有英文詩歌,或者上下班課程編排會有少少唔同,anyway大家加油啦。

natnatma

Hi pigmei,

好高興認識你。校舍好似會係2008年先搬去長沙灣。

natnatma

natnatma,

這麼晚也未休息,明天起不了床的了
‹ 上一主題|下一主題