用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06 K2家長請進 [Part 2]
樓主: 小B維維
go

根德園06 K2家長請進 [Part 2] [複製鏈接]

Re: 根德園06 K2家長請進 [Part 2]

Cyrusma,

係呀, 兩湯匙熱水炸, 好鬼杰嫁, 一兩啖食晒, 咁咁地, 唔洗加蜜糖都唔苦嫁 , 少少地又唔怕小朋友嘔

[quote]
Cyrus123 寫道:
"一茶匙川貝加兩湯匙熱水再加一小塊果皮燉半個鐘"
咁少水ge 一啖咪冇?定係2湯碗水呀?[quote]

argusmum
我姑奶個仔係sc讀緊k1, 佢同我講既

[quote]
ArgusMum 寫道:
陳師奶
SC K2及K3無NET既咩    [quote]

我呀仔最近都咳到cc下, 我都想試下呢條藥方, 我想問下, 一日要飲幾多次, 有痰飲唔飲得, 同埋要飲幾耐, 連續飲一星期? 一個月? please advise.....

Cyrusma,
係呀, 兩湯匙熱水炸, 好鬼杰嫁, 一兩啖食晒, 咁咁地, 唔洗加蜜糖都唔苦嫁 , 少少地又唔怕小朋友嘔

引文:

咁少水ge 一啖咪冇?定係2湯碗水呀?
    引文:
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

carriechan,

我就連續試左2次早上空肚食, 真的好D喎, 我都打算過幾天後再食多幾次....我在這個web-site找到的..............http://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137

carriechan 寫道:
我呀仔最近都咳到cc下, 我都想試下呢條藥方, 我想問下, 一日要飲幾多次, 有痰飲唔飲得, 同埋要飲幾耐, 連續飲一星期? 一個月? please advise.....

[quote]Cyrusma,

引文:

引文:
[/quote]

Thank you visa!

由 visa 於 2006-11-14 22:27:55

carriechan,

我就連續試左2次早上空肚食, 真的好D喎, 我都打算過幾天後再食多幾次....我在這個web-site找到的..............http://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137

引文:

carriechan 寫道:

引文:

Cyrusma,

引文:

引文:

nn
clickclickhttp://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137http://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137http://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137[img align=right]http://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137[/img]http://www.kpetlover.com/viewpost.php?topic_id=2137
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

Hello all,
鱷魚肉川貝湯在位元堂買,$88,包內已配好南北杏雪耳果皮等材料,材料質素唔錯。我通常加瘦肉燉。材料洗淨後,鱷魚肉同雪耳都要浸下。而川貝就搵個食物袋裝好,然後用菜刀柄拍碎至粉狀,之後加三碗水燉3hr。我lazy,整1次分2日飲。剩低就原盅放雪櫃,第二日燉熱比個仔飲。嚴重ge通常2-3次就冇事,中等至輕微就1次OK。有興趣就試下。
燉好加salt少許,味道都OK架

Gracechung:
Thx.

Hi,早:
昨夜阿仔講左幾道IQ題 是在校巴上聽到的。
Dad問佢:大樹上有10只雀仔,獵人開左1槍,咁樹上淨番幾多只雀仔?
阿仔:1只
Dad:
仔:因為嚇走左9只,有1只唔惊,所以留番喺樹屋嗰度   
大家都同仔女玩下,不過,要講明IQ題,唔同計數

Dear Mcheung,

Thank you very much!

Yanmimom :  :
mcheung 寫道:
it should bring back to school.........

[quote]
yanmi2004 寫道:
Dear All Mom,

I think today is start the assessment as my daughter didn't bring any homework, but just one page of chinese writing paper not completed yet and had a tick on the top of paper e.g. 早上, 秋千, 大石, 工人, etc....... I wonder it should bring back to school or not? Anyway, I will tell her to finish the page.  

Yanmimom
[/quote]

(星島日報報道)為平息私立幼稚園可能因學券制而出現的「轉校潮」,行政會議(相關新聞 - 網站)昨通過修訂幼稚園學券制方案,設立三年過渡期,今、明兩年入讀私立幼稚園的學生,只須學校每年學費低於二萬四千元及公開帳目,便可獲得學券資助,估計一百五十所私校、逾二萬七千名學生受惠。

Tiggie

囝囝又

Central,

希望係咁....

tiggie

bonnieandtung

Please check PM, 有事請教

Cyrus123,

多謝您專登搵番這個 page 給我看。

咁您知唔知 kv 的學生多數升哪幾間小學呀?

可否俾多些 kv 的資料我呀?
Brica:
This page:
[quote]
CI:
我囝囝好happy,會主動話幫老師做嘢,佢班有"星星"獎勵計劃,阿仔話是teacher放學後才貼的,比suprise佢地
d miss會訓練孩子獨立,孩子要自己記住邊日要帶什麼,但冇帶不會罰,孩子知醜ge已受教訓,下次會做好。
k2每日有3項功課,30-40分鐘內完成,老師天天有同學生溫習,故在家唔溫都得,每2週有親子圖畫及士作紙,冇親子活動,working mum唔使愁 但有几次party,不用夾$$而人人有cake食、有禮物收   
老師幾nice,可致電傾談。[quote]
CI 寫道:
Hi, 各位家長。你們好,唔好意思呀,我想請問一下你地的小朋友在根德園的校內生活如何?我幫仔仔報了根德園,但見到一些家長的評語很參差,可能這都是第一次面試之後的comment.所以希望問一下現就讀的家長,你們對於外界所指的課程太深同少親子課外活動有什麼看法?真的希望你們可以回應一下,因我認為根德園是一所有名的幼稚園,必定有他的過人之處,我真的希望對根德園有多一些的認識。謝謝!   
[/quote][/quote]

吓原來要中碎啲村貝架    昨晚比呀女飲佐了,今晚再中碎啲村貝啦!

[quote]
visa 寫道:
Cyrusma,

如果你講ge係中央派位,就唔關間Kinder事,係屬於你的地址+運氣+計分等因素。
如果係考直資/私立等就主要係視乎個細路interview的表現。聞說一些著重功課程度的小學都好喜歡KV仔女。
我曾經打探過一些朋友/鄰居/同事/親戚等,佢地的孩子有的讀聖芳濟英文私小、九龍塘宣道、九龍塘小學(英文私小)等等。上次Sept果期親子便利雜誌,報導能夠入讀新小拔同LS果2個主人翁都係KV畢業ga,不過呢d可遇不可求ge。
[quote]
Brica 寫道:
Cyrus123,

多謝您專登搵番這個 page 給我看。

咁您知唔知 kv 的學生多數升哪幾間小學呀?

可否俾多些 kv 的資料我呀?
[quote]

Hi, Tiggie & Central,

剛收到kv通知, 我仔要second interview,
表現唔好,
其實我仔Oct 04 出細, 他講話都唔清,  
如果是咁

Calling 洋澄湖))))
Pls. check PM.

Hi yanniecheung,

阿囡當日

Any one know if they have already started the assessment?  But my daughter said no, and she said she is doing some art work at school today.
‹ 上一主題|下一主題