用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五 talk 一 talk (07~08年)
樓主: siulisa
go

小五 talk 一 talk (07~08年) [複製鏈接]

alicetong,
我仔上小組樂理班, 有12堂,每堂2.5小時共$1630, 不過佢地只操2年paper, 我就覺得唔夠, 所以我會另外找私人補幾堂操paper, 而每小時要$250, 妳預小組價錢會比私人平一半.
原文章由 alicetong 於 07-9-6 22:36 硐表
fion,joanneka
我個仔都就考琴試..3級仔,
樂理未學呀....聽講無5千蚊唔落得樓 對嗎...

原文章由 fion414 於 07-9-8 11:17 硐表
alicetong,
我仔上小組樂理班, 有12堂,每堂2.5小時共$1630, 不過佢地只操2年paper, 我就覺得唔夠, 所以我會另外找私人補幾堂操paper, 而每小時要$250, 妳預小組價錢會比私人平一半.
...

fion
見你哋樂理要做幾年paper,  我5係好明可5可以詳細解釋吓, 因為我都打算同個仔報,比多啲料我呀, Thanks!

簽名被屏蔽

原文章由 joanneka 於 07-9-6 09:44 硐表

mandy
d past paper 係 for 樂理架, 唔係p.5.

blytheBB
你講笑咩要$, 而家d細路唔會要二手野架, 你都係留番自己珍藏.
亞女都有話常識書畫晒d器官, 又講月經, 我話而d野好正常, 老師遲d會教你地啦, 唔駛心急.

joanneka

oh....TKS. 明白...原來我誤會了.

哈哈...我個仔上完常識堂果日.
同我講成班 D 男仔上堂時係咁笑
我米同佢講....有咩好笑....唔係男就係女
身體就係咁

跟住我個仔問我 D 器官圖
我一D 都無笑
仲同佢講解. 我既子宮原本係咁大....E+ 大肚變左咁大
我個仔話 : 吓...脹左咁多...米好痛 law
我即刻講 : 係呀...生你都好辛苦. 所以, 你唔好激我

原文章由 alicetong 於 07-9-6 22:45 硐表
mandy,
manson生性左咁未好囉...:loveliness:
我都覺得5年級小朋友真係長大左好多..
我個仔做野都似乎有條理左d..bit by bit啦..
互勉之:D

alicetong

我都覺得係就係....有條理左

不過, 相對地 d 脾氣大左.....
好彩佢 e+ 對部 nds 著左迷
可以利用呢樣野好好管冶下佢....唔係...激死我都似

原文章由 fion414 於 07-9-8 11:17 硐表
alicetong,
...

fion414

Oh....原來, 樂理係咁貴 + ????
我仲以為會平過學琴 tim

因為, 亞仔一向都係一路學琴....
同堂學些少樂理咁....so 我真係買米唔知米價 lu

原文章由 mansonwai 於 07-9-8 17:29 硐表

fion414

Oh....原來, 樂理係咁貴 + ????
我仲以為會平過學琴 tim

因為, 亞仔一向都係一路學琴....
同堂學些少樂理咁....so 我真係買米唔知米價 lu

係咪要考鋼琴級試,一定要考埋樂理?真係好貴wor!你現在一邊學鋼琴,一邊學樂理,是鋼琴老師自動自覺,還是你要求的呢?

如果可以,我都想叫老師開始教下佢,最多些小學費。

mansonwai, Eva, ffhhmama,

如要考6級或以上樂器, 必須有5級樂理合格証書, 其實學樂理只需要幾個月時間, 學習內容係需要讀Grade1-5共5本樂理書, 然後買些試題當練習做, 從而在考試中獲取好成績!

我趁亞仔今年暑假得閒, 所以才幫佢報考樂理班!

[ 本文章最後由 fion414 於 07-9-9 13:43 編輯 ]

Jazzmama,Eva,

講真現代的小朋友電腦,電視,打機...多留家中
少接觸大自然,對眼真係好快壞架..記得我自己近視
都係中學0既事...現在幼稚園戴眼鏡都比比皆是..
難怪Eva妳仔仔以為非有不可啦...

原文章由 Eva 於 07-9-7 20:10 硐表

我亞仔仲攪笑。之前都成日話要配眼鏡(一家四口,只有他沒有近視)。仲以為佢up up下。前兩天我去配眼鏡,他很認真地拿許多副眼鏡框來試。又除又戴又猛照鏡,很攪笑。當我攪掂左之後,原來佢好認真地選了一副眼鏡,想我買俾佢。
...

joanneka,
妳女女考左幾多級呀...我仔連3級都未考
所以諗住遲d先囉...講真除錢之外..學樂器
真係漫漫長路呀

原文章由 joanneka 於 07-9-7 09:31 硐表
Alice, Eva

學樂理, 如果上group, 就3千有找.
但係好似我個女, 1對2, 或者1對1, 就成1k 1 個月, 至少上4-5個月 , 希望佢1次攪掂啦
另外, 學琴真係好漫長, 我朋友個女由幼稚園學到f.5至考八級, 仲未pass  ...

Eva,
我個仔未又係..從未自覺過練琴..睇來都是我心願
多於佢..hb話等佢接觸下..享受個中樂趣喎..所以
都無咩目標..希望佢能夠漸漸提起對音樂0既樂趣啦

原文章由 Eva 於 07-9-7 20:34 硐表

我之前俾d細佬學鋼琴都是諗住訓練佢地左右腦咋,無諗過要佢地考乜試物試。不過學左咁耐,覺得如果沒有一點成績就停止,又好像有點可惜,所以才開始想考試。但是現在學校又要另外學一樣樂器,我怕沒有時間傔顧。因為學音樂,除 ...

fion414
收到..唔該晒:loveliness: 對呀,上group的可能未必夠..
總之養一個細露真係唔簡單 ...有排投資仲
唔好望有回報的 佢將來自己顧得掂自己已經好好了..
我諗住遲d或者明年暑假才學吧..

alicetong,
...

mandy,
阿仔前晚先訪問過我..話懷孕時要幾多週先將
BB仔生出來,懷孕時有咩感覺等等:loveliness: ...常識書有
話要問下媽媽的...我講完仲話多謝我接受佢訪問喎..
佢都係同阿妹兩個..指指點點男女孩子性器官..兩個
細聲講大大聲笑呀

原文章由 mansonwai 於 07-9-8 16:41 硐表

joanneka

oh....TKS. 明白...原來我誤會了.

哈哈...我個仔上完常識堂果日.
同我講成班 D 男仔上堂時係咁笑
我米同佢講....有咩好笑....唔係男就係女
身體就係咁

我一D 都無笑
仲同佢講 ...

mandy,
所以仔仔大了...又無咁勞氣架0拿..
相對0黎講佢未到0個個年紀唔明白..我地又要
解釋多d囉...講開脾氣..真架:evil: 一唔順佢意就惡言
相向..反晒面咁...第一件事要沉住自己度氣先 (講就易..
保持自己應有儀態 )
如果未能擺平..最好事後討論番..我想佢地會明白的..
好在個仔知道我收埋左PSP從來無話過要玩..包括上網
打機...妳用NDS來控制Manson真係要小心d去操控呀:D
小朋友就係咁..要剛柔並重..一味靠惡都係唔得?有時都
要同佢地扮friend的..適當又唔過份時順下佢地意...出來效果
反而會更好呢?

原文章由 mansonwai 於 07-9-8 16:58 硐表

alicetong

我都覺得係就係....有條理左

不過, 相對地 d 脾氣大左.....
好彩佢 e+ 對部 nds 著左迷
可以利用呢樣野好好管冶下佢....唔係...激死我都似 ...

原文章由 alicetong 於 07-9-9 14:28 硐表
Eva,
我個仔未又係..從未自覺過練琴..睇來都是我心願
多於佢..hb話等佢接觸下..享受個中樂趣喎..所以
都無咩目標..希望佢能夠漸漸提起對音樂0既樂趣啦

...

小朋友真是要很多鼓勵至有興趣。好似我個仔咁。只有我同佢一起練琴,佢至有心機,只因為我會辦到好欣賞和好享受聽佢彈琴。加上的日日聽得多,所以雖然自己唔識,但是彈錯左都知道。所以佢覺得互動強d,所以鍾意我同佢一起練。

所以,我都要付出許多時間和心機,真是很考耐力的挑戰賽。

原文章由 alicetong 於 07-9-9 14:21 硐表
Jazzmama,Eva,

講真現代的小朋友電腦,電視,打機...多留家中
少接觸大自然,對眼真係好快壞架..記得我自己近視
都係中學0既事...現在幼稚園戴眼鏡都比比皆是..
難怪Eva妳仔仔以為非有不可啦...

...

今日同佢去完太空館,順便去sogo,佢又不停試那些眼鏡。帶住對大大對的明星型眼鏡走來走去,好enjoy咁。笑到d sale cc 下。

我係咪要平平地買副俾對帶/玩下呢?否則同佢shopping時,我就有排煩

原文章由 fion414 於 07-9-9 13:38 硐表
mansonwai, Eva, ffhhmama,

如要考6級或以上樂器, 必須有5級樂理合格証書, 其實學樂理只需要幾個月時間, 學習內容係需要讀Grade1-5共5本樂理書, 然後買些試題當練習做, 從而在考試中獲取好成績!

我趁亞仔今年暑假 ...

咁要有無話鋼琴要考到第幾至有能力學那些樂理課呢?現在一級也未有,是否需要/適合開始學校初級樂理呢?

真是很不容易走的漫漫長路!

Thank you

原文章由 joanneka 於 07-9-7 14:19 硐表
yeegi
副本應該OK, 不過最好打去CONFIRM一下.

alice
亞女黎緊10月會考4級.
我諗下次會考6級掛, 所以樂理張cert一定唔少得, 辛苦d都要考

原文章由 alicetong 於 07-9-9 14:24 硐表
joanneka,
妳女女考左幾多級呀...我仔連3級都未考
所以諗住遲d先囉...講真除錢之外..學樂器
真係漫漫長路呀

Mandy

尋晚亞仔都問我咩叫做 "子宮"
我咪指住自己小腹..."子宮" 係女人d 器官, 第時生bb 有用
咁佢好問我...男仔無...咁男仔個肚入面可以裝d 咩
係咪裝個胃
其中啦:loveliness:
常識書入面有...你打開睇吓啦

原文章由 mansonwai 於 07-9-8 16:41 硐表

我一D 都無笑
仲同佢講解. 我既子宮原本係咁大....E+ 大肚變左咁大仲同佢講 ...
‹ 上一主題|下一主題