用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園 (新舊生家長) 入黎 CHAT 下啦 !!! ...
樓主: tramtram
go

荃灣浸信會幼稚園 (新舊生家長) 入黎 CHAT 下啦 !!! [複製鏈接]

tt,
我响番學第二日,已經叫囝囝帶返學校還比老師,佢就話星期四有堂先要帶,佢無老點我

家長會有講咩,死 ~ 無記住添

你仔仔好醒喎, 無比 daddy 老點

算啦, 記得幾多就幾多 law, 好彩重有 bk chat 友做 back up.

原文章由 Eric-papa 於 07-9-13 10:46 硐表
tt,
我响番學第二日,已經叫囝囝帶返學校還比老師,佢就話星期四有堂先要帶,佢無老點我

家長會有講咩,死 ~ 無記住添

原文章由 Eric-papa 於 07-9-12 22:53 硐表
wingma,
Ms. Ida係教K2A,Ms. Wong係教K2B,你囡囡係K2B
Jolly Phonics - 暑假睇過,因時間唔啱,所以無報 ...

Eric-papa,

小囡讀K1咋。   

wingma

原文章由 tramtram 於 07-9-12 21:55 硐表
各位

晚安

hi wingmama04

之前, Ms. Ida 講佢係負責 G/F 教英文, 可能今年轉左.
Jolly Phonics 口碑都唔錯 (最緊要囡囡喜歡):) :)
phonics kids & phonics kingdom 分別 - phonics kingdom ...

tramtram & Ericpapa,

查實我都唔肯定係邊位教,開學頭二日伴讀時班主任介紹過Miss Wong話係英文老師。但尋晚問呀女有無見到Miss Ida呀,佢話有,咁Miss Ida同小朋友做d 乜呀,佢話同佢地講"Good morning children" wow。我估會5會Miss Wong 係開學幫手,到正式時至比小朋友見Miss Ida,咁d小朋友咪唔知Miss Ida 係識講廣東話架 law ?  

wingma

咁遲少少有得觀課時, 妳選擇觀英文課都時會了解更多.
上英文堂係全英語 MS. IDA & 班主任係唔會講中文.

我都想問下妳 jolly phonics 資料 ?
我都係 jolly phonics  & letterland 選擇,
妳係邊樹學 & 幾多$$.
thank you

原文章由 wingmama04 於 07-9-13 11:26 硐表

tramtram & Ericpapa,

查實我都唔肯定係邊位教,開學頭二日伴讀時班主任介紹過Miss Wong話係英文老師。但尋晚問呀女有無見到Miss Ida呀,佢話有,咁Miss Ida同小朋友做d 乜呀,佢話同佢地講"Good morning children" w ...

hi sarali

返學前, 我囡囡同妳囡囡係公園玩左陣, 大家都玩得好開心, 今晚, 妳試下問下囡囡情況, 如果佢好些的話, 可以鼓勵佢同解釋就算大家唔一班, 都可以時時見面一齊玩, 一樣係好朋友.  
希望日後大家都可以咁樣形式互相交流.  慢慢妳囡囡會係自已果班建立人際, 一樣會有要好朋友, 妳唔使太擔心......

tramtram, Eric-papa,

我已經搵咗賴老師, 佢話o係學校都 ok , 冇嘢, 佢好乖喎, 之前呀女同我講過上堂有啲迫, 可能啲同學仔高大過佢, 推到佢, 同埋之前個原因, 所以唔想返學, 昨天, 呀女話賴老師已經同佢傾過計, 希望有所進步啦, 我都好多謝賴老師的關心.:loveliness:

[quote]原文章由 tramtram 於 07-9-13 10:35 硐表

hi sarali

如果囡囡真係好唔開心, 我同意 eric_papa 講法, 可以搵老師傾下, 互相留意下, 大家交流下, 都會好辦法.

原文章由 tramtram 於 07-9-13 11:46 硐表
咁遲少少有得觀課時, 妳選擇觀英文課都時會了解更多.
上英文堂係全英語 MS. IDA & 班主任係唔會講中文.

我都想問下妳 jolly phonics 資料 ?
我都係 jolly phonics  & letterland 選擇,
妳係邊樹學 & 幾多$$.
tha ...

Aiya, 我唔多記得兩者的分別 tim。只記得Jolly Phonics會將個發音變成一首歌(或一個故事人名之類?),等小明友較容易記得。(sorry, 因N年前問過個職員呢條問題,但家下已唔得個答案 。) 等我今晚返屋企攞返張上堂派的紙, quote返個example比你,佢今次係教"s"的發音。

囡囡而家係Joyful到讀,都幾貴$740/4 sessions (好肉赤), 每堂個半鐘。揀Jolly Phonics 係因為喜歡個位老師,據聞教得唔錯!(希望無揀錯: )而揀Joyful 係貪佢近。Joyful 有Letterland & Jolly Phonics,你可以打 去問下位叫Jenny的職員(類似receptionist),佢好鬼好傾架:) 。

tramtram,

我都想八吓觀課個安排會係點架?每人有幾耐時間?家長可唔可以入班房架?daddy mummy 一齊定只可以一個代表架? 好想快d睇吓真實的上課情況ah:loveliness: !

many thanks,
wingma

各位

午安

hi sarali

係呀, 賴老師真係好關心小朋友 (之前, 佢係 eric (仔仔班主任) eric 都好好體會到 , 家校一齊合作, 妳囡囡應該好快無事. :loveliness: :loveliness:

hi wingmamam04

thank you

觀課時間大約 4 5 分鐘 (家長係入埋班房, 某d位係要家長一齊參與好開心嫁), 之後校長 & 主任會同班家長傾下, 問家長意見. 全程大約個半鐘.
只係 daddy/mummy 一人參與, 唔可以影相 (氣氛環境係唔影響小朋友上堂為主).

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-9-13 15:21 編輯 ]

tramtram,

你地係唔係講緊逢星期四有普通話堂, 要返本書返學呀?C喇, 我個女今日無帶喎!

請問仲有無書要帶架?我真係烏SIR SIR!

丫, 今年好似無英文課本同字咭派既?
原文章由 tramtram 於 07-9-13 10:35 硐表
hi eric_papa

我問左情郎媽咪
原來係家長會講左每個星期四再來,  ...

$740/4堂唔貴喇, 小冬冬仲貴呀!除開$264/堂!

我揀左LETTERLAND, 因為舊年K1英文上學期功課係用LETTERLAND D公仔, 我以為學校會用LETTERLAD教, 點知到下學期又無用到!
原文章由 wingmama04 於 07-9-13 14:32 硐表

Aiya, 我唔多記得兩者的分別 tim。只記得Jolly Phonics會將個發音變成一首歌(或一個故事人名之類?),等小明友較容易記得。(sorry, 因N年前問過個職員呢條問題,但家下已唔得個答案 。) 等我今晚返屋企 ...

我同妳都係無去家長會, 所以烏SIR SIR
剛剛囡囡打電話比我, 佢話下星期四先上普通話堂,
咁下星期四記得帶啦....

英文字咭係未有.
原文章由 YeungSiuB 於 07-9-13 15:32 硐表
tramtram,

你地係唔係講緊逢星期四有普通話堂, 要返本書返學呀?C喇, 我個女今日無帶喎!

請問仲有無書要帶架?我真係烏SIR SIR!

丫, 今年好似無英文課本同字咭派既?
...

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-9-13 16:08 編輯 ]

有幾位舊生同學仔係 A+ 學 LETTERLAND 口碑幾好, $400/4堂 (1 hr), $600/4堂 (1.5 hrs).
原文章由 YeungSiuB 於 07-9-13 15:35 硐表

我揀左LETTERLAND, 因為舊年K1英文上學期功課係用LETTERLAND D公仔, 我以為學校會用LETTERLAD教, 點知到下學期又無用到! ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-9-13 16:13 編輯 ]

原文章由 YeungSiuB 於 07-9-13 15:35 硐表

我揀左LETTERLAND, 因為舊年K1英文上學期功課係用LETTERLAND D公仔, 我以為學校會用LETTERLAD教, 點知到下學期又無用到! ...

YeungSiuB,

對我黎講都好赤吓啦 ! 你知條數有排計架啦 。仲有各式其式的興趣班呢 ....

咁你位小朋友(囡囡定仔仔?)係邊樹學Letterland架? 同埋上年下學期用咗邊種phonics呀?

Thanks,
wingma

原文章由 tramtram 於 07-9-13 16:12 硐表
有幾位舊生同學仔係 A+ 學 LETTERLAND 口碑幾好, $400/4堂 (1 hr), $600/4堂 (1.5 hrs).

tramtram,

A+ 係邊?

wingma

原文章由 tramtram 於 07-9-13 15:17 硐表
觀課時間大約 4 5 分鐘 (家長係入埋班房, 某d位係要家長一齊參與好開心嫁), 之後校長 & 主任會同班家長傾下, 問家長意見. 全程大約個半鐘.
只係 daddy/mummy 一人參與, 唔可以影相 (氣氛環境係唔影響小朋友上堂為主).

只係一人參與? 咁我同老公有交打嘞 .....

SiuB / tt,
我有去家長會,但一樣烏SIR SIR  
今年改咗本英文書,Ms. Ida 話夠cover,唔會有字咭派既。

hi wingmama04

有排妳肉赤 , 小朋友越大越多野學, 聽下人地講好似幾好又想比佢學, 不知不覺攪到大人小朋友周身唔得閒, 好彩荃浸功課唔多, 參加多幾樣課外活動都 ok.
A+ 係愉城 (星期六坐滿人等放學好似睇醫生咁)
校長比意見 daddy/mummy 各一年, 不如建議一年攪兩次大家唔使爭啦.

hi eric_papa

咁英文書係唔係同上年一樣, 係學校教完之後, 會有一本比我地在家心溫習.

[ 本文章最後由 tramtram 於 07-9-13 16:49 編輯 ]

原文章由 tramtram 於 07-9-13 16:48 硐表
有排妳肉赤 , 小朋友越大越多野學, 聽下人地講好似幾好又想比佢學, 不知不覺攪到大人小朋友周身唔得閒, 好彩荃浸功課唔多, 參加多幾樣課外活動都 ok.
A+ 係愉城 (星期六坐滿人等放學好似睇醫生咁)
校長比意見 daddy/mummy 各一年, 不如建議一年攪兩次大家唔使爭啦. .

tramtram,

絕對同意:"不如建議一年攪兩次大家唔使爭啦",唔知校長會唔會睇到我地呢個訴求呢 !

係呀,d興趣班真係多到 ,退休之期真係離我越來越遠 .....

wingma
‹ 上一主題|下一主題