用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

公文自學

有些媽咪求教材自學,媽咪有的話係好願意借出,但很多因素難交出,例如:如何交收和聯絡;"知易行難",教材是死的,人是生的;就好似學校制度咁,有一定守則,小朋友才會有效學習,例如上教室做工作紙,見導師,批改進度,他們才覺得有責任學習,這點父母很難做到,因小朋友大多不怕父母,或父母不忍心要他們遵守規則.
如果真的想自己教小朋友,不如在市面上買些基本文法書本,逐步指導小朋友,但要編訂時間表,就像上堂一樣,真的不要以為拿了公文教材後就可以做到公文教室要求小朋友進步的效果.公文課程是要求小朋友在一個在嚴肅的教室自學,像學校內上堂,但仍有人監管.如果自己教的話,情況完全不同,是輕鬆和愉快,隨時可以中斷,很難堅持.
公文只有英文一科是有書本的,其餘2科數和中只得CD,全部都是工作紙;真的很難借出給其他小朋友,因工作紙是花晒,無一個小朋友會喜歡做一份花晒的工作紙,除非父母從頭抄過晒,但沒可能.
媽咪不能幫到其他媽咪,有D不安心,怕其他媽咪以為我地公文的媽咪是自私的,影响大家上公文的意願.公文真的要有人為因素才能對小朋友運行得當.

原文章由 Ansonrubby 於 08-3-5 16:07 發表
你要來自學?咁會冇導師ge評估bor.  

各位媽咪請比些意見!!

我小朋友(K3)1個多月開始學EFL4A. 已升到2A,8/3再考應該可以升A. 共一個多月時間.
我正考慮想轉ERP,因為我小朋友係可以睇倒P3前的故事書.

ERP的書比較沉悶.你地小朋友會吾會話停呢?
如果讀住EFL先, 到小學先轉ERP好吾好呢? 定依家轉ERP算.

Totally agree.
公文式真的不是不上教室,只做WS就得,否則,公文式教室早就被WB, WS代替了!
箇中道理真係公文d長期學生/家長至明!
有興趣的,不如去試下堂,也不是每個孩子也適合該模式,ws看似好簡單,低level ge簡單到冇字tim 要持之以恆才有效果!

BTW, Sherryko9:
你的孩子試過自己批改ws嗎?今週上課,姐姐比阿仔自己批改,咁佢地做咩?阿仔d時間用左來做批改,咁咪做少了EX?不知其他kumom fans有冇咁ge practice.
原文章由 Sherryko9 於 08-3-5 16:39 發表
有些媽咪求教材自學,媽咪有的話係好願意借出,但很多因素難交出,例如:如何交收和聯絡;"知易行難",教材是死的,人是生的;就好似學校制度咁,有一定守則,小朋友才會有效學習,例如上教室做工作紙,見導師,批改進度,他們才覺 ...

你小朋友升得好快啊!
我都想知啊!我仔也K3. now at level D.

Centre話佢約於P.2 完成全個EFL course, then 轉ERP喎.
原文章由 SIUBO117 於 08-3-5 18:06 發表
各位媽咪請比些意見!!

我小朋友(K3)1個多月開始學EFL4A. 已升到2A,8/3再考應該可以升A. 共一個多月時間.

如果讀住 ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-3-5 18:11 編輯 ]

回覆 #1 Ansonrubby 的文章

EFL真係比較淺。你小朋友好勁,K3已讀到D。
好似你咁,P2完成EFL再讀ERP又諗得過。知吾知完成EFL後,要不要再從低讀起?你讀了多少時間?

想問問幼稚園學生家長,公文數你地係咪做5頁紙架~~

我女k2,公文數升到+2,讀左半年由6A開始, NOW開始悶la, 吾想做la!!禁點la

你地小朋友會嗎 ? 點安排佢度過la~~

[ 本文章最後由 ivytang02 於 08-3-5 22:49 編輯 ]

fyeung/K2/女/ 數4A50
lingchuling/K2/男/ 數4A60
nataliemama/K2/女/
2A60
5354/K2/女/ 數A125/ 中2A30/ ERP'3A'170

wasabb/K3// B10/ EFL'B'150
Anson/K3/ 男/ 數C16 / 中4A/ EFL'D'
200012/P1/男/ 數2A70
Heidi媽/P1/男/ 數D150
wasabb/P3// EFL'F'10
Sherryko9/P3/女/ 數D1/ 中DI200/ ERP'CII'200

原文章由 SIUBO117 於 08-3-5 18:06 發表
各位媽咪請比些意見!!

如果讀住 ...

EFL係colouful d,吸引d..但我睇過4A,3A,2A...教材有d似補充練習,而且好早要串好長嘅vocab...個人認為識拼音=識串,最近攞過EFL嘅2A睇,除要識串and寫之外,程度尚未到ERP7A

如果小朋友係話頭醒尾..ERP會好啱,因為份教材好有技巧,同小朋友開竅,而且vocab去得快d,句子又好早學,對睇書好有幫助,睇得多=学得多...........個人意見,我會早d轉......我都想問,讀完EFL會=ERP Level 幾........因為我身邊d friend Kumon Centre全部唔比讀ERP

hi
我有d關於公文英文的問題想問下大家。希望各位家長可以解答。

1)有冇家長可以分享一下上堂的流程。(即係果30mins入      面會做d咩)
2)一班大概會有幾多人。
3)每星期會有幾多功課比小朋友返屋企做。
4)有冇家長比小朋友係藍田,觀塘or九龍灣學過。如有,邊一間好d。
5)新生是否都係由7a開始。

唔好意思,咁多野問。

回覆 #2 5354 的文章

5354, 我問過我間centre. 完成EFL後轉ERP,要從新考試.
個老師吾想我轉ERP, 話會影響小朋友.

ERP要比較多時間才可升級. 我囝表哥依家P2都係讀緊AII.亦有些小朋友會中段放棄. 讀ERP的話,家長要預左同小朋友一起讀. ERP係外國課程,我知有D國家用ERP教英文,所以可以識多好多字 & 真係學到外國課程.如果跟倒係一件好事. 如果跟吾倒,小朋友的信心會大打,失興趣而放棄.

如果完成EFL再讀ERP都吾錯.因為EFL可以在升中前完成.亦對學校英文科有幫助. 小朋友應該可以在不太壓力下完成.
EFL & ERP各有好處, 要取舍.

以上係本人對ERP&EFL的見解.

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 08-3-6 10:14 編輯 ]

Hi Ansonrubby,
囡囡好似曾經都自己批改過工作紙,但很久以前,都唔記得咁耐,1次半次卦!係會阻住佢地個堂進度.邊種情況阿囡果堂會唔正常上呢?唔正常意思是:不能做當日課堂上的工作紙;情況:家課錯太多,即場要改正,公文測驗,這兩種情況會影响正常運作.
EFL真的是淺D,多會話,針對英文唔太強的小朋友,和父母不能花太多時間落小朋友身上(例如一定要查生字等,D字幾深)的.唔係話EFL的小朋友唔得,但ERP的文篇對小朋友來說真的幾深,大人都要查生字和睇多2次,媽咪就是,所以當新階段開始,一拿到新書,媽咪會預先閱讀和查生字,跟著講解給囡囡知,好鬼辛苦! 媽咪是一個在職媽咪,又要返工,又要跟囡囡公文,慘過自己讀書.
發覺很多公文教室都是要求幼兒入EFL,不主張他們上ERP,除非本身是讀國際學校或家中是以英語對答;囡囡早期上,所以唔駛揀,無得揀.如果各位媽咪的小朋友平時都喜歡閱讀英文書,可以給他們上ERP,媽咪覺得無咁悶,D故事有趣;上到某一程度,亦會覺得學校的英文科很淺,囡囡就是,雖則不是拿滿分,但絕對可以自己攪掂校內書本;媽咪很喜歡ERP,見成績.
公文數,都聽過不少例子說悶,都知,但邊樣學問唔悶啦?做得多自然會悶,想試其他.媽咪是舊式人物,主張多做無妨,又不是要求小朋友做數學家,只要求她能應付正常的考試.當然,因材施教,如果自己小朋友真的不喜此形式,不要人云亦云.
囡囡現上公文情況:中文這個月應升上E;英文亦會上DI;數學會慢D,都唔記得啦!因是小3,學校功課又多,所以數工作紙要求完成張數少D.

SIUBO117:
過獎啦!5354個girl先勁呀!
我仔去年K2的4月開始學kumom英,由7A start. now快一年了!EFL勝在5洗跟,小朋友自己可搞掂,我在職,好怕沒時間跟和勞氣!
以前佢話最易是英語,現話最易是普通話!都不用腦,so easy.

不過,我又會試下urge個tuitor比assessment佢, 試下可否轉ERP, 幼稚園放左學好得閒,做下ws過日辰,好過成日趴係地玩車車!上小學會忙d,到時實要cut courses lar.

我估不用由頭學起,我仔科數也可由4A開始 bor.

5354:
我個centre都好似不想比我轉ERP咁,我估會否想我地學長期d, 學完一個課程又開另一個!  

原文章由 SIUBO117 於 08-3-5 20:45 發表
EFL真係比較淺。你小朋友好勁,K3已讀到D。
好似你咁,P2完成EFL再讀ERP又諗得過。知吾知完成EFL後,要不要再從低讀起?你讀了多少時間?

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-3-6 13:33 編輯 ]

回覆 #1 Ansonrubby 的文章

nataliemama/K2/女/ 數2A60
5354/K2/女/ 數A125/ 中2A30/ ERP'3A'170
wasabb/K3/男/ 數 B10/ EFL'B'150
Anson/K3/ 男/ 數C16 / 中4A/ EFL'D'
Heidi媽/P1/男/ 數D150
wasabb/P3/女/ EFL'F'10
Sherryko9/P3/女/ 數D1/ 中DI200/ ERP'CII'200

Sherryko9:
什麼是中DI200/ ERP'CII'200? 字母後有個數字ge

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-3-6 13:30 編輯 ]

其實無野架,你記唔記得每個階段一定係200張工作紙呀?只係講出囡囡讀到尾聲咁羅!

原文章由 Ansonrubby 於 08-3-6 13:27 發表
...

Ansonrubby,

作死你.....

其實我女做英文評估時佢只懂A-Z(未学寫tim ar)....我亦無同佢講英文..我比校長揸主意佢話一定揀ERP.....而相反表妹仔讀英文幼稚園,識得比阿女多,入讀時死都唔俾佢報ERP....而家又死都唔比轉ERP.....所以我至覺得怪怪地

我今期谷ing阿女做功課時間.......因為有時遊雲+心散......慢咗好多,5pages maths要13mins......老師要求within 10mins .....今日 1 ,即刻去到8mins..........條線放得太遠要收收~~

CII.....ERP Has CI and CII ga~

[ 本文章最後由 5354 於 08-3-10 21:41 編輯 ]

我決定吾轉ERP。一來老師好吾贊成,二來囝囝吾鍾意ERP。老師比ERP&EFL比佢揀,當然小朋友係會揀容易的。我希望可以完成EFL再讀ERP,大家努力!!

SIUBO117/K3/男/EFL'A'020

5354:
想引你出來ja ma.
原文章由 5354 於 08-3-6 18:17 發表
Ansonrubby

作死你.....

其實我女做英文評估時佢只懂A-Z(未学寫tim ar)....我亦無同佢講英文..我比校長揸主意佢話一定揀ERP.....而相反表妹仔讀英文幼稚園,識得比阿女多,入讀時死都唔俾佢報ERP....而家又 ...

any centre closed? or still open? my centre is closed.

原文章由 snoppy 於 08-3-14 20:03 發表
any centre closed? or still open? my centre is closed.

全部關閉   份通告好笑       停課不停學 請你返去換功課(我加)
‹ 上一主題|下一主題