用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 之- Part I (完)
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 之- Part I (完) [複製鏈接]

原文章由 greenyauyau611 於 08-3-10 05:09 發表
我個囝囝p.6,我發覺佢唔鍾意出街玩,又無去同學仔屋企玩,又無同學仔打電話搵佢傾計,父母ge緊係擔心佢"群腳仔",重時時叫佢試吓自己一個落公園玩,嘗試獨立一吓。但我睇完你哋d 經歷後,我以後都唔再叫囝囝出街玩,一於keep 佢喺屋 ...

見到你個POST, 我即刻會心微笶, 我因為我個仔都係咁, 而家係F.1仔, 但咁耐都冇約過或被約過去街玩, 有時都好希望佢出去同人聯誼吓, 但又驚佢去上癮, 所以都係順其自然.

原文章由 chungmama12 於 08-3-11 10:40 發表

見到你個POST, 我即刻會心微笶, 我因為我個仔都係咁, 而家係F.1仔, 但咁耐都冇約過或被約過去街玩, 有時都好希望佢出去同人聯誼吓, 但又驚佢去上癮, 所以都係順其自然. ...

又一個幸福媽媽

原文章由 dad1234 於 08-3-10 17:50 發表

對住青春期子女,EQ真係好重要.

最近eq 好左 , 因為我向後退緊 , 幸好重未到牆角 ,
不過就快喇 . 昨晚離晒大譜 , 原來有份功課要做 , 唔記得左 ,
問佢又話無 , 錯左重要駁咀 , 話左佢兩句即刻收聲 , 今晚罰停
一次上網.

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-3-11 11:48 編輯 ]

原文章由 kit7266 於 08-3-10 18:03 發表
講得多就OK ga 喇! (習慣下)
挽手行街證明你地0既關係都好好, 在心中亞囡feel 唔到! 你唔肯講佢都唔會講架! (肉麻說話)

關係都唔差 , 而家成日上網 , 傾少左喇 , 以前唔比上網時 ,
我一路煮飯 , 佢一路企係廚房同我傾計 , 大大吓唔岩聽就話
"唔同你講" , 所以我都要改變吓 , 唔好即時教番佢 , 聽左先 ,
另找機會再講 , 但最衰我過後好快唔記得左件事 , d專家又話要即時紏正既 ?

原文章由 正46 於 08-3-10 20:13 發表
依個係每個小朋友身心發展0既過程之一, 依個時候佢身邊0既朋友一定比父母重要, 所以我地最好同佢身邊0既朋友, 同學仔搞好關係.

其實最好就係邀請和認識佢同學仔 , 不過我驚佢以為我大開中門 ,
男男女女係我未放工時上黎唔知做乜 , 相反佢去同學家重死 , 我都覺得我好茅盾

原文章由 正46 於 08-3-10 20:23 發表
抄功課就唔係講咁簡單啦, 係唔准!

佢同我咪話無囉 , 抄左都唔知啦 !  (不是想當然的)

原文章由 ruby2004 於 08-3-10 16:38 發表

佢地寫係blog度,父母至知

所以好無奈,好似阿女十日芥菜我都係睇佢同學blog到先睇倒,又吾出得聲,但希望滲d滲d教倒佢.我琴晚係佢後面行過睇倒佢msn都未望真,就話有私隱 ,小朋友肯請,梗係冇問題,如果吾係我零願偷睇好過乜都吾知
派到好學校,要繼續努力

原文章由 kianmama 於 08-3-11 09:55 發表
哈!我囝囝同囡囡成日都會同我講:I Love You mami, 仲要妳回應佢地:I love you too    有時囝囝會反問我:do you love me?     但就唔會同爸爸講, 因為爸爸唔會應佢地, 覺得肉麻

...

睇到你咁請好幸福
派到好學校,要繼續努力

原文章由 ruby2004 於 08-3-11 11:56 發表

關係都唔差 , 而家成日上網 , 傾少左喇 , 以前唔比上網時 ,
我一路煮飯 , 佢一路企係廚房同我傾計 , 大大吓唔岩聽就話
"唔同你講" , 所以我都要改變吓 , 唔好即時教番佢 , 聽左先 ,
另找機會再講 , 但最衰我過後 ...

其實都明,肯傾嘅時侯如果一(窒)佢,佢就吾請,我都調節緊自己
派到好學校,要繼續努力

原文章由 ruby2004 於 08-3-11 12:08 發表

其實最好就係邀請和認識佢同學仔 , 不過我驚佢以為我大開中門 ,
男男女女係我未放工時上黎唔知做乜 , 相反佢去同學家重死 , 我都覺得我好茅盾 ...

我比佢d同學星期日上我屋企,因為我有隻狗,佢地都好鐘意上,所以同佢同学ok熟,但1-6反工,日又要招呼阿仔阿女d朋友,好累
派到好學校,要繼續努力

我之前講過佢best fd 會去網吧 , 又食煙 , 都有d 担心 ,
"掃瞄"係唔好 , 不過就比我知佢有去網吧啦 , 我教過佢話網吧好
雜 , 又吸二手煙 , 佢個時實牙實實齒話唔會去呢d地方 , 陽奉陰違,好難教呀 ,真係無時安寧 , 救命(激氣中)

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-3-11 12:34 編輯 ]

唔可以比佢知我掃過 , 咁點開口好呢

原文章由 ruby2004 於 08-3-11 12:30 發表
我之前講過佢best fd 會去網吧 , 又食煙 , 都有d 担心 ,
掃blog係唔好 , 不過比我知佢有去網吧啦 , 我教過佢話網吧好
雜 , 又吸二手煙 , 佢個時實牙實實齒話唔會去呢d地方 , 陽奉陰違,好難教呀 ,真係無時安寧 , 救命 ...

開左個頭,好(櫈)你担心
派到好學校,要繼續努力

原文章由 ruby2004 於 08-3-11 12:33 發表
唔可以比佢知我掃過 , 咁點開口好呢

開口吾得架,比佢知掃過嬲死你,綱吧係學校附近?
如果吾駛反工,可吾可以一星期不定時1~2次去附近咋帝買野順便接佢
派到好學校,要繼續努力

專家又話要即時紏正既 ?<<< 係小朋友做錯時, 即時紏正, 而家佢地係大朋友, 所以不適用喇!
應該聽0西佢地講咩, 了解清楚件事, 至有計傾.
仲要了解+支持佢地, 呢D技巧我都學緊

原文章由 kit7266 於 08-3-11 12:42 發表
專家又話要即時紏正既 ?

原文章由 Sammy_007 於 08-3-11 12:40 發表

開口吾得架,比佢知掃過嬲死你,綱吧係學校附近?
如果吾駛反工,可吾可以一星期不定時1~2次去附近咋帝買野順便接佢

係旺角 .
要返工 ,返全日
搵學校社工傾有無用

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-3-11 12:58 編輯 ]

呢個問題都相當"KICK"手, 佢群住呢個BEST FD好容易學壞架wor!
可唔可以話有人見到佢去網吧, 或者去網吧了解係點架呢? 再唔係話朋友個女去網吧, 朋友好擔心, 問下亞囡意見? 我未去過網吧, 所以唔知實際係點.係咪我地諗得咁差架呢?  

原文章由 ruby2004 於 08-3-11 12:30 發表
"掃瞄"係唔好 , 不過就比我知佢有去網吧啦 , 我教過佢話網吧好
雜 , 又吸二手煙 , 佢個時實牙實實齒話唔會去呢d地方 , 陽奉陰違,好難教呀 ,真係無時安寧 , 救 ...

原文章由 ruby2004 於 08-3-11 12:56 發表

係旺角 .要返工 ,返全日
搵學校社工傾有無用

係喎你講過要反工,咁你有冇要佢每日放學都打比你,咁你係咪住旺角?話有親戚朋友見到佢上綱吧得吾得?或者同老師傾,由老師出面話之前有人見到?呢招我以前成日用
另外我地3仔乸都用3台3g,我经常都check佢地係边,冇得呃
派到好學校,要繼續努力

原文章由 kit7266 於 08-3-11 13:06 發表
呢個問題都相當"KICK"手, 佢群住呢個BEST FD好容易學壞架wor!
可唔可以話有人見到佢去網吧, 或者去網吧了解係點架呢? 再唔係話朋友個女去網吧, 朋友好擔心, 問下亞囡意見? 我未去過網吧, 所以唔知實際係點.係咪我地 ...

我有次上去某大廈某室(與女同往) , 隔離有間網吧(開放式 一看到入面情況) , 我在等候電梯時 , 見有個男中學生 , 鬆開校呔 , 件衣服又走晒黎 (好似醉酒佬個種) , 出來打電話 , 網吧傳出陣陣煙臭味 , 我已立即作反面教材教導亞女 , 吸埋咁多二手煙好易肺癌 , 佢重話唔會去 , 我見佢個fd咁 , 又提點多幾次 , 始終都出事 , 掃瞄時重話好好玩 , 唔捨得走 , 以後一定會食過番尋味 , 小事就側側膊啫,而家重未想到如何做 ?

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-3-11 13:26 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題