用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates
樓主: chuchumug
go

08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates [複製鏈接]

chuchumug

原本有套咸旦超, 有埋頭套, 但martin係大頭一族, lup唔落丫. 後來佢又choose了superman, 因背後有塊布飛飛下.

HM

chingching 唔想沖涼? 甘好笑? 一陣耐唔耐又問下佢學校野lor!!

玩字咭 -- good wow!!
有時, 都係無意當中, 講下又多d, 講下又多d!!

原帖由 benben 於 08-10-29 16:19 發表
chuchumug

原本有套咸旦超, 有埋頭套, 但martin係大頭一族, lup唔落丫. 後來佢又choose了superman, 因背後有塊布飛飛下.

HM

chingching 唔想沖涼? 甘好笑? 一陣耐唔耐又問下佢學校野lor!!

玩字咭 -- good wow! ...

benben,
玩字咭都是近排玩,因我跟她說如你識字咭的字,就可以油顏色.我諗大約而家識20-30個左右.不過有時我覺得她靠撞.我有問她學校發生的事,不過她都不肯講.今天給她試公主dress時,她說miss mi會讚她靚喎.唉,有時見到她都不知好笑定好嬲.

明天學校一定好熱鬧!! 又公主, 又超人......

立翹昨日玩 whiteboard 時, 叫我draw個 arrow給他, 再畫 d 短lines, 比佢join埋一齊. 佢講左個新 term : 甘樣叫 "pre-writing" ar!!

我同老公都好surprise佢識甘講. & 估唔到老師連教學方法都話佢地知!!

今天真倒楣,車行行下爆呔,所以遲到15mins.我見到她們正在看tv做健身操.martin是否有家姐帶住,所以很易吸收學習.我見他時常都可以帶學校的資訊給你.到現在,我問ching ching在學校玩什麼,同學叫乜名,她都不啋我.
另:知不知明天需不需要帶茶點 & food給同學仔.

HM
re : 看tv做健身操
幾好wow. 唔知係咪好似roadshow果d甘呢. 立翹有時都係home做, 叫大家跟佢做架.

有家姐帶, 都有影響. 因為每晚回家, 佢兩個咩都爭, 就連report學校發生既事都爭住講我知lor!!

不過, martin無咩音樂細胞, 成日叫佢唱 d 新歌來聽下, 都只係哼得一兩句.

re : 爆呔
又真係really bad luck wo!!

re: party
我見有topic話可帶可唔帶. 不過, 如帶, 要帶夠成班既份量.

回覆 # 的文章

今日到學校門口時,我說要問下老師明天是否穿骨頭衫(因尋晚她說apple組穿骨頭衫),martha即說等我去,之後便衝去問門口老師,跟住我叫佢問miss mi,miss mi話可以,今晚跟她去買,其實學校都有很多活動,之前d人成日說這間學校很嚴,又冇其他活動,看來都不是真的吧!

yammielau
re : 骨頭衫
細細個, 著起, 一定好攪笑, 好得意!!

秋高氣爽, 見其他 k1 都有攪gathering/picnic, 唔知大家有無興趣出來見見面呢?

原帖由 benben 於 08-10-30 11:23 發表
yammielau
re : 骨頭衫
細細個, 著起, 一定好攪笑, 好得意!!

秋高氣爽, 見其他 k1 都有攪gathering/picnic, 唔知大家有無興趣出來見見面呢?

我都有見到其他TOPIC攪gathering/picnic,都好.等CHING CHING可以見多些同學仔.溝通多些.

yammielau,
骨頭衫咁激.著起一定好攪笑.CHING CHING就一定要指定服飾(公主群),因她非常LIKE公主.

HM
any idea where to go?
I am ok on Sunday ar!! say 9 Nov!!:loveliness:

原帖由 benben 於 08-10-30 11:39 發表
HM
I am ok on Sunday ar!! say 9 Nov!!:loveliness:

BENBEN,
DATE就冇問題,但地方就暫時想不到,如最理想梗係DISNEY HOTAL 大草地.不過我怕不方便.一係去BBQ,但現在下午都比較HOT,唔知仲有冇其他IDEA呢!!

HM
Disney Hotel 大草地 (或是 dick yan woo) ... 正, 不過 so far away!! 仲有 family car!!

BBQ ... 小朋友坐唔定, 一定要有地方走走的場才可以

public 公園呢? 自己帶 d 野去吃 / 飲, or 玩完去nearby cafe/麥記.....都可以

clubhouse ....舒舒服服!! (不過, 唔知有無家庭 provide, book 場??)

原帖由 benben 於 08-10-30 12:24 發表
HM
Disney Hotel 大草地 (或是 dick yan woo) ... 正, 不過 so far away!! 仲有 family car!!

BBQ ... 小朋友坐唔定, 一定要有地方走走的場才可以

public 公園呢? 自己帶 d 野去吃 / 飲, or 玩完去nearby cafe/麥 ...

BENBEN,
我都知很遠,public 公園?但我都不知有什麼好地方.因我都想搵一個可以給他們自由走動又可以看到他們而又冇危險的地方.

明天應該不用帶茶點.  學校有cake提供.

原帖由 HM3898 於 08-10-30 10:22 發表
今天真倒楣,車行行下爆呔,所以遲到15mins.我見到她們正在看tv做健身操.martin是否有家姐帶住,所以很易吸收學習.我見他時常都可以帶學校的資訊給你.到現在,我問ching ching在學校玩什麼,同學叫乜名,她都不啋我.
另:知 ...

chuchumug
yes. no need to bring tea. 剛剛亞仔 話 only 帶個盒得架啦, 唔使帶茶點.

不過, 我見有 d mami 話可以帶小小candy分給同學仔 wow!!

HM
um . . . . dunno if other mami have any suggestion?

Public Park . . . . KLn City / Lok Fu park 都可以 bor!!
as nearby w/ shopping center!!

HM - D-land, go and hv lunch buffet + park 都可以既!!

Karen話MS MI 叫佢地只帶杯同盒,老師會買生日蛋糕比佢地食。
GATHERING都好啊,唸下有乜好地方。
聽K3 家展講,開PARTYo個日家長可以帶相機入學校影相,你地聽日去唔去?
karen成日放學返黎話老師呢排秋天,要去郊外放風箏。
咋晚佢都有叫我地做pre writing,o係張紙度畫直線.

我都想過gathering, 但地點未諗好, 星期日最方便大家, 9 Nov都ok.  其實最主要都是敘一敘, 食什麼都是次要.
去維園也不錯, 隔離有間巴X燒烤. 或且去屋苑Clubhouse bbq, 要再想想.

原帖由 benben 於 08-10-30 11:39 發表
HM

idadmum

I will go to sch in the morning. take some photos.
Yes. now it is right weather for playing kite!!

chuchumug
e. . . .9 Nov. . . .seems OK wow!! let's confirm the date first. then dicuss what to do and where to go!!

帶糖都好啊, 學吓sharing.

原帖由 benben 於 08-10-30 15:02 發表
chuchumug
yes. no need to bring tea. 剛剛亞仔 話 only 帶個盒得架啦, 唔使帶茶點.

不過, 我見有 d mami 話可以帶小小candy分給同學仔 wow!!

HM
um . . . . dunno if other mami have any suggestion?

...

就暫定9 Nov啦, 天氣應不會太涼或太熱.  

原帖由 benben 於 08-10-30 15:37 發表
idadmum

I will go to sch in the morning. take some photos.
Yes. now it is right weather for playing kite!!

chuchumug
e. . . .9 Nov. . . .seems OK wow!! let's confirm the date first. then dicuss wh ...

就9nov啦,原來她們10nov 放假.我買左些糖給ching ching帶回學校.今天跟她說要明天帶糖回學校交給miss mi,叫她分派給其他同學時.見她一臉認真聽我講,然後,她說:知啦,mami,我會聽你說話去做,放心啦!!突然我覺得她大個女左,說話有頭有路喎.

idadmum,
ching ching都有說要去放風箏,她說秋天是要去放風箏.叫我搵公主風箏給她或搵張紙加條尾上去就可以放了.
‹ 上一主題|下一主題