用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

阿陽都話可以朝早帶飯喎,咁我俾佢11月開始朝早帶返學校啦,等佢試我d手勢,話唔定12月佢爭住要係學校訂返飯添。

話時話,我頭先數下look around,入面都成超過60個生字,當然有好少部份係阿陽以前識嘅,但大部份都係新字,佢讀起上來還勉強可以,但若果要佢寫番出來,咁真係好大問題,啱唔到30%。

再睇番每日嘅功課,都真係唔少嘢,要做好check好,我今日同佢都搞成個幾鐘頭。

拼音,仲慘,我星期日同佢溫,佢口口聲聲話全部識晒,我同佢默,佢竟然完全唔識,完全錯晒。

救命呀!好辛苦呀!

我相信點都好過食街外野,起碼健康D先,我煮野都係麻麻地,盡力而為啦。

原帖由 yangma 於 08-9-29 23:06 發表
阿陽都話可以朝早帶飯喎,咁我俾佢11月開始朝早帶返學校啦,等佢試我d手勢,話唔定12月佢爭住要係學校訂返飯添。

不用擔心,遟D應該會習慣,我估今次可能畎C字頭英文字

要成本look around識默,真係有D難,佢識晒默書範圍D字,我都好開心喇。今日睇完下星期要默嘅字,都有D深,因為大部份嘅字都好新,以往好少會串,今次可能要用多D時間去溫習先得。仲要估吓part  C會默D乜,諗諗吓都幾

我都覺得有o的深啦... 不過好彩我同我個仔細細個時就成日都叫佢溫phonics, 所以而家串字就會冇咁難... (你地都試吓呀, 真係好o的o架... 不過就一定要用好長o既日子去train佢, 佢而家都未得o架... 但淺淺地o既佢都ok拼到..我相信就咁叫個小朋友去記個spelling真係會好辛苦.. 我試過同我個仔去學記憶法串字, 我覺得仲難, 所以都係phonics好o的...

原帖由 kenichi 於 08-9-29 23:35 發表
要成本look around識默,真係有D難,佢識晒默書範圍D字,我都好開心喇。今日睇完下星期要默嘅字,都有D深,因為大部份嘅字都好新,以往好少會串,今次可能要用多D時間去溫習先得。仲要估吓part  C會默D乜,諗諗吓都幾。 ...

原帖由 goodbaby 於 08-9-30 11:02 發表
我都覺得有o的深啦... 不過好彩我同我個仔細細個時就成日都叫佢溫phonics, 所以而家串字就會冇咁難... (你地都試吓呀, 真係好o的o架... 不過就一定要用好長o既日子去train佢, 佢而家都未得o架... 但淺淺地o既佢都ok ...

phonica 教緊,教咗1年,勉勉強強都識dd,讀都讀唔拈,更何況要拼返個字出來,認真搞唔掂。

哇,個簡介會開到10:30pm,飯都未食趕返屋企,返到來成11:05pm,事關個囡係學校已經瞓著咗

抬佢返來架,幾鬼重呀。mouth:" />

請問各位,今日有無收過一份拼工(10)工作紙,手冊有寫要做,但係我搵極都搵唔到,問一仔佢竟然話比我知無派過,無佢符。

yangma

唔好話你個囡,連我都差D瞓着,真係頂唔順,我十點鐘走咗喇。

你係唔係坐好前呀?我唔見你嘅?

原帖由 kenichi 於 08-9-30 23:48 發表
請問各位,今日有無收過一份拼工(10)工作紙,手冊有寫要做,但係我搵極都搵唔到,問一仔佢竟然話比我知無派過,無佢符。

阿陽都話冇,我諗真係冇。

另外拼工九都未收啫。

原帖由 kenichi 於 08-9-30 23:54 發表
yangma

唔好話你個囡,連我都差D瞓着,真係頂唔順,我十點鐘走咗喇。

你係唔係坐好前呀?我唔見你嘅?

坐咗係第二排最左邊,周圍都係人,都唔知邊個打邊個。

School Meeting 30/9

我倆就坐在第三行, 帶眼鏡, 認到我嗎? 完咗都有去同潘老師打咗招呼, 真係好肚餓呀!

我們兩公婆都有去,但是10:00就走.嘩!原來10:30先完!!

大家星期六見!

Same same ... not received the new one and the previous one is still kept by him ar... don't worry...

原帖由 yangma 於 08-10-1 10:40 發表

阿陽都話冇,我諗真係冇。

另外拼工九都未收啫。

呢個星期六都係要見下面,大家一齊傾下,唔識做功課,又或者唔見咗d嘢都有人問下嘛。唔使下下得個驚字。

原帖由 goodbaby 於 2008-9-30 11:02 發表
我都覺得有o的深啦... 不過好彩我同我個仔細細個時就成日都叫佢溫phonics, 所以而家串字就會冇咁難... (你地都試吓呀, 真係好o的o架... 不過就一定要用好長o既日子去train佢, 佢而家都未得o架... 但淺淺地o既佢都ok ...

”記憶法串字”是否報紙成日講嗰 D ? 我都有諗過幫呀女報,但太多廣告,唔知得唔得,又好似好貴,有無人可以提供多 D 資料呢?

原帖由 waiwai108 於 08-10-1 23:38 發表

”記憶法串字”是否報紙成日講嗰 D ? 我都有諗過幫呀女報,但太多廣告,唔知得唔得,又好似好貴,有無人可以提供多 D 資料呢?

phonics 係拼音串字,即係見到字識讀,聽到識寫,但可以完全係唔識呢個字。

學校會教,根據簡介會,小三會教晒。

話時話,我冇收到raz kids嘅密碼喎,你哋收到嗎?

我都冇收到呀! 只係派左每日一編果個咋!
原帖由 yangma 於 08-10-2 08:01 發表
話時話,我冇收到raz kids嘅密碼喎,你哋收到嗎?
‹ 上一主題|下一主題