用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2010-2011 P1A 家長交流區
樓主: lucy_lucy
go

2010-2011 P1A 家長交流區 [複製鏈接]

Thank you!
原帖由 rowena0219 於 10-11-29 23:38 發表

Chapter 2: facilities; clean
Chapter 3: respect

原帖由 Nicole'sMami 於 10-11-30 07:50 發表
Thank you!

Good Morning!
You are welcome!

昨晚在BK看到一個有意義的活動,大家可考慮同囡囡一起參與:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3558163&extra=page%3D1
施比受更有福!

囡囡昨天回來時話要設計e-card, 我真係唔太懂,今次要靠爸爸了, 詳情請閱:http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/gps/gps-web/public_html/notice.htm

是否一定要參加?

Dear all,

30-11-2010家課內容:

Chinese: 1) 詞語ch.34(7個)
English: 1) Dict. corr. and sign.
             2) Gr. (Book 2A)P.2-3
             3) Book report (Dec)(purple)
             4) Corr. W.S.(17)
Maths.: 1) 改TSA P.36,37做P.38,39

如有錯漏,請通知。

Dear all,

1-12-2010家課內容:

Chinese: 1) 詞語ch.34(5個)
              2) 明天默ch.31
English: 1) Bring Listening
             2) Compre. W.S.(6)
             3) Corr. Guided(7)
Maths.: 1) 簽改小測(2)
            2) 家課5題及貼紙
            3) E.M. 1B P.76,77,81
Others: 1) P.T.H. ch.7,8課文,做P.41-42
Remarks: 1) 明天可買校帽($25)
               2) 可參加card設計比賽
               3) 簽閱通告(56)(60)及德膳通告

如有錯漏,請通知。

請問星期一的旅行是不是不用家長參加? Thanks!

回覆 1 MiuMiu54500 的文章

是的...但是小女說要PREPARE LUNCH.

請問幾多點放學

請問幾多點放學

正常時間放學呀...返學就正啦..可以遲D返...

原帖由 hov95 於 10-12-2 11:30 發表
請問幾多點放學

Dear all,

2-12-2010家課內容:

Chinese: 1) 9/12沒有默書
              2) 造句ch.34(1.到處,2.永遠)
English: 1) Gr. P.4+corr.
Maths.: 1) 改學習冊P.17,18做P.19
            2) W.S.(9)
Others: 1) 派旅行工作紙(9/12交)
            2) P.T.H.書P.51,52

如有錯漏,請通知。

各位..我想問下.ENG MATH 係唔係要帶哂book A 同埋Book B?? 係唔係日日都要帶TSA 同埋課室中文, 英文係唔係仲要帶FRUIT????係唔係日日都要帶同步讀???
個書包真係好重, 小女又水皮.因為書包太重, 尋日又O係學校跌親..好彩好次都冇乜大礙咋.

原帖由 Nicole'sMami 於 10-12-2 16:15 發表
Dear all,

2-12-2010家課內容:

Chinese: 1) 9/12沒有默書
              2) 造句ch.34(1.到處,2.永遠)
English: 1) Gr. P.4+corr.
Maths.: 1) 改學習冊P.17,18做P.19
            2) W.S.(9)
Others: 1) 派旅行工作 ...

我女都試過因書包太重上樓梯時而跌倒, 我無日日帶同步讀和TSA有功課交時自帶

請問星期一是否係著運動衫返學

係呀..星期一要穿運動服呀...你有冇買帽呀? 有既話, 就帶埋啦..

原帖由 hov95 於 10-12-3 16:55 發表
我女都試過因書包太重上樓梯時而跌倒, 我無日日帶同步讀和TSA有功課交時自帶

請問星期一是否係著運動衫返學

Dear all,

3-12-2010家課內容:

Chinese: 1) 自由寫作
              2) 簽改默書
              3) 改課室P.20,21做P.10,11
English: 1) Corr. Compre.(6)
             2) Corr. Gr. P.2-4
             3) Guided Writing(8)
             4) Supp. W.S.(19)
Maths.: 1) 改TSA P.38,39做P.40,41
            2) 思考(4)
Others: 1) 週一旅行,帶輕便袋及食物和水,
                帶工作紙副本及雨衣
                週二,三放假
                週四交旅行工作紙
            2) R.K. P.29

如有錯漏,請通知。

ENG MATHS最近只帶1B
TSA我囡囡鍾意日日帶(但我覺得不需要)
同步讀和課室冇日日帶,要做先交
FRUIT囡囡前幾日講唔駛帶
希望幫輕她們,如有錯漏,請通知!
(但我仍然覺得書包太重)

原帖由 grakong 於 10-12-3 14:18 發表
各位..我想問下.ENG MATH 係唔係要帶哂book A 同埋Book B?? 係唔係日日都要帶TSA 同埋課室中文, 英文係唔係仲要帶FRUIT????係唔係日日都要帶同步讀???
個書包真係好重, 小女又水皮.因為書包太重, 尋日又O係學校跌親. ...

我想問下.ENG MATH 係唔係要帶哂book A 同埋Book B?? ﹣﹣>阿女話check返中數教緊邊個topic, 搵返邊本Eng Math Book 有果個topic就帶邊本。

係唔係日日都要帶TSA 同埋課室中文﹣﹣>阿女話Miss Ho 話可以放在家。(但我見佢有帶

英文係唔係仲要帶FRUIT????﹣﹣>阿女無帶好耐了!

係唔係日日都要帶同步讀???﹣﹣>阿女唔會日日帶。

原帖由 grakong 於 10-12-3 17:40 發表
係呀..星期一要穿運動服呀...你有冇買帽呀? 有既話, 就帶埋啦..

記得帶:食物,飲品,枱布,膠袋,雨衣,校帽,學生證,工作紙,鉛筆,擦膠。

所有物件(外套,帽,背囊及隨身物品)都要記住要寫班同名,掉了都希望有人拾到找得返。

已問老師,學生係唔可以帶相機及錢。

我女今朝好早起身, 好興奮, 我帶左地零食給她
‹ 上一主題|下一主題