用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位出左2015-2016機票末?
樓主: Umi
go

各位出左2015-2016機票末?   [複製鏈接]

Mamamia465 發表於 15-4-30 07:58
我個agent好平,8-9月BA直航都係$8xxx,阿女張年票一萬有找^^
$8xxx真係平喎,是否連税?你係幾時買㗎?而家先訂唔知訂唔訂到?可否PM你個agent給我?謝謝

小女本來鐘情直航,自紐航取消飛倫敦後,佢坐過很多不同航空公司,評價最差係(1)BA, (2)CX。上述兩間又貴,服務水平低,衛生環境惡劣,食物差。反而轉機仲好。依次Good(1)亞聯猶、(2)荷航、(3)星航。我就買學生票,貪佢行李有35KG(亞聯猶),改日期唔洗加錢(來回要坐左一程先,但我試過來回未搭過都係收一百元行政費,另外亦試過全免其他收費)。

2015年9月至2015年12月已出,另外2016年1月至2016年3月已預留隨時出得。你計返日期就得(打個比喻:現在係2015年5月1日,即係你可出到2016年4月30日的來回機票)。

引用:2015年9月至2015年12月已出,另外2016年1月

原帖由 waichung1962 於 15-05-01 發表
2015年9月至2015年12月已出,另外2016年1月至2016年3月已預留隨時出得。你計返日期就得(打個比喻:現在係20 ...
謝謝分享!阿聯酋係直接上網book定經agent出學生票?

經agent及自已上網出學生票都試過,上網出的航班時間冇咁靚,agent返而有很多選擇時間(航空公司可能留起一些指定時間比agent的公司,佢地的時間網上冇得買),我通常訂凌晨12時35分HK起飛,七小時後到杜拜,在杜拜等2至2.5小時轉機,跟著再坐7小時,在UK時間中午12時15分到達倫敦。價錢方面比我上網自已訂的仲要平一百元。另外亞聯猶有VIP制,小女已經係銀咭會員,到達HK、杜拜及UK的亞聯猶櫃位辦理寄行李及拿機票都不需排普通隊(有專櫃做),另外銀咭會員可寄47kg行李(不論件數),仲經常免費升級商務客位比佢。

今次同佢出套來回HK-UK,港幣9800元(學生票)都OK平,9月機票比較多學生乘坐,提議早少少出。

引用:今次同佢出套來回HK-UK,港幣9800元(學生票

原帖由 waichung1962 於 15-05-02 發表
今次同佢出套來回HK-UK,港幣9800元(學生票)都OK平,9月機票比較多學生乘坐,提議早少少出。 ...
有好多人都讚阿聯酋,但阿女剛十四歲,仲要轉多程內陸,怕她接駁內陸機時delay就好煩。揀BA只是機駁機都是自己一家公司,好少少,等她大少少會揀阿聯酋試下。thx!另外一問杜拜轉機方便嗎?

引用:小女本來鐘情直航,自紐航取消飛倫敦後,佢

原帖由 waichung1962 於 15-05-01 發表
小女本來鐘情直航,自紐航取消飛倫敦後,佢坐過很多不同航空公司,評價最差係(1)BA, (2)CX。上述兩間又貴, ...
睇到幾多家長buy阿聯酋,但我仔14歲,今年第一年過去,未試過自己搭飛機,仲要轉機,驚佢搞吾掂,係咪Dubai轉機?

回覆 hjma 的帖子

唔駛擔心小朋友好聰明架, 我仔都係14歳自己搭轉機, 德國, 瑞士, 迪拜也試過, 無問題, 最緊要有錢有電話防身

回覆 waichung1962 的帖子

$9800平呀,係米今年九月飛,我个套要$10200

引用:Quote:原帖由+waichung1962+於+15-05-01+發

原帖由 hjma 於 15-05-02 發表
睇到幾多家長buy阿聯酋,但我仔14歲,今年第一年過去,未試過自己搭飛機,仲要轉機,驚佢搞吾掂,係咪Dubai ...
我阿仔舊年15歲,都係自己一個第一次搭長途機兼轉機,冇問題,佢話舒服。

阿女第一次獨自去英國都係阿聯酋,我都担心,所以用UM,免費的,用了兩三次,佢知道轉機是怎樣就無用um
佢都試過免費升級坐商務艙,非常開心

on line 買機票, 辦UM手續要到中環阿聯酋辦事處,但要起飛前二三天辦, 可以一次過辦手上所有的機票來回程, 唔駛成日上去
如果through agent出機票, 可以叫agent代辦手續

我仔喜歡坐Lufthansa or Swiss貪佢飛行時間短,Emirates佢坐過一次就唔坐,雖舒服位夠大,但飛行時間長DVirgin有時都平

大家咁喜愛Emirates...等我自己坐一次,評估下先。
我大女之前大學term break 跟班師兄去歐洲tour..搭卡塔爾航空,佢話服務真係好,不過轉機時要停6-7個鐘。好彩成班人,時間先無咁難過。

引用:阿女第一次獨自去英國都係阿聯酋,我都担心

原帖由 ritb 於 15-05-03 發表
阿女第一次獨自去英國都係阿聯酋,我都担心,所以用UM,免費的,用了兩三次,佢知道轉機是怎樣就無用um
佢都 ...
其實我都未試過轉機…在轉機站係咪要留在特定區域,夠鈡就揾返接駁機閘口上機就得?使吾使攞返行李再check in?

回覆:各位出左2015-2016機票末?

我覺得轉機比較舒服,始終有得舒暢下筋骨,加上價錢平d。唯一怕轉機有意外例如delay,冇經驗會好徬徨...

是,2015年9月去UK,2015年12月回HK,轉機唔洗中轉站拿行李,李行跟機直飛倫敦,轉機可在亞聯猶候機室等,如果你是銀咭(VIP)會員,有自助餐、酒水、上網供應,如果時間長仲有沖涼房洗個白白先,都係免費招待銀咭以上(VIP)會員。

另外卡塔爾航空係現在評分排第一的航空公司,第二係星加坡、第三就輪到亞聯猶了(冇記錯的話)。

回覆 waichung1962 的帖子

點樣才能成為VIP?
‹ 上一主題|下一主題